Meestal vermindert de pijn binnen enkele weken en verdwijnt in enkele maanden tot een half jaar.
Als u een ingezakte wervel heeft, kunt u het volgende voelen: Pijn in de rug die plotseling opkomt of langzaamaan ontstaat en die erger wordt bij het rechtop zitten of staan en minder wordt als u gaat liggen.
In de meeste gevallen kan een stabiele wervelfractuur goed genezen zonder operatie. Toch wordt u meestal een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen. De duur van de opname hangt af van de hoeveelheid pijn die u ervaart, uw thuissituatie, beweeglijkheid en zelfredzaamheid.
Om je rug gezond te houden of te krijgen, moet je dus vooral twee dingen doen: de spieren trainen en zorgen dat de tussenwervelschijven weer dikker kunnen worden. Als de spieren die vlak rondom je ruggengraat liggen sterker en beter getraind zijn, zullen ze de wervels beter bij elkaar en op hun plaats houden.
Na de breuk, als het bot aan het genezen is, kun je tot 2 maanden pijnklachten houden. Ook na die periode kunnen pijn- en vermoeidheidsklachten blijven bestaan doordat de rugwervel de oorspronkelijke vorm heeft verloren. Die vorm komt helaas ook niet meer terug.
Aan het einde van het leven bedraagt bij een gemiddelde levensverwachting het totale verlies aan botdichtheid ongeveer 45% voor de vrouw en gemiddeld 25% voor de man. Dit is dus een indrukwekkend fysiologisch verlies, met name bij vrouwen.
Met medicijnen uit de groep van de bisfosfonaten is de meeste ervaring opgedaan. Ze helpen om de botsterkte te stabiliseren en de meeste mensen verdragen deze medicatie goed. Het is bewezen dat bisfosfonaten helpen om het fractuurrisico (een volgende botbreuk) sterk te verlagen.
Een osteoporotische wervelfractuur wordt ook wel wervelinzakking of compressiefractuur genoemd en is een breuk van de wervel waarbij het wervellichaam als het ware wordt samengedrukt. De inzakking kan het gevolg zijn van een val of spontaan bij mensen met botontkalking (Osteoporose).
Pijn in uw nek of rug. De pijn is meestal erger als u beweegt. Ook hoesten, niezen en persen kunnen pijn doen. Minder goed kunnen bewegen.
De arts kan aangeven dat u een aantal dagen bedrust moet nemen. Hoeveel dagen dit zijn, hangt af van de breuk en de pijn die u van de breuk heeft. Bedrust betekent dat u op uw rug, plat op bed ligt. Het is belangrijk dat u uw rug zo min mogelijk belast!
Het herstel van de wervel zal ongeveer zes weken duren. Na zes weken immobilisatie kan de fysiotherapeut middels oefentherapie de rug weer versterken en mogelijk weer mobiel krijgen.
Heeft u last van rugpijn in uw lage onderrug, stress of slaapapneu? Slaap dan op uw zij. Heeft u last van hoofd- en nekpijn? Dan is het juist weer beter om niet op uw zij te slapen, maar op uw rug.
Van osteoporose zelf voelt u meestal niets. U merkt het vaak pas als een bot breekt. U krijgt pijn en door de breuk kan uw lichaamshouding veranderen of het bot gaat anders staan. De rugwervels zakken langzaam in als gevolg van verminderde botsterkte door osteoporose.
Osteoporose is niet te genezen. Met voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding, medicatie en voldoende zonlicht kun je de klachten wel verminderen. Behandeling van osteoporose door de fysiotherapeut helpt je om beter te bewegen en de kans op vallen en dus een botbreuk kleiner te maken.
Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Wandelen is ook goed voor het kraakbeen.
Als u meer kans heeft om een bot te breken, krijgt u vitamine D en kalk (als u te weinig melkproducten gebruikt). Bij veel botontkalking of een ingezakte wervel krijgt u soms ook de medicijnen alendronaat of risedronaat. Bewegen, gezond eten en 15 tot 30 minuten per dag buiten in het daglicht zijn, blijven belangrijk.
Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen? Sporten waarbij je je eigen gewicht draagt en die dus je botten belasten, zijn zeer goed voor mensen met osteoporose; denk hierbij aan wandelen, fietsen, tennissen of tuinieren.
Hoewel osteoporose niet te genezen is, kunnen we de botdichtheid bij de meeste mensen wel verbeteren. Het doel is hierbij om (nieuwe) botbreuken te voorkomen. U heeft zelf ook invloed op het verloop van uw ziekte. Door bepaalde voeding worden uw botten sterker.
Vanaf je dertigste worden je botten langzaam steeds minder stevig. Dat geldt voor iedereen. Maar bij osteoporose is de verzwakking van de botten ernstiger en sneller dan normaal. Met zwakkere botten loop je meer risico om een bot te breken, wat ernstige gevolgen kan hebben.
Pas op met alcohol
Door alcohol verliest je lichaam wat meer calcium via de urine (net als door cafeïne in koffie, thee en cola en door zout). Het algemene advies is om geen alcohol te drinken, in elk geval niet meer dan één glas per dag. Meer drinken geeft alleen maar negatieve gezondheidseffecten.
Als de pijn heftig is, lang blijft, erger wordt, of steeds terugkomt: ga naar uw huisarts. Als de oorzaak duidelijk is, spreekt de huisarts een behandeling met u af. Nadat de oorzaak is behandeld, gaat de pijn meestal weg.
Na een behandeling van een botbreuk (o.a. gips, mitella etc) wordt de pijn meestal minder. Mocht u toch nog veel pijn hebben na de behandeling van de botbreuk, dan kunt u pijnstillers innemen. U kunt bijvoorbeeld paracetamol en/of ibuprofen volgens de bijsluiter innemen.
Als je osteoporose hebt, kan het lastiger zijn om te blijven werken. Wees je daarom van een paar dingen bewust. Aan het werk komen of blijven hangt onder meer af van je werkgever, leidinggevende en collega's. Realiseer je dat niemand jouw mogelijkheden en beperkingen in detail kent.