Loslaten betekent afscheid nemen van wat niet goed voor jou is. Het is stoppen met strijden tegen jezelf of anderen. Je maakt je niet meer druk om dingen die je niet kunt veranderen, maar erkent wel jouw gevoelens en gedachten hierover. Loslaten is ook duidelijk voor jezelf maken wat je vast probeert te houden.
Loslaten kan moeilijk zijn, omdat je voelt dat er verandering komt. Verandering roept bij velen angst en weerstand op; ons brein is gebouwd op herhaling. Dit maakt dat verandering angstige gedachten oproept bij velen. Loslaten is voor niemand (met een open hart) gemakkelijk.
Iets wat je zou moeten loslaten, wil je meestal van je afduwen. Je wilt het weg hebben en er niet bij stil staan. En je wil je er zeker niet mee verbinden: de pijn ervaren die het je doet, het verdriet omdat het voorbij is, de onzekerheid over wat er komen gaat. Dat is ontbinden.
Kortom: Emotioneel loslaten houdt in dat je je emotionele afhankelijkheid loslaat. Emotioneel loslaten houdt verder in dat je je compensatiebehoefte loslaat. door je eigen aandeel te begrijpen, kun je ook andermans aandeel beter begrijpen.
Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vasthoudt — wat veel energie kost. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk. Van een loodzware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis op de keukenvloer staat.
Onverwerkte emoties kunnen allerlei gevolgen hebben. Zo kun je relatieproblemen krijgen en kunnen opgekropte emoties lichamelijke klachten als maagklachten en hoofdpijn tot gevolg hebben. Uiteindelijk kunnen opgekropte emoties er zelfs toe leiden dat je gedachten aan zelfdoding krijgt.
Als je terugdenkt aan situaties van vroeger en je voelt nog steeds de heftige emoties dan hebben de verhalen zich vastgezet in jouw systeem. Hierdoor neem je ze mee in het nu. Je houdt het hiermee in stand waardoor je deze situaties blijft aantrekken en deze zich herhalen.
Gevoelens niet wegstoppen
Negatieve gevoelens loslaten doe je juist door ze aandacht te geven en ze te ervaren. Dienen gevoelens van spijt, schuld en verdriet zich aan, sta er dan eens bewust bij stil. Durf ze te voelen. Je zult dan ook merken dat negatieve gevoelens, zoals ze opkwamen, ook vanzelf weer wegebben.
Een belangrijke reden dat het ons niet lukt om gelukkig te zijn of om te genieten, is het hebben van bijvoorbeeld een burn-out of depressie; of het piekeren; het hebben van angst, een gebrek aan zelfvertrouwen, schuldgevoel of gevoelens van schaamte; tegen spanningen of stress in je relatie of werk aanlopen; of je ...
Loslaten, vertrouwen, respect, acceptatie en liefde voor jezelf is de sleutel. Loslaten creëert namelijk ruimte voor iets nieuws. Loslaten gaat je alleen maar meer brengen! Als iets (of iemand) voor jou is weggelegd komt het altijd naar je toe (of terug) en zelfs op een hoger niveau.
Pak foto's, cadeaus en andere spullen die je aan je ex herinneren in een doos of geef ze lekker weg. Koppel je ook online los, op Facebook of Whatsapp bijvoorbeeld. Het geeft rust als je niet steeds geconfronteerd kunt worden met de ander. Later kun je altijd nog kijken of je contact wilt houden of niet.
Het lichaam weet wat nodig is! Maar veel mensen proberen deze uiting tegen te houden, door oppervlakkig adem te halen of hun kaken op elkaar te houden. Met als gevolg dat het verdriet in het lichaam wordt opgeslagen als spanning en ervaren kan worden als benauwdheid in de borst, hoofdpijn en gebrek aan eetlust.
Lichamelijke klachten door onverwerkte emoties
Onverwerkte emoties kunnen niet alleen zorgen voor psychische problemen, ze kunnen ook zorgen voor fysieke pijn. Buikpijn bijvoorbeeld is een veel voorkomende fysieke pijn die mensen kunnen ervaren als ze emoties uit het verleden niet goed hebben kunnen verwerken.
Het lichaam- en zielsgeheugen bewaren herinneringen aan het trauma . Spanning, woede, angst en verdriet worden als verborgen ladingen in het lichaam opgeslagen en hoe langer de traumagevoelens worden weggedrukt, hoe vaster de beschermende structuren eromheen lijken te worden.
Een emotionele blokkade ontstaat door een conflict tussen verstand en gevoel. Wanneer emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten, dit is een emotionele blokkade.
Je ego houdt veel liever een relatie in stand in jouw hoofd omdat het dan kan vasthouden aan zijn verhaal. Of deze persoon ook echt in je leven is interesseert hem niet. Iemand moet in ieder geval 'leven' in je hoofd, dan is het voor je ego goed. Daarom wil je ego graag dat jij veel blijft denken aan die ene persoon.