Ze eten al het eten en komen ook voor de eieren. Knaagdieren zijn dragers van ziekten zoals de ziekte van Newcastle en kunnen snel uitgroeien tot een ware plaag. Zorg ervoor dat ze niet bij het voedsel van de kippen kunnen, en je maakt de ren al een heel pak mindere interessant voor hen.
Steenmarters zijn bovendien nuttige dieren (ze vangen veel muizen en ratten die vaak overlast veroorzaken).
Er zijn verschillende geuren waar ratten niet tegen kunnen. Zo houden ratten niet van de geur van azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Deze geuren kun je inzetten om ratten te verdrijven.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Neem contact op met de gemeente en buren om de ratten samen te bestrijden. Alleen op eigen terrein mag je zelf op ratten jagen, mits je toegestane middelen gebruikt zoals een klem of val. Ratten met gif doden is verboden. Vermijd onnodig lijden en gebruik alleen goed geplaatste klemmen en vallen.
Ratten verjagen met azijn: ratten haten sterke, zurige geuren zoals die van azijn. Dompel watten onder in gewone azijn en verspreid ze op de plekken waar ratten komen. Vervang de watten wanneer ze opgedroogd zijn.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
Bruine ratten komen af op voedsel (zoals vogelvoer of andere dierenvoeding). Als er veel voedsel in je tuin te vinden is zullen ze zich meestal vaker laten zien. Ratten graven vaak een burcht. Daarnaast kunnen ze ook kleine gaten of hele ondergrondse tunnels maken.
Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden. Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water.
Een rattennest is vaak eenvoudig te herkennen. Een rattennest lijkt het meest op een vogelnest. Echter is deze vaak platter en minder netjes afgewerkt. Het nest is een samenraapsel van verschillende materialen.
Ratten zijn voornamelijk actief tussen 18.00 uur en 6.00 uur. Ze graven het liefst in losse, droge en licht hellende grond. Soms graven ze tot 3 meter diep, maar over het algemeen gaan ze niet dieper dan 0,5 meter.
Een rat is een alleseter, dus alles wat gezond is mag een rat eten. Groenten, fruit, hondenbrokje en andere rattensnacks mogen wel, maar chips, snoep en gekruide hapjes niet.
Kippen eten veel meer in de winter dan in de zomer. Maar als je veel meer voer kwijt bent dan normaal, dan moet iets anders ervan eten en dan zijn ratten waarschijnlijk de boosdoener.
Plakkerige dingen, zoals pindakaas, ontbijtkoek en vers brood, moet je niet geven. Een ratje kan daar in stikken. Eikels zijn in grote hoeveelheden giftig, vanwege het looizuur dat ze bevatten. Groene -niet rijpe- eikels, moet je sowieso niet geven; bruine -rijpe- eikels dus met mate.
Met de elektrische rattenval van Edialux kan je ratten en muizen op een diervriendelijke manier doden. Wanneer ze naar het lokaas in de val gaan krijgen ze een korte krachtige schok waardoor ze onmiddellijk dood zijn. Je kan de val vervolgens opnemen om de dode rat of muis te verwijderen.
Knaagschade: omdat de tanden van ratten steeds blijven groeien, knagen ratten voortdurend aan kabels, hout, kunststof en zelfs beton om ze kort en scherp te houden.
De vloeistof is op basis van alcohol, waardoor de rat vrijwel meteen wordt bedwelmd. Daarna verdrinkt hij. Die een zachte dood is gestorven, vertelt Hellemons' collega Dick van Dijk.
Ruim voedsel van huisdieren op.
Plastic containers weerhouden ratten niet om er doorheen te knagen. Zet de bakken het liefst hoog en van de muur af. Zorg ervoor dat het voer `s nachts niet blijft staan maar opgeborgen wordt.
Volksgezondheidsrisico. Ratten kunnen dragers zijn van ziektekiemen. In theorie kunnen dierziekten als varkenspest, pseudovogelpest, trichinosis en de ziekte van Aujeszky (pseudorabiës) worden overgedragen via ratten. Voor mensen is vooral de overdracht van de ziekte van Weil (leptospirose) in Nederland een risico.
Ratten planten zich razendsnel voort. Bruine ratten kunnen wel 15 nesten per jaar werpen. Uit elk nest kunnen 7-10 jongen komen. Deze jongen zich kunnen binnen 12 weken zelf gaan voortplanten.
Ratten worden meestal ongeveer twee jaar oud. Vrouwtjes leven gemiddeld wat langer dan mannetjes.