Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vet is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Oud frituurvet gebruiken
Frituurregel nummer één: doe dit nooit! Oude olie reageert met zuurstof wordt snel ranzig. Door olie te lang te gebruiken ontstaan er schadelijke stoffen. Vervang je olie na drie tot vijf keer frituren.
Om ervoor te zorgen dat vet of olie zo lang mogelijk voor lekker gebakken snacks zorgt, kun je het tussentijds schoonmaken en filteren. Pas echter op wanneer je het langere tijd wilt bewaren. Anders dan je misschien denkt, kan frituurvet bederven. Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar.
Frituurvet en (bak)olie kun je inleveren bij een inzamelpunt bij jou in de buurt. Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval.
frituurvet wordt biodiesel
Het ingezamelde frituurvet gaat naar een verwerkingsfabriek. Daar wordt het grotendeels verwerkt tot biodiesel. Deze biodiesel is geschikt om op te rijden. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt gebruikt als biobrandstof voor het opwekken van energie of in de glastuinbouw.
Gebruikt frituurvet of olie kan het best worden ingeleverd zodat het gerecycled kan worden. Giet het terug in de verpakking of in een plastic fles en lever het in bij een inzamelpunt in de buurt. Recycling van gebruikt frituurvet of olie is goed voor het milieu, omdat er biobrandstof van kan worden gemaakt.
Er treedt oxidatie op doordat het frituurvet met zuurstof in aanraking komt. Dit geeft frituurvet een ranzige geur en smaak. In alles wat je frituurt zit water. Wanneer dat water door de hitte verdampt, stimuleert het de vorming van vrije vetzuren, waardoor de kwaliteit van het frituurvet verslechtert.
De houdbaarheid van olie in de originele, gesloten verpakking, zal niet snel achteruit gaan. Smeerolie is in principe onbeperkt houdbaar is, maar praktisch gezien is het goed om een tijdsspanne van 5 tot 7 jaar aan te houden.
Schuim wordt gevormd door luchtbellen. De olie bevat antischuim om luchtbelvorming tegen te gaan tijdens het verpompen binnen het systeem. Het lekken van een dichting of een minuscuul gaatje in een leiding kan lucht meezuigen in de olie.
De overheid adviseert om verzadigde vetten en transvetzuren zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigde vetten. Daarom is vloeibaar frituurvet de beste keuze voor het frituren van frites en snacks. Vloeibaar frituurvet bevat maximaal 5% transvetzuren en minimaal 65 % onverzadigde vetzuren.
Vernieuw het Frituurvet na deze tot 10 keer gebruikt te hebben. Frituurvet is wat langer houdbaar dan Frituurolie maar toch is het raadzaam om het Frituurvet niet langer dan 1 maand te bewaren.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Van het ingezamelde frituurvet wordt grotendeels biobrandstof gemaakt. Bijvoorbeeld biodiesel, die geschikt is voor bijvoorbeeld auto's en vrachtwagens. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt gebruikt als biobrandstof voor energieopwekking of in de glastuinbouw. Ook de plasticflessen worden gerecycled.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
De prijs van eetbare oliën als palmolie en zonnebloemolie stijgt hard door de oorlog in Oekraïne, droogte en exportbeperkingen. De prijs van palmolie, de basis voor veel producten, is verdubbeld, terwijl zonnebloemolie en sojaolie 50 procent duurder zijn geworden.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in.
Het ingezamelde vet wordt gereinigd en verwerkt bij gespecialiseerde vetveredelaars, die het opwerken tot duurzame biodiesel. In sommige gevallen kan het vet ook gebruikt worden voor de productie van onder meer zeep- en cosmeticaproducten.
Zet een pannetje azijn op
Een goede truc om vieze luchtjes weg te halen: zet een pannetje met azijn en water op het fornuis. Breng het aan de kook en laat het op laag vuur een kwartiertje borrelen. De azijn trekt de meeste vieze luchtjes uit de keuken aan.
Tien jaar geleden kregen snackbars en horecabedrijven zo'n 30 tot 35 cent per kilo gebruikt frituurvet dat ze inleverden. Nu ligt de prijs tussen de 90 cent en € 1,15 per kilo.
PLUS Jeroen Juch - VET GOED!! Bij ons kunt u uw oude frituurvet inleveren!
De hoeveelheid vet die je nodig hebt is afhankelijk van de capaciteit van je friteuse: 900 gr vet is gelijk aan 1 liter frituurolie, dus voor een 3 liter friteuse heb je 2,7 kg vast vet nodig, voor een 4 liter friteuse heb je 3,6kg vast vet nodig.
Vloeibaar frituurvet wordt gemaakt van plantaardige oliën. Door de speciale samenstelling is het zeer geschikt om mee te frituren. Bovendien is het rijk aan onverzadigde vetzuren en daarom een prima keuze. Vloeibaar frituurvet is net als olie vloeibaar bij kamertemperatuur.
Bewaar je frituurpan (zeker bij vorst) liever niet in een onverwarmde schuur. Niet alleen is het de vraag of je frituur de vorst wel goed kan weerstaan, ook kan het vloeibare vet bevriezen. Je kunt een frituurpan zodoende beter op een iets warmere plek bewaren.