De minimumleeftijd om op jezelf te gaan wonen in Nederland is achttien jaar. Dit betekent dat je vanaf deze leeftijd een huurcontract kunt tekenen, een huis kunt huren en je eigen leven kunt gaan leiden. Als je jonger bent dan achttien jaar, kun je niet op jezelf gaan wonen zonder toestemming van je ouders of voogd.
Je kan als minderjarige niet alleen wonen. Je kan namelijk wettelijk geen contract ondertekenen. In sommige gevallen én met toestemming van je ouders kan je wél alleen wonen. Dat doe je met begeleiding van een erkende dienst.
Andere antwoorden (6) Vanaf 18 jaar mag je alleen gaan wonen. Als je jonger bent heb je toestemming van je ouders nodig. Begeleid zelfstandig wonen kan vanaf 16 jaar, maar ook dan heb je toestemming nodig van je ouders.
Ja, je kunt op je 17e alleen wonen. Dit kan met begeleid zelfstandig wonen (CBAW). Je kunt voor CBAW in aanmerking komen vanaf je 17e en tot maximaal tot je 21. De voorwaarde is wel dat je ouders ook akkoord moeten gaan.
Vanaf je 18 jaar kan je begeleid zelfstandig gaan wonen, indien je ouders hiervoor toestemming geven. Een begeleider helpt je dan bij alle praktische zaken die komen kijken bij het alleen wonen, zoals bijvoorbeeld het omgaan met geld en papieren, het organiseren van huishoudelijke taken...
Zolang kinderen minderjarig zijn, kan je ze als ouder nooit de toegang van het ouderlijke huis verbieden. Ouders hebben de plicht om kinderen tot hun achttiende verjaardag op te voeden, te ondersteunen en te onderhouden. Dat wil niet zeggen dat er geen opties zijn wanneer een gezinssituatie onhoudbaar wordt.
Vanaf 6 jaar: vanaf 6 jaar kunnen de meeste kinderen wel alleen buitenspelen in de buurt. Dit is ook de leeftijd waarop je kun gaan oefenen om je kind alleen op pad te laten gaan naar een vriendje of school, als dit niet te ver weg is.
Officieel luidt het advies: jongens en meisjes van 8, 9, 10 en 11 jaar laat je best hooguit een dertigtal minuutjes onbewaakt achter. Over het algemeen kunnen we stellen dat een kind van 12 jaar meer dan drie uur alleen thuis kan blijven overdag, en vanaf 16 jaar een hele nacht.
Ben je 16 of 17 jaar, dan kun je ook berecht worden volgens het volwassenenstrafrecht. Je kunt een eigen bedrijf beginnen, als je daarvoor toestemming krijgt van de rechter. Je kunt je als donor opgeven, zonder toestemming van je ouders. Je mag trouwen als je zwanger bent en toestemming krijgt van je ouders.
Verhuren kan niet
Wil een minderjarige van jou huren, dan moet je zijn wettelijke vertegenwoordigers (veelal zijn ouders of één van hen) de huurovereenkomst in hun hoedanigheid van vertegenwoordigers van hun kind laten ondertekenen. De huur mag dan wel niet langer dan 9 jaar duren.
Reist uw minderjarige kind (jonger dan 18 jaar) zonder ouder of andere volwassene naar het buitenland? Dan moet uw kind kunnen aantonen dat het toestemming heeft van de gezaghebbende ouder(s).
Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel). Die tijd wordt doorgaans (47 procent) in overleg met het kind vastgesteld volgens de 'schippermethode': onderhandelen en een beetje water bij de wijn doen.
Als je 16 of 17 jaar bent, mag je bijna elk soort werk doen. Maar geen gevaarlijk werk. Je mag bijvoorbeeld niet werken met gevaarlijke stoffen. Bovendien mag het werk je niet tegenhouden om naar school te gaan.
Er is wettelijk gezien niets dat je verbiedt een relatie te hebben met iemand die jonger of ouder is dan jij. Het is aan je partner en jou om zelf te bepalen wat jullie oké vinden, waar jullie je fijn bij voelen.
In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'. In de ontwikkelingspsychologie spreekt men niet meer van 'pubers' en 'puberteit' maar van 'adolescenten' en 'adolescentie'.
In die wet gaat het om twee voor jou heel belangrijke zaken: INFORMATIE en TOESTEMMING. Vanaf 16 jaar mag je je eigen beslissingen nemen. In de medische wereld word je op deze leeftijd gezien als volwassen. Je wordt dus niet meer als minderjarig gezien.
Veel ouders kiezen ervoor hun kind(eren) vanaf ongeveer 9 jaar een huissleutel mee te geven naar school. Ze kunnen op die leeftijd alleen naar huis lopen en kunnen altijd naar binnen; ook als je er als ouder even niet bent.
Ze waarschuwt ook dat ouders niet te naïef moeten zijn om hun kind al op jonge leeftijd er alleen op uit te sturen. "Vroeger was de sociale controle een stuk groter. Maar over het algemeen zou ik zeggen dat een kind een jaar of 12 moet zijn voor je het alleen op pad moet sturen."
Ieder kind is anders. Wat voor het ene kind heel vanzelfsprekend lijkt, is voor het andere kind onmogelijk. Kinderen onder de 7 jaar alleen thuis laten wordt in ieder geval sterk afgeraden. Over het algemeen mag en kan een kind van 12 jaar meer dan 3 uur alleen thuisblijven overdag, en vanaf 16 jaar een hele nacht.
Als kinderen in groep 7 of 8 zitten, zijn de meeste kinderen oud genoeg om voor het eerst even alleen thuis te blijven, zeggen de meeste experts. Er zijn ook experts die de vuistregel hanteren: als je een kind alleen op de fiets de straat op kunt sturen, kun je hem ook alleen thuislaten.
Is er een ideale leeftijd om een kind zijn eerste smartphone te geven? De leeftijd die door de meeste deskundigen wordt aangeraden is 11 of 12 jaar. 'Dat is de beste tijd als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind', zegt Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media.
Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt. Je onderhoudsplicht blijft echter wel bestaan (uitzonderingen daargelaten) tot je kind 21 jaar wordt.
Echtgenoten en geregistreerde partners moeten elkaar onderhouden. Ook na de scheiding. Ouders hebben die plicht voor hun kinderen tot 21 jaar.
Zo thuis mogelijk opgroeien
In een crisisopvang, behandelgroep en gesloten instelling verblijven kinderen zo kort mogelijk. Als het besluit tot langdurende uithuisplaatsing genomen is, zoekt de jeugdprofessional in nauw overleg met ouders en kind een plek waar het kind 'zo thuis mogelijk' kan opgroeien.