Iemand die zich man voelt (of hij nu geboren is met of zonder penis & ballen) noemen we binair. Iemand die zich vrouw voelt (of zij nu geboren is met of zonder vagina) noemen we ook binair. Iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw, noemen we non-binair.
In het decimale stelsel werkten we met machten van 10 omdat we toen ook met 10 verschillende cijfers werkten (0 t/m 9). Dus het binaire getal 1001 is gelijk aan het decimale getal 9.
Voorbeeld: het decimale getal 167 wordt gesplitst in 1-6-7. Elk cijfer wordt omgezet naar zijn binaire waarde: 1 = 0001. 6 = 0110.
Door de transistoren handig te combineren kunnen eenvoudige berekeningen worden gedaan. We kunnen bijvoorbeeld makkelijk getallen optellen. Het binaire rekensysteem helpt ons bij het rekenen middels transistoren, en is daarmee belangrijk bij het gebruik van computers.
Dus +5 = 00101 en -5 = 11010.
Vermenigvuldigen gaat zoals we gewend zijn. Voor elke bit die we naar links verschuiven, voegen we rechts een extra 0 toe. Tenslotte tellen we de getallen bij elkaar op. Als voorbeeld gaan we de bytes 0001 0111 en 0000 1011 met elkaar vermenigvuldigen.
Na 0 en 1 heb je geen cijfer meer over en moet je een 1 bij plaatsen. Ofwel: als wij mensen tellen als 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 doet een computer hetzelfde op deze manier: 0, 1, 10, 11, 100, 101, 110, 111.
L staat voor lesbian en heeft betrekking op vrouwen of mensen met een non-binaire identiteit die alleen op vrouwen vallen. G staat voor gay (of homoseksueel) en heeft betrekking op mannen of mensen met een non-binaire identiteit die alleen op mannen vallen. B staat voor biseksueel.
Als iemand geen keuze maakt in de genderidentiteit man of vrouw spreken we van non-binair. Non-binaire personen voelen zich een beetje jongen/man en meisje/vrouw, of juist geen van beiden. Of zij voelen zich soms jongen/man en soms meisje/vrouw. Dit heet genderfluïde.
Zijn dat de meest geschikte woorden in Nederland of is er een nieuw woord nodig? In Nederland mag je non-binaire personen aanspreken met 'hen', 'hun' en 'die'.
Het binaire stelsel is al in de tweede helft van de 17 eeuw bedacht door Leibniz, gewoon voor de lol. Toepassingen waren er toen niet. Wel hebben Leibniz en zijn opvolgers een soort mechanische rekenmachine ontwikkeld die binair werkte.
Met 5 bits heb je 32 ( = 2 5 ) mogelijkheden. Met 6 bits heb je 64 ( = 2 6 ) mogelijkheden. Met 7 bits heb je 128 ( = 2 7 ) mogelijkheden. Met 8 bits heb je 256 ( = 2 8 ) mogelijkheden.
Zo zijn er talstelsels als het binaire talstelsel (tweetallig talstelsel), het sexagesimale talstelsel (zestigtallig talstelsel) en hexadecimale talstelsel (zestientallig talstelsel). Wij gebruiken het decimale talstelsel (tientallig talstelsel).
Voor ieder binair cijfer 1 berekent men de waarde door te kijken wat de positie van dit cijfer is, tellende van rechts. Van die positie trek je 1 af en neem je de macht van twee.
Het decimale getal 13 is bijvoorbeeld gelijk aan het binaire getal 1101, wegens: Door de machten van 2 weg te laten en alleen de cijfers voor de machten op te schrijven ontstaat het getal 1101.
In de wiskunde
Vierentwintig is: de faculteit van 4 en een samengesteld getal, de zuivere delers zijn 1, 2, 3, 4, 6, 8 en 12, waardoor het een hogelijk samengesteld getal is.