Kakkerlakken kunnen ongeveer een week leven zonder hoofd. De reden hiervoor is dat, in tegenstelling tot mensen, zij hun mond niet daadwerkelijk nodig hebben om te kunnen ademen. Kakkerlakken gebruiken kleine gaatjes in hun lichaam om zuurstof te inhaleren en door te pompen.
Kakkerlakken zijn heel erg sterke diertjes: ze kunnen tot wel 2 maanden zonder eten, maar slechts 1 à 2 weken zonder water.
Kakkerlakken hebben de reputatie vies en eng te zijn. De kruipende insecten planten zich snel voort, waardoor een paar kakkerlakken al snel een plaag kunnen worden. Dan zijn professionele bestrijders nodig die gif inzetten. Voorkomen dat kakkerlakken jouw huis binnendringen is dan ook veruit het beste voor het milieu.
Je maakt gewoon een sopje van zeep en water wat dun genoeg is om met een plantenspuit te verstuiven. Dit goedje spuit je over de kakkerlakken, vooral over het hoofd en de buik. Een aantal druppels kunnen de kakkerlak al doden.
Kakkerlakken komen 's nachts uit hun schuilplaatsen om voedsel te zoeken. Vinden ze niets, dan kunnen ze je een bezoekje komen brengen als je in bed ligt. Ze kunnen je in je gezicht, mond, vingers of handen bijten, mogelijk omdat ze vooral op deze plekken voedsel kunnen ruiken.
Kakkerlakken zelf zijn voor de mens niet schadelijk, ze bijten of steken niet. Kakkerlakken kunnen echter wel bacteriën, mijten en ziektes overbrengen die voor de mens schadelijk zijn. Het zijn alleseters die leven van kadavers en voedselresten.
Kakkerlak: Zelfs kakkerlakken zijn eetbaar.
Sissende kakkerlakken uit Madagascar hebben de smaak en structuur van vette kip.
Kakkerlakken in huis? Kakkerlakken zijn erg sterke beestjes… Ze zeggen wel eens dat je een kakkerlak niet mag doodtrappen want dat ze zich dan meteen vermenigvuldigen, maar dat is een fabeltje. Ze zullen wel hun eitjes achterlaten als je hun restanten niet voldoende opruimt, dus let goed op, ook op je schoenzool!
Het is een suggestie, misschien dat beestjes die vergiftigd worden, bijvoorbeeld met verdelger, hevig gaan spartelen. Hierdoor kunnen ze op hun rug terechtkomen. Veel dieren kunnen zich als ze op hun rug liggen moeilijk weer omdraaien. Misschien geldt dit ook voor kakkerlakken.”
Voortplanting van kakkerlakken
Na de paring maakt het vrouwtje eipakketjes aan. In haar leven paart ze maar één keer, maar ze maakt ongeveer zeven of acht pakketjes aan. Die draagt ze bij zich tot de eitjes uitkomen of ze zet de pakketjes eerst op willekeurige plekken af.
En een kakkerlak heeft geen bloed in zijn kop.
De meest voorkomende kakkerlak in Nederland is de Duitse kakkerlak. De volwassen kakkerlak is 10 à 15mm lang en heeft een lichte geelbruine kleur met twee donkere overlangse strepen op het nekschild en lange voelsprieten.
Als je één kakkerlak ziet, betekent dat helaas dat er waarschijnlijk meer zijn. Veel meer. Kakkerlakken verstoppen zich in scheuren en spleten in de buurt van voedselbronnen, en ze leven in groepen.
Ze ontdekten dat ze niet bestand zijn tegen nucleaire explosies aangezien geen enkele kakkerlak stralingsniveaus hoger dan 100,000 rads1 overleefden. In andere woorden: kakkerlakken kunnen een atoomexplosie niet overleven, maar ze kunnen wel veel hogere hoeveelheden straling weerstaan dan mensen.
Wanneer je een kakkerlak dood trapt, ruim dan de resten goed op en controleer steeds je schoenzolen op de aanwezigheid van eipakketjes. Op die manier vermijd je de verdere verspreiding van de eitjes (en dus ook van de kakkerlakkenplaag).
Het is bijna onmogelijk om een kakkerlak om zeep te helpen - ze zouden zelfs de atoombom op Hiroshima overleefd hebben - en nu blijken de krioelende beestjes ook nog eens slimmer dan we denken. Wetenschappers van de ULB konden vaststellen dat de insecten een persoonlijkheid hebben.
Kakkerlakken houden niet van bepaalde geuren en vermijden deze dan ook het liefst. Kakkerlakken haten bijvoorbeeld de geur van laurierblaadjes en de geur van kattenkruid.
Niet alle kakkerlakken maken geluid, maar sommige kunnen een tjirpend of sissend geluid produceren.
De vlieg wordt gebakken of gekookt voordat zijn huid hard wordt en smaakt naar een mix van aardappels en asperges.
Schorpioenen zijn giftig, maar voor de verkoop worden de giftige delen verwijderd en kan je ze veilig eten. In Europa kom je soms producten tegen, waar een schorpioen in zit verwerkt, zoals een chocolaatje of de lolly met schorpioen.
Natuurlijke vijand
De volwassen exemplaren en de nimfen worden echter door de Sluipwesp met rust gelaten. Vele dieren eten kakkerlakken, sommige soorten zijn er zelfs in gespecialiseerd maar die komen in Nederland niet voor.
Een eipakket ziet eruit als een klein kokertje met ribbeltjes. Het is bruin tot zeer donkerbruin van kleur en dient om de eitjes tegen allerlei invloeden van buitenaf te beschermen. Een volwassen kakkerlak (dit is altijd een vrouwtje) kan een eipakket op willekeurige plekken afzetten.
De Amerikaanse kakkerlak is de grootste van de veel voorkomende kakkerlaksoorten en kan een lengte van 50 mm krijgen. Hij is roodbruin van kleur en kan vliegen. De vleugelspanwijdte is gelijk aan de lichaamslengte.
In Nederland hebben we alleen te maken met drie soorten: De Duitse kakkerlak, de Oosterse kakkerlak en de Amerikaanse kakkerlak. Heel soms duikt ook de Australische kakkerlak op. Het soort waar wij het meeste last van hebben is de Duitse kakkerlak.