Bier slaat dood als u het in een glas schenkt dat niet goed is afgewassen. Voor een mooie schuimkraag kunt u bierglazen beter afwassen in water met een schepje zilversoda!
Gebruik hiervoor een schone wasbak of afwasteil met warm water, waar je een beetje soda in hebt opgelost. Er zijn ook speciale spoelmiddelen voor bierglazen. Laat je glazen even weken en maak ze vervolgens grondig schoon met een borstel of spons. Spoel de glazen na het schoonmaken goed na met koud water.
Maak bierglazen niet schoon in de vaatwasser, maar was ze met de hand af. De vaatwasmachine zorgt voor vettigheid en kalkaanslag op de glazen. Hierdoor ontstaat er een witte waas die je daarna (helaas) niet meer weg krijgt. Voor het met de hand afwassen, gebruik je warm water, soda en een schone borstel.
Doe een scheutje azijn in een bak met warm water en zet je glazen erin. Laat ze een poosje weken en maak ze vervolgens schoon met een vochtige doek. Let op: gebruik geen (afwas)borstel of schuurspons, want dit veroorzaakt krassen!
Soda werkt ontkalkend én ontvettend en is dus uitermate geschikt om glazen weer te laten glanzen. Stap 1: Vul de wasbak of een teiltje met warm water. Stap 2: Giet een schep Driehoek soda in het water. Stap 3: Laat de doffe glazen even in de teil of wasbak liggen en was ze vervolgens af met het sodasopje.
Doseer niet te veel of te weinig vaatwasmiddel en gebruik glansspoelmiddel om je glas tegen corrosie te beschermen. Stel ten slotte de zoutdosering in op het juiste niveau. Te zacht water versnelt glascorrosie, terwijl te hard water juist voor kalkaanslag zorgt.
Ook toepasbaar op vazen, bierglazen, theeglazen en de tegels in de badkamer. Met een beetje azijn kun je dus eenvoudig je wijnglazen kalkvrij schoonmaken. Maar het werkt net zo goed op bierglazen, theeglazen of een glazen vaas.
Glascorrosie is niet meer te verwijderen, maar gelukkig wel te voorkomen. Glascorrosie ontstaat gelukkig niet bij elk type glas. Let er bij de aanschaf van servies dus even op of het glas vaatwasserbestendig is. Zo niet, dan kan je die glazen beter met de hand afwassen.
Als glas eenmaal dof is door beschadiging, doe je er niets meer tegen. Glas kan echter ook dof worden door kalkaanslag of als je te veel vaatwasmiddel hebt gebruikt. Als het probleem door kalk is veroorzaakt, kun je het glas in warm water met azijn leggen.
Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren. Bij het schenken van sommige biertypen is het beter om een droog glas te gebruiken.
Een nat glas is meestal kouder, en zorgt hierdoor voor minder schuim. Bij het inschenken van pils wil je natuurlijk niet teveel schuim. Bij alle bieren van hoge gisting (de meeste speciaalbieren) wordt een droog glas aangeraden.
Gebruik geen vaatwasser:
Doe je bierglazen nooit in de vaatwasser.
Niet echt lekker, zo'n doodslaand biertje…
Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater. Vergeet vervolgens niet het glas na te spoelen, bier met soda schijnt niet heel lekker te zijn, heeft onderzoek uitgewezen.
NiS heeft de neiging om bij verhitting te kristalliseren. Nu is het harden van glas een proces waarbij het glas behoorlijk wordt verhit ( ± 700 °C). Tijdens het afkoelen ontstaat er spanning in het glas en kristalliseren de aanwezige NiS-moleculen. De druk die deze kristallen uitoefenen, kunnen het glas doen breken.
Die schuimbelletjes zijn er omdat er in bier meer CO2 zit dan in het water opgelost kan worden. De kettingreactie die ontstaat als de fles wordt aangetikt zorgt ervoor dat het bierflesje in een paar seconden meer gas verliest dan het normaal in enkele uren zou doen als het gewoon op tafel staat.
Schoonmaakazijn helpt om doffe aanslag door kalkaanslag te verwijderen van glas. Leg je glazen in warm water met een scheutje azijn. Spoel je glazen vervolgens af met schoon water en de kalkaanslag is in de meeste gevallen weg.
Gebruik 2 eetlepels baking soda, een kopje azijn en roer het tot een gladde massa. Dep een doek in het papje en wrijf de douchewand in. Ook dit middel mag na het intrekken met warm water worden afgespoeld.
Het gebruik van aceton, kan het glas namelijk ook beschadigen. Denk aan plastic glazen of bijvoorbeeld fotolijsten. Zodra je hebt vastgesteld dat je glazen tegen aceton bestand zijn, ga je als volgt te werk: Week een wattenstaafje of schijfje in een nagellakremover met aceton.
Schoonmaakazijn is een uitstekend en veilig middel om kalkaanslag te verwijderen. Meng 1 deel azijn met 1 deel water. Het is handig om dit in een plantenspuit/spuitflacon te doen en daarmee het glas in te spuiten. Na 30 minuten kunt u het afnemen.
Allesreinigers zijn geschikt om harde oppervlakken schoon te maken. Glas, gelakt hout, tegels en zeil bijvoorbeeld.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Kalkaanslag of glascorrosie
Druppel hiervoor wat azijn op het glas en wrijf uit. Als het kalkaanslag is, verdwijnt of verschuift de witte waas. Komt de aanslag er niet vanaf, dan is het glascorrosie. Glascorrosie hoeft trouwens niet per se wit te zijn, het kunnen ook regenboogachtige vlekken zijn, strepen of krassen.
Zeer hard water kan een probleem vormen voor vaatwasmachines, omdat de mineralen in het water witachtige vlekken kunnen vormen op glazen en vaatwerk. Deze afzettingen, zoals kalkaanslag, kunnen zich vastzetten op uw vaatwerk of glaswerk, waardoor witte strepen ontstaan of het vaatwerk wit wordt.