Afhankelijk van de soort isolatie moeten we rekening houden met het gewicht van de panelen. Op de meeste particuliere daken wordt er PIR/PUR isolatie geplaatst. Dit zijn harde platen die het gewicht van de zonnepanelen makkelijk kunnen dragen.
ROCKWOOL dakisolatieplaten zijn sterk en brandveilig en daardoor uitermate geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Het plaatsen van zonnepanelen op het dak is niet alleen duurzaam en goed voor het milieu, het is ook kostentechnisch aantrekkelijk.
Normale dakpannen, platte daken en golfplaten zijn meestal geschikt voor zonnepanelen, mits in goede staat. Overige daken brengen extra kosten met zich mee of zijn niet geschikt voor de installatie van zonnepanelen.
Extra sterk railsysteem golfplaten
We zorgen ervoor dat de rail niet kan doorbuigen onder het gewicht van de zonnepanelen. De afstand tussen de gordingen is in het algemeen tussen de 80 centimeter en 1,4 meter. Het materiaal dat wij gebruiken kan ook een gordingafstand van 1 meter 60 overbruggen.
Belangrijk om dit te beoordelen is vooral of het dak het gewicht kan dragen. Een standaard zonnepaneel met onderstel weegt ongeveer 20 tot 25 kilo. Om te kijken of uw dak de zonnepanelen kunnen dragen, is het belangrijk om ook het gewicht van de ballast mee te nemen.
Daken met golfplaten zijn uitermate geschikt om zonnepanelen op te monteren. Het bevestigen van een zonnepaneel is relatief eenvoudig.
In de meeste gevallen worden zonnepanelen gelegd op een EPDM dak, omdat dit materiaal bekend staat om zijn lange levensduur (zeker 50 jaar) en de extreme waterdichtheid. Heb je een ander soort dakbedekking zoals bitumen of PVC, ook dan zijn er verschillende mogelijkheden voor zonnepanelen.
Een constructeur inschakelen zorgt ervoor dat je zeker weet dat je veilig te werk gaat. Specialisten zullen de staat van het dak checken, de dakconstructie bekijken, voldoende rekening houden met de kracht van de wind en precies kunnen berekenen hoeveel zonnepanelen je dak kan dragen.
Gemiddeld gezien zal je rekening moeten houden met een gewicht per vierkante meter van 30 tot 50kg voor een plat dak. Voor een schuin dak valt dit gewicht tussen de 15 en 25kg per vierkante meter. In deze tabel kun je het gewicht en de omvang van zonnepanelen nogmaals aflezen.
Zonnepanelen plat dak
Een bitumen of EPDM dak is uitermate geschikt om zonnepanelen op te monteren.
De helling van een schuin dak
Niet alleen de richting, maar ook de helling van je dak bepaalt hoeveel zonnestralen de panelen kunnen opvangen. Bij een schuin dak is een hoek van 20 tot 50 graden meestal het gunstigst. Maar ook bij een platter of steiler dak kunnen zonnepanelen vaak nog prima.
Ja, je mag zonnepanelen plaatsen op een niet-geïsoleerd dak, maar dat is niet altijd een goed idee, als je weet dat zonnepanelen een verwachte levensduur van 30 jaar hebben. In sommige gevallen riskeer je vroegtijdig de panelen te moeten demonteren om (bijkomend) te kunnen isoleren.
Het is het beste om zonnepanelen te laten installeren op een dak dat niet ouder is dan vijf jaar. Sommige installateurs zullen niet eens overwegen om een zonnepaneelinstallatie te doen op een dak dat al jaren op staat, want uiteindelijk zal het dak vervangen moeten worden.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Zodra een flinke hagelsteen het zonnepaneel met hoge snelheid raakt, kan de klap via het glas worden doorgegeven aan de kwetsbare zonnecellen. Deze kunnen vervolgens scheuren of zelfs versplinteren. Aan de buitenkant lijken de panelen dan gewoon in orde!
Draagkracht van het dak = (breedte van het dak) x (lengte van het dak) x (draagvermogen per vierkante meter). Hierbij worden de lengte en breedte van het dak in meters uitgedrukt en het draagvermogen per vierkante meter in kilogram per vierkante meter (kg/m²).
Steeds vaker wordt een tuinhuis gebruikt om zonnepanelen te plaatsen. Het biedt een flexibelere mogelijkheid om de zonnepanelen goed te oriënteren tegenover de zon. Bovendien is de plaatsing en het onderhoud van zonnepanelen op een tuinhuis doorgaans goedkoper. Het nadeel is wel dat de oppervlakte relatief beperkt is.
Hoe bereken ik de draagkracht? Bij een dakhelling van 0 tot 15 graden wordt de veranderlijke belasting op 1 kN/m2 gesteld. Bij een dakhelling van meer dan 15 graden wordt 4 kN/m2 + 0,2 extra in graden per dakhelling gehanteerd.
Bij een zonnepanelen installatie op de grond is een stedenbouwkundige vergunning verplicht!
Gaas bevestigen om vogels onder de zonnepanelen te weren bespaart u veel geld en irritatie. Voor het verwijderen van de nesten is het vaak nodig om de zonnepanelen te verwijderen. Dat wilt u natuurlijk voorkomen. Plaats daarom altijd gaas tegen vogels, zodat er geen mogelijkheid is om onder de panelen te komen.
Een zonnegevel, of ook wel verticale zonnepanelen genoemd, is niets anders dan een gevel voorzien van zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden tegen de muur aangebracht met een stellage, vergelijkbaar met hoe dat op het dak gaat, en vervolgens worden ze aangesloten op je meterkast.
Wij werken voor zonnepanelen samen met Zon Advies Nederland en raden het plaatsen van zonnepanelen op een bestaande dakkapel niet aan. Als de constructie niet sterk genoeg is, kan deze gaan verzakken. En wordt de kans op lekkage en schade aan de zonnepanelen te groot.
Dat wil zeggen dat de zonnepanelen stroom opwekken zodra er daglicht is (zie ook: werking zonnepaneel). Ook bij bewolking produceren ze zonnestroom, al is dat minder dan bij direct zonlicht. Zelfs in de winter! Het is een fabel dat zonnepanelen alleen in de zomer, als de zon fel schijnt, stroom opwekken.
Een overkapping met zonnepanelen is een duurzame manier om energie op te wekken en tegelijkertijd de buitenruimte te gebruiken. Zonnepanelen werken het beste wanneer ze direct blootgesteld zijn aan zonlicht, door de panelen boven op uw Trendhout overkapping te plaatsen kunnen ze optimaal functioneren.