Je hebt geen vrienden (meer) of je hebt geen volwassen vrienden. Als er niemand is met wie je kunt praten kun je je erg eenzaam voelen. Vrienden zorgen voor een gevoel van verbondenheid en geluk. Een gemis hieraan kan leiden tot depressieve gedachten en een negatieve spiraal, met soms ideeën over zelfmoord als gevolg.
"Ik heb een beroep waarbij ik veel mensen ken en zie en spreek, maar dat is anders dan een echte vriendschap die gelijkwaardig is." 1 op de 8 (13 procent) geeft aan geen goede vrienden te hebben. 30 procent vindt dat hij of zij te weinig vrienden heeft en nog eens 29 procent mist een echt goede vriend of vriendin.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld vijf goede vrienden heeft. Stichting Vier de Vriendschap, die zich inzet om het belang van vriendschap onder de aandacht te brengen, vroeg 1309 Nederlanders boven de 16 jaar naar hun vriendschappen.
Sommige mensen hebben nauwelijks behoefte aan mensen om zich heen. Dat uit zich dan in een klein netwerk, terwijl er geen sprake hoeft te zijn van eenzaamheid. Eenzaamheid is een gevoel, dus heel persoonlijk.
Denk bijvoorbeeld aan een gebrek aan zelfvertrouwen, onvermogen anderen te vertrouwen, sterke verlegenheid, of emotionele instabiliteit. Eenzaamheid komt relatief vaak voor bij mensen met psychische klachten, zoals een angststoornis, depressie of autisme.
De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek of informatie. Het telefoonnummer van de Luisterlijn is 088 07 67 000 (normaal tarief). Op de website van de Luisterlijn kunt u ook chatten met een vrijwilliger van de Luisterlijn.
1 op de 8 (13 procent) geeft aan geen goede vrienden te hebben. 30 procent vindt dat hij of zij te weinig vrienden heeft en nog eens 30 procent mist een echt goede vriend of vriendin. Jongeren zijn de eenzaamste groep, van hen voelt bijna 4 op de 10 (37 procent) zich regelmatig eenzaam.
Begin twintigers hebben over het algemeen een enorme vriendenkring. Als je kinderen krijgt en een baan, komen daar nog weer nieuwe contacten bij, mensen die je leert kennen op het schoolplein en op je werk. Uit onderzoek blijkt dat hoe ouder je wordt, hoe minder vriendschappen je overhoudt.
Een goed en open gesprek is de beste manier om elkaar beter te leren kennen. Het is daarvoor belangrijk om vooral vragen te stellen en de ander aan het woord te laten. Hoe meer jij luistert naar wat de ander te zeggen heeft, hoe meer je te weten komt over die persoon. Belangrijk is wel dat je actief luistert.
Op sociale media vind je makkelijk mensen met dezelfde interesses als jezelf. Even zoeken op #fashion, #fitness of #booktok en je komt meteen op profielen van mensen die hier ook in geïnteresseerd zijn. Zo nieuwe mensen leren kennen is makkelijker, want je hebt meteen iets om over te praten.
Op het online platform 'Wie gaat er met me mee' vind je gelijkgestemden, doe je nieuwe contacten op en kun je afspreken samen iets leuks te doen. Het platform is een idee van het Heerhugowaardse stel Roos en Owen Naujoks.
Naarmate je ouder wordt, neemt het aantal vrienden dat je hebt af. De drang om 'populair' gevonden te worden wordt minder, je kent jezelf beter en weet dus waar je behoefte aan hebt in een vriendschap, én er is simpelweg minder tijd om aan (veel) vrienden te besteden.
Vanaf welke leeftijd gaan kinderen echt vriendjes maken? Echte vriendschappen ontstaan meestal vanaf de 8 jaar oud. Kinderen gaan elkaar dan opzoeken omdat ze elkaar aardig vinden. Er zullen dan ook de eerste 'hartsvriendinnen' en 'bloedbroeders' tevoorschijn komen.