De kans om tijdens paardrijden geblesseerd te raken is niet groot. Maar paardrijden kent wel een relatief groot aandeel ernstige blessures, de sport kent jaarlijks een groot aantal Spoedeisende Hulp-behandelingen en ziekenhuisopnamen. Je kunt niet alle blessures bij paardrijden voorkomen.
Bij het paardrijden wordt de rug intensief belast en vaak overbelast door onvoldoende rompstabiliteit. Blokkades in de onderrug zorgen voor pijn soms met (lichte) uitstraling naar bil(len) en/of be(e)n(en). Ook zorgen deze blokkades voor een scheefheid op lange termijn wat de diepe rug- en buikspieren betreft.
Paardrijden is goed voor je fysieke gezondheid. Het is een sport waar je al je spieren traint en waarbij je je motoriek en je balans verbetert. Zo verbrand je ongeveer tussen de 250 en 400 calorieën per uur! Omdat je vaak in de gezonde buitenlucht bezig bent, komt de paardensport ten voordele van je immuunsysteem.
Paardrijden is wel een échte sport. Je wordt er zeker in het begin best moe van en zult misschien ook last krijgen van spierpijn. Ook moet je bij paardrijden veel dingen tegelijk doen. Dat is in het begin best ingewikkeld, maar sommige dingen worden vanzelf wat meer een automatisme.
Paardrijden in de juiste houding is zeer goed voor je rug. Door aan te leren hoe je goed ontspannen en rechtop moet zitten op het paard ontwikkel je een evenwichtige houding. Dit draagt enorm bij aan een gezonde en goede rug, doordat het de lendenspieren verstevigt.
Pijn als vast onderdeel van de sport
Veel paarden worden getraind met fysiek geweld. Tijdens de training wordt een paard met een zweep geslagen en met sporen in de zijden geprikt. Zo krijgt het dier veel 'respect' (lees: angst) voor deze middelen, en reageert het tijdens een wedstrijd snel op de ruiter.
Ook bij het paardrijden wordt de rug intensief belast en vaak overbelast door onvoldoende rompstabiliteit. Blokkades in de onderrug zorgen voor pijnklachten in die regio, soms met lichte uitstraling naar bil of been. Verder zorgen deze blokkades op lange termijn voor een scheefheid in de diepe rug- en buikspieren.
'Paardrijden is een goede training voor je buik-, rug- en bekkenspieren. Je core stabilty wordt er alleen maar beter door en dat is precies wat je nodig hebt in de strijd tegen bekkeninstabiliteit. Dat wil niet zeggen dat je snel weer kunt rijden als je last hebt van bekkeninstabiliteit.
Als je voor het eerst gaat paardrijden kun je misschien een paardrijbroek van iemand lenen, maar anders kun je ook een eigen broek dragen die prettig zit. Een (elastische) broek zonder naden, zoals bijvoorbeeld een legging of joggingbroek, is voor de eerste lessen ook geschikt.
Nederland telt bijna 500.000 ruiters en 450.000 paarden. De KNHS, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, heeft een kleine 200.000 leden, waarvan 50.000 actieve wedstrijdsporters. Er zijn 1.500 rijverenigingen die tezamen 7.300 evenementen per jaar organiseren.
Paardrijden is net als velen andere sporten fysiek. Je gebruikt je lichaam en stimuleert daarbij niet alleen je motoriek maar ook je lichaamsbeweging en je traint een hoop spiergroepen waaronder je bil- en beenspieren maar ook je core. Wanneer je een uur in stap, draf en galop rijdt verbrand je ongeveer 250 calorieën.
Eén rustdag per week is meestal wel toegestaan, maar meer zeker niet. Dat is slecht voor het paard, of dan kan je voordeliger op een manege gaan rijden. Een gitaar kun je makkelijk een hele week in de hoek laten staan zonder dat ie er onder lijdt.
Ontspan je onderrug. Hoe beter je zijn bewegingen kunt volgen, hoe makkelijker het is om rustig te blijven zitten. Kijk waar je heen wilt. Dreigt je paard uit de galop in draf te vallen, geef dan opnieuw de galophulp met je binnenbeen bij de singel en je buitenbeen erachter.
Ontspan je bekken en bovenbenen en sluit je onderbenen losjes om de romp van je paard. Voel hoe je linker- en rechterbeen afwisselend naar voor en buiten worden opgetild. Zo liggen je benen stil voor je paard en bewegen je benen en bekken mee zonder spanning.
Zadelpijn kan voorkomen worden door speciaal paardrij ondergoed te dragen. Q-LINN heeft een speciaal paardrij ondergoed ontwikkeld. Dit ondergoed voor tijdens het paardrijden is gemaakt van elastische en goede zweet transporterende stoffen. Anders dan bij katoen levert dit geen irritaties aan de huid op als men zweet.
Goede kleding is van groot belang, met name schoenen of laarzen met hak zijn verplicht. Sneakers of gymschoenen zijn NIET TOEGESTAAN.
Je beweegt makkelijker en je hebt minder kans op huidirritaties. Maandverband en inlegkruisjes kunnen namelijk gaan schuren en broeien. Zeker als je aan een 'contactsport' doet als wielrennen, mountainbiken, spinning of paardrijden. Tampons zijn alvast één optie.
De Nederlandse Sportbond gaat paardrijden schrappen van de lijst erkende sporten. Het besluit komt niet onverwacht: de Sportbond stoort zich al langer aan het passieve gedrag van paardensporters. Bij paardrijden zit een persoon op een paard, terwijl het beest alle sporthandelingen verricht.
De minimumleeftijd om op paardrijles te gaan is 6 jaar, omdat veiligheid en het opvolgen van instructies bij deze sport erg belangrijk zijn. Er zijn ook maneges die een leeftijdsgrens van 8 jaar hanteren. Er is veel discussie over de vraag of paardrijden slecht is voor de heupen van jonge kinderen tot 7 jaar.
Andersom geldt dit ook; je paard voelt jou veel beter zitten. Doordat je geen steun hebt van je zadel, zorgt zonder zadel (of bareback) rijden er ook voor dat je beter leert paardrijden.
Zo'n 700 onfortuinlijke ruiters raken jaarlijks zo ernstig gewond dat ziekenhuisopname noodzakelijk is. Kneuzingen (40 procent) en fracturen (35 procent) zijn de meest voorkomende letsels. Vijf procent van de slachtoffers loopt hersenletsel op. Vijf paardrij-ongevallen per jaar kennen een dodelijke afloop.
Het bit wordt doorgaans gebruikt om de sturing van het paard met de teugel te verfijnen. Vanwege de gevoeligheid van de mond is het ongeschikt om uitsluitend daarmee te sturen of te remmen; hiervoor gebruikt men vooral gewichtsverdeling en benen.
Stampen = irritatie
Stampen is het optillen van het been en deze met een krachtige beweging op de grond stampen. Stampen is een manier om irritatie aan te geven. Vaak is het een kleine irritatie zoals een vlieg. Maar in sommige gevallen zie en hoor je paarden meerdere keren per uur stampen.
Bij een gemiddeld concours hippique is de kans op een fataliteit 20 procent. Bij sommige evenementen is dat percentage zelfs tweemaal zo hoog. Het is dan ook niet verbazend dat in 2014 tijdens paardenraces zeker 160 paarden het leven lieten, en de kans is groot dat dit aantal in werkelijkheid nog veel hoger ligt.