Wol biedt uitstekende isolatie in alle seizoenen; schapenwol is damp-open, vochtregulerend, brandt niet en heeft een lucht zuiverende werking. Daarnaast werkt schapenwol ook zeer goed als akoestisch isolatiemateriaal.
Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
Schapenwol dekens van 12 of 13 centimeter dik zijn het meest geschikt voor isolatie. Om grote oppervlaktes te isoleren is schapenwol niet altijd even rendabel. Het materiaal is vrij duur ten opzichte van traditionele glas- of steenwol.
Het belangrijkste om te weten bij isolatiemateriaal is de isolatiewaarde. Hoe lager die waarde, hoe beter het isoleert. De isolatiewaarde van schapenwol is 0,035 – 0,039 W/mK.
De ruwe wol wordt door middel van een speciaal productieproces vervilt. Van deze viltlagen worden de isolatiematten en dekens gemaakt. Vocht wordt goed in de wol opgenomen en het materiaal kan tot 35% van z'n eigen gewicht dragen zonder dat de isolatie-eigenschappen daardoor verminderen.
Een schapenvacht is van nature warmte regulerend en daarom juíst een vier seizoenen product. Denk bijvoorbeeld aan je dekbed vulling, grote kans dat deze uit schapenwol bestaat, en hier slaap je ook het hele jaar onder.
Wol biedt uitstekende isolatie in alle seizoenen; schapenwol is damp-open, vochtregulerend, brandt niet en heeft een lucht zuiverende werking. Daarnaast werkt schapenwol ook zeer goed als akoestisch isolatiemateriaal.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat de productie van wol bepaald niet diervriendelijk is. Daarbij komt dat het ook niet goed is voor het milieu. De productie van wol kost namelijk enorm veel land en water. Daarnaast zorgen al die honderden miljoenen schapen ook voor de uitstoot van veel broeikasgassen.
Natuurlijke isolatie wordt vervaardigd op basis van honderd procent natuurlijke materialen zoals houtvezels, vlas, hennep, schapenwol, kurk, … Deze isolatiematerialen bieden belangrijke voordelen in vergelijking met de bekende traditionele isolatiematerialen. U kan er bovenal beter en gezonder mee isoleren.
Hoe dik moet het isolatiemateriaal worden aangebracht? In de regel geldt: hoe dikker de isolatielaag, hoe beter het isolatieresultaat. Dikker isoleren zal dus altijd lonen. Hoe dik je isoleert, is dus een persoonlijke en financiële afweging.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Verder is schapenwol ook optimaal vochtregulerend: het kan tot 35% van zijn eigen gewicht aan water absorberen en het is erg damp-open. Schapenwol wordt vaak gebruikt voor vloerisolatie, muurisolatie en dakisolatie.
Isolatieplaten prijs
EPS platen zijn in het algemeen de goedkoopste platen, je betaalt rond de €10/m2 voor een plaat van 10cm. Voor PIR platen (600mm x 1200mm) betaal je tussen de 7 en 18 euro m2. XPS isolatiepanelen vallen tussen de prijscategorie van 12-16 euro per vierkante meter, afhankelijk van de dikte.
Het is een stevig weefsel. Het kan tegen weer en wind, maar zolang het aan het schaap zit komt het natuurlijk niet in aanraking met zeep en warm water. En de combinatie van wol met warm water en zeep hebben we gezien kan leiden tot vervilten.
Schapenwol naar China
Nederlandse schapenboeren verdienden al niks aan hun schapenwol, het ging naar China om daar verwerkt te worden. Maar sinds het begin van de coronacrisis is de route naar China te duur geworden want de transportkosten zijn torenhoog. Dat zorgt ervoor dat schapenboeren met hun wol blijven zitten.
In tegenstelling tot veel andere materialen is natuurlijke wol honderd procent biologisch afbreekbaar. Wol gaat ontzettend lang mee en je hoeft het veel minder vaak te wassen dan andere stoffen. En: het is heerlijk warm. Dus met een wollen trui kan de verwarming een tikkie lager.
Je lichaamswarmte blijft dus bewaard. Maar wol isoleert ook beter dan andere stoffen, het kan dus ook beschermen tegen hitte. Synthetische stoffen missen deze kwaliteiten. Katoen is ook een natuurproduct, maar de structuur is anders dan van wol en daarom minder isolerend.
Merino wol is afkomstig van het merinoschaap, dat geprezen wordt door de kwaliteit van zijn wol. De wol is namelijk erg zacht, kriebelt nauwelijks tot niet en is door de vele kwaliteiten en kleuren te gebruiken voor de mooiste projecten!
Glaswol is hittebestendig en zal nooit vlam vatten en is hiermee één van de meest brandveilige isolatiematerialen dat er te verkrijgen is. Naast het feit dat glaswol hittebestendig is, zullen er bij aantasting door vuur geen schadelijke stoffen vrij komen.
Glaswol is een populair isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde. Het is gemaakt van glasscherven en zand, en heeft daardoor een lage impact op het milieu impact. Wel zo belangrijk bij woningisolatie! Voor de isolatiewaarde van glaswol wordt er vaak gekeken naar de rd-waarde, lambda en rc-waarde.
Hout isoleert veel beter dan steen, staal of glas. En een houten constructie kent zelden koudebruggen. Maar dit lekker lichte materiaal heeft wel een lagere massa en houdt daardoor koude en warmte korter vast.
De voordelen van isoleren
Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door je huis beter 'in te pakken' met een dikke laag isolatiemateriaal, houd je de warmte beter vast. En heb je dus minder energie nodig om het te verwarmen.
PUR-schuim heeft de beste isolatiewaarde door de lage lambda-waarde. Er is een minder dikke isolatielaag nodig om de woning goed te isoleren. Dit maakt PUR geschikt voor de minder brede spouwmuren. Maar EPS-parels en glaswol hebben ook een goede isolatiewaarde en doen eigenlijk niet onder voor PUR.
Wanneer de spouwmuren van een bestaande woning geïsoleerd worden, vervalt de luchtcirculatie tussen de muren grotendeels. De natuurlijke ventilatie in huis zal hierdoor verminderen. Als er minder warmte naar buiten kan ontsnappen, is het logisch dat er ook minder frisse lucht naar binnen komt.