De Italianen zijn een van de Indo-Europese volkeren in Europa. Italianen spreken gewoonlijk Italiaans en zijn overwegend rooms-katholiek.
Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat de Italianen hoofdzakelijk afstammen van vier voor-Romeinse volken: de Grieken, de Liguriërs, de Osco-Piceniërs en de Etrusken. De Romeinen en de vele bezetters die Italië tijdens en na de Romeinse tijd nog heeft gehad, hebben relatief weinig sporen achtergelaten.
Italianen zijn traditioneel, gastvrij en warm maar ook heel zeker van hun zaak; Er gaat niets boven hun land, keuken en gewoontes! Dit artikel beschrijft de belangrijkste omgangsvormen die zeer gewaardeerd worden als je je als toerist in Italië begeeft.
Italianen staan er om bekend dat ze hun handen graag en vaak laten spreken. Als je Italiaans spreekt zonder handgebaren, spreek je eigenlijk niet echt Italiaans. Handgebaren zijn echt een aanvulling op wat je zegt; ze helpen je uitdrukken wat je bedoelt.
Het is gebruikelijk handen te schudden, elkaar aan te spreken met een titel (dottore, ingegnere, ragioniere, avvocato enz.), elkaar niet te tutoyeren, maar tegelijkertijd moet u zich niet verbazen als de mensen tijdens het spreken regelmatig gebaren maken, soms met een hardere stem spreken dan u gewend bent en elkaar ...
Slaapgedrag Italianen versus Nederlanders
Opvallend is dat de Italianen het doen met slechts 7,09 uur sonno, slaap, per nacht. Hekkensluiter is Turkije. Daar slapen ze maar 6,50 uur per nacht.
Begroeten. Buongiorno kun je eigenlijk altijd zeggen en is net iets beleefder dan salve. Salve is eigenlijk gewoon het beleefde ciao en wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt. Ciao zeg je alleen tegen iemand die je kent en ook tutoyeert, terwijl je salve rustig tegen iemand kunt zeggen die je niet kent.
Het leukste aan deze man is dat hij naast goed gekleed en charmant ook achter zijn doel aangaat! En dit laatste beetje pit, is wat bij de Nederlandse man vaak ontbreekt. Hoe vaak vertelt een man in je gezicht dat hij je knap of leuk vindt.
Italianen zijn erg stellig voor wat betreft het gebruik van producten uit eigen land, als het op koken aankomt. Italianen hebben een hekel aan Ketchup, beter is (verse) tomatensaus uit de Italiaanse keuken. De traditionele Italiaanse pizza heeft geen ananas, deze vrucht komt van oorsprong niet uit Italië.
'Amsterdam, la città dei canali!
' Andere steden die misschien wel bekend zijn, zijn Rotterdam, Utrecht (let op de ch klank!) en l'Aia (Den Haag). Overigens kun je zowel zeggen l'Olanda als I Paesi Bassi, dat is gelijk aan wanneer wij Holland of Nederland zeggen.
Een Italiaan spreekt vooral met zijn handen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat circa 80% van de communicatie van Italianen plaatsvindt door middel van gesti, handgebaren. Maar stai attento, let op, als je mee wilt doen met deze communicatievorm!
Je kunt je pizza combineren met antipasto of een toetje, maar nooit met een salade (en bovendien: eet gewoon salade voor lunch en geniet extra van de pizza, je bent niet voor niets in Italië). Het is trouwens volkomen geaccepteerd om je pizza in stukken te snijden en met je handen te eten.
Hoe roep je een ober in Italië? Als je de ober bij je wilt roepen, steek je een vinger op en probeer je oogcontact te maken.
Brood mag je met de hand eten bij een warme maaltijd en je mag je bord ermee schoonvegen en deppen. Italianen eten gewoonlijk niet met mes en vork, maar simpelweg met een vork of lepel (afhankelijk van het gerecht). Het mes is alleen om te snijden.
Gebruik Prego
Wanneer je iemand dringend om een gunst vraagt. Attenzione, prego! (Attentie, alsjeblieft). In deze gevallen zou je echter ook per favore kunnen gebruiken.
Antwoorden op Grazie.
Soms kun je ook antwoord geven op 'grazie'. Prego [prego] (alsjeblieft) bijvoorbeeld of - als het geen moeite kostte - Non c'e di che [non tsje die ke].
Aan de telefoon neem je af met Pronto, wat letterlijk "klaar" of "dadelijk" betekent. Hierna moet dan direkt gesprek volgen, want zij houden niet van stiltes aan de telefoon. Indien er een stilte valt van enkele seconden, krijg je een stortvloed van pronto's.
In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
Italianen houden van eten en drinken
De zondag is dan ook de dag bij uitstek dat ze naar het restaurant gaan om samen met familie en vrienden van een goede maaltijd te genieten. Er zijn diverse gangen die elkaar opvolgen variërend van een 'aperativo' en 'antipasto' gevolgd door een 'primo'.
Algemeen. De Italianen eten net als wij 3 maaltijden per dag. Ze beginnen met La prima Colazione, het ontbijt. De Italianen houden van een zoet ontbijt een een broodje ham of kaas zul je dan ook niet tegen komen als ontbijt.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
De grootste organisaties van de malavita, onderwereld, zijn: La Mafia op Sicilia, La Camorra in Napoli en La 'Ndràngheta in Calabria. In Puglia is er nog een kleinere groepering: La Sacra Corona Unita.
Italianen beginnen later aan hun diner dan wij Nederlanders, namelijk rond 21.00 uur. Maar dat is ook wel logisch na zo'n uitgebreide lunch. Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is.