Een maagbloeding is de meest voorkomende oorzaak van het braken van bloed. Ook door een bloeding van de slokdarm of de twaalfvingerige darm kan echter bloed opgebraakt worden. Behalve in het braaksel kan het bloed ook in de ontlasting terechtkomen.
Als u bloed braakt, neem dan direct contact op met uw huisarts. De huisarts zal u dan lichamelijk onderzoeken. Hierbij gaat uw huisarts op zoek naar tekenen van shock en kan hij een rectaal onderzoek doen omdat bloed in de stoelgang of donkere ontlasting erop wijst dat er een bloeding aan de gang is.
Bloed ophoesten kan onschuldig zijn, maar er kan ook een ernstige aandoening aan de basis liggen. Hemoptoë mag niet verward worden met het ophoesten van bloed dat uit de mond of keel afkomstig is. Ook bloedbraken is niet hetzelfde als bloed ophoesten.
De kleur van het bloed kan van helderrood tot teerachtig zwart zijn. Als het helderrood is, is er sprake van een plotse hevige bloeding. Als het teerachtig zwart is, is er sprake van een langzame bloeding.
Een rode kleur kan wijzen op een bloeding uit het gebied tussen mond en ligament van Treitz. Koffiebruin braaksel kan ontstaan als bloed door maagzuur is verkleurd. Een zurige smaak en geur wijst er op dat het voedsel de oesophagus is gepasseerd.
Maagbloeding. Soms kan een maagzweer een bloeding veroorzaken. Meestal is dat te herkennen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of aan het braken van bloed.
Bij een maagbloeding treedt lang niet altijd pijn op. Bestaat er van tevoren wel pijn dan is de oorzaak vaak een maagzweer of ontsteking van de maagwand. Houdt een dergelijk ongemerkt klein bloedverlies lang aan, dan treedt er zoveel verlies van ijzer op dat zich op den duur bloedarmoede door ijzergebrek zal ontstaan.
Bij grote spataderen is er kans op een bloeding. Dit gaat vaak gepaard met het braken van helderrood bloed soms met stolsels. Ook een pikzwarte, teerachtige ontlasting wijst op een bloeding van de slokdarm of maag. Als je denkt dat je last hebt van zo'n bloeding is het belangrijk direct een arts te waarschuwen.
Een bloeding kan optreden als een maagzweer diep in de wand van de maag of de twaalfvingerige darm doordringt en een bloedvat beschadigt. Mensen die bloedverdunners slikken, zoals aspirine of acenocoumarol , hebben een verhoogd risico op een bloeding. Dit geldt ook voor mensen met bloedstollingsaandoeningen.
Wees extra alert als het slachtoffer waterig of rozig bloed verliest uit de mond, samen met tekenen van een hoofdletsel. Dat kan wijzen op een schedelbreuk en is levensbedreigend. Alarmeer zo snel mogelijk de Noodcentrale 112.
Als uw wond start met bloeden, kunt u het bloeden stelpen door een verbandgaasje of zakdoek op de wond te leggen. Leg eerst een knoop in het verbandgaasje of in de zakdoek, want hier kunt u goed op bijten. Na dertig minuten kunt u het verbandgaasje of de zakdoek weer uit uw mond halen.
Als u hoest, komt er vaak wat slijm mee. Dat slijm noemen we sputum. Bij een hevige hoestbui zit er soms een beetje bloed bij het sputum. Dit noemen we hemoptoë.
Kriebelhoest, prikkelhoest, droge hoest
Bij kriebelhoest (ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd) heeft u last van een kriebel in uw keel. Deze hoest wordt meestal veroorzaakt door een virus. Maar kriebelhoest kan ook worden veroorzaakt door hooikoorts, luchtvervuiling, rook of kou.
Zwart braaksel bestaat vaak uit oud bloed. Hoewel lichte bloedsporen in braaksel niet altijd gevaarlijk hoeven te zijn, is het wel verstandig om een huisarts te bezoeken als je grotere hoeveelheden (puur) bloed braakt.
Misselijkheid gaat soms gepaard met braken. Bij braken trekken de maagspieren samen en komt de maaginhoud omhoog, om vervolgens via de mond naar buiten te komen. Bij een lege maag komt er niet veel uit, soms slijm of gal. Het overgeven wordt aangestuurd door het braakcentrum in de hersenstam.
Met een kijkonderzoek (gastroscopie) wordt gekeken of u een maagzweer heeft en waar die precies zit.
Bij een maagzweer heeft u pijn boven in uw buik. De pijn kan 's nachts erger worden. De pijn kan ook erger worden als u gegeten heeft. Als een maagzweer groter wordt, kan deze gaan bloeden.
De meest voorkomende symptomen van een maagontsteking zijn: Verminderde eetlust. Misselijkheid en overgeven. Brandende pijn in het bovenste deel van de buik.
Bloeding uit de scheurtjes in het slijmvlies van de slokdarm (Mallory- Weissscheurtjes). Ontsteking van de slokdarm. Spataderen in de slokdarm (meestal ten gevolge van een chronische leverziekte, die voor kan komen bij alcoholmisbruik). Bepaalde medicijnen zoals NSAID's (bijvoorbeeld Diclofenac, Ibuprofen, Aspirine).
Stel dat je er meer in propt dan die vier liter, kan je maag dan scheuren? “Dat kan, in de literatuur is dit zeker beschreven. Gelukkig gebeurt het niet vaak dat mensen zo veel eten dat het fout gaat. We zien het weleens bij bepaalde erfelijke, psychiatrische afwijkingen, zoals het Prader Willi Syndroom .
Patiënten met een Barrett-slokdarm hebben een verhoogde kans op slokdarmkanker. Dit is een ernstige ziekte die meestal pas in een vergevorderd stadium klachten geeft. Genezing is dan vaak niet meer mogelijk.
Een maagbloeding is bij 5 tot 12 procent van de patiënten fataal. Om hoeveel sterfgevallen het in Nederland gaat, is nog onduidelijk. De kans op een maagbloeding is bij de nieuwe medicijnen 45 procent hoger dan bij de beproefde bloedverdunners, die al decennialang worden gebruikt.
Vermijd vette voeding. Kauw goed op voedsel. Mijd voedsel en drank die je niet goed verdraagt. Sommige mensen krijgen meer last bij sterk gekruid eten, citrusvruchten, ui, pepermunt, chocolade, koffie, zure of koolzuurhoudende drank.
Wat mag je eten als je maagontsteking hebt? Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Wees daarom voorzichtig met vette en vezelrijke producten. Eet vloeibaar voedsel als de klachten heel erg zijn Vaste voeding blijft langer in de maag dan vloeibare voeding.