Bij het kopen van een bh zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Denk hierbij vooral aan comfort, de juiste maat, de lengte van de schouderbandjes en hoe deze staat onder je kleding. De bh moet niet alleen goed passen, maar moet ook de nodige ondersteuning geven.
Meet je cup maat
Om je bh maat te berekenen, meet je jouw borstomvang op het volste gedeelte van je borsten op. Meestal is dit ter hoogte van je tepels. Let erop dat je het meetlint niet te strak of te los vasthoudt. Kijk goed in de spiegel om te zien of je het meetlint recht is en lees dan de centimers af.
Bij een bh die perfect past, zit dat stukje tegen het borstbeen. Sluit het middenstuk niet goed aan en wijzen je bh-beugels weg van het lichaam, probeer dan eens een bh met een andere snit – die beter past bij de vorm of positie van je borsten – of ga voor een grotere cupmaat.
Bh merken voor grote maten zijn onder andere de eerdergenoemde PrimaDonna en Marie Jo. Daarnaast zijn Anita, Conturelle en Felina hier ook in gespecialiseerd. Controleer ook de beugels van uw bh. Wanneer u de beugels voelt prikken in de huid (vlak onder uw oksels) dan heeft u een te grote bh.
De bh-band is het onderdeel van de bh welke voor het meeste support zorgt. Een bh met een brede(re) bh-band zorgt dan ook voor extra ondersteuning en nog meer comfort. Bij vollere borsten zorgt een bredere bh band er ook voor dat je borsten niet langs de huid van je borstkas kunnen wrijven.
RTL Nieuws ging op onderzoek uit en sprak onafhankelijk lingerie-expert Fabienne Zwanenburg. Zij legt uit dat er twee redenen zijn dat goede bh's van lingeriewinkels vaak zo duur zijn. Het hangt ten eerste af van de kwaliteit van de stoffen en ten tweede van de manier waarop die stoffen worden gebruikt.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Omvang is een maat te groot en de cupmaat van de 80C: is juist: dan wordt de maat 75D (de cups blijven even groot) is te groot: dan wordt de maat 75C (de cups zijn een maat kleiner) is te klein: dan wordt de juiste maat een 75E (de cups zijn een maat groter)
Het beste kan je BHs om de 2 à 3 dagen dragen wassen. Draag je ze langer, dan zullen zweet, huidvet en verzorgingsproducten het materiaal van de BH aantasten en dit is wederom niet goed voor het elastiek.
De cupmaat wordt gemeten op het breedste deel van de borst. Het verschil tussen dit getal en de omtrek van de borstkas onder de borst geeft de cupmaat weer: een verschil tot 1 inch = A cup, tot 2 inch = B, tot 3 inch = C, tot 4 inch = D, tot 5 inch = DD, tot 6 inch = F en tot 7 inch = FF (1 inch = 2,54 cm).
De rug van de beha snijdt in uw lichaam.
Als uw beha pijn doet en opzij, in de rug of onder de buste insnijdt, is de omtrek te nauw. U moet zonder moeite diep kunnen ademen. Een beha is geen martelwerktuig. De rug moet strak zitten maar niet zo dat het onaangenaam voelt.
Jouw BH maat berekenen
Het meetlint leg je net onder je borsten. Noteer het aantal centimeters. Vervolgens meet je de cupmaat (letter(s) in de BH maat). Dit doe je door de omtrek te meten ter hoogte van je tepels.
Wanneer is het tijd om je bh te vervangen? Dit hangt ervan af hoe vaak je jouw bh's wast, met de hand of in de wasmachine en hoe vaak je de bh's draagt. Elke zes maanden een nieuwe bh is geen overbodige luxe.
Ben je op zoek naar een bh die je niet voelt zitten? Kies dan voor een naadloze bh. Deze bh heeft net als de croptop bh geen versteviging en is daarom geschikt voor meiden met beginnende borsten. De naadloze bh's van HEMA hebben smalle bandjes, waardoor je ze onder elk shirt of hemdje kunt dragen.
De allereerste bh.
De eerste bh om naar te kijken, is een bralette. Dat is een bh zonder beugels met een zachte kom en helpt je dochter te wennen aan het dragen van een bh. Omdat haar borsten groeien kunnen ze nog wat gevoeliger zijn.
Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
Of een BH met of zonder beugel beter is, hangt eigenlijk vooral af van je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden dat beugelbeha's meer steun en comfort bieden, en anderen vinden juist dat beha's zonder beugels meer bewegingsgemak en comfort geven.
Zo zal iemand die van een A-cup naar een B-cup wil, gaan opteren voor een borstimplantaat met een volume van 250 à 300 cc. Hetzelfde geldt voor een persoon die van een B- naar een C-cup wil. Van een A- naar een C-cup gaan, vraagt daarentegen om een prothese van 300 à 350 cc.
De achterkant kruipt niet omhoog. Oplossing: Als de achterkant van de BH omhoog kruipt, dan is de omvangmaat te groot. Neem een omvangmaat kleiner en een cupmaat groter. Heb je bijvoorbeeld nu een 80E, dan kun je beter een 75F nemen.
Je bh bandjes zakken af, omdat je waarschijnlijk de verkeerde bh-maat draagt. In het ideale geval zitten je bh-bandjes niet te strak, maar ook zeker niet te los.
Pak een klemmetje of een paperclip en maak je behabandjes wat ruimer. Doe de bandjes in het klemmetje en je zult zien dat ze een X vormen op je rug. Zo zitten ze handig verstopt achter je racerback top.
Wat mag het kosten
Vier op de tien trekt gemiddeld 21 à 40 euro voor een bh uit. 14% betaalt 80 tot 100 euro. Het budget reikt bijna nooit verder dan 100 euro (3%).
“De meest verkochte maat is nog steeds een 75C maar tegenwoordig krijgen we regelmatig meisjes van veertien, vijftien jaar met G-cup over de vloer.
Een bralette is een niet-voorgevormde bh zonder beugels. Hierdoor heeft een bralette geen cupmaten maar kleding maten (S/M/L). Het heeft eigenlijk iets weg van een topje. Een bralette is vaak gemaakt van fijne, zachte materialen zoals kant of een katoen mix.