Een maal schudden per dag wanneer de dauw van het gras was (meestal rond 10.00 uur). B, Twee maal schudden per dag; de eerste maal gelijktijdig met behan- deling A, de tweede keer schudden 's middags rond 14.00 uur.
Tenminste, als je gras lang genoeg is en het minstens 5 opeenvolgende dagen droog is. Tijdens die periode moet het hooi om de twee of drie dagen geschud worden zodat het aan beide kanten kan drogen. Houd het droogproces zo kort mogelijk, want telkens wanneer je het hooi schudt, gaan er plantendelen verloren.
Gras laten drogen tot het hooi wordt, duurt ongeveer 5 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Door het lage vochtgehalte is het lang te bewaren (meer dan een jaar), omdat het ongevoeliger is geworden voor schimmels en andere micro-organismen. Hooi moet je wel droog opslaan.
Hooi bestaat hoofdzakelijk uit gedroogd gras, maar er kunnen ook andere planten inzitten. De kwaliteit van het hooi kan met behulp van de geur, kleur en samenstelling ingeschat worden: Groene kleur en frisse kruidige geur: dit hooi heeft maar kort kunnen drogen, ca. 4 dagen.
Het hooi mag geen zichtbare schimmel bevatten en als je het hooi uit elkaar schudt dan is het niet gewenst dat er grote stofwolken uit komen. Let ook op de structuur van het hooi. Hooi met veel stengels en weinig blad bevat een lage voedingswaarde.
Als het hooi al in de balen zit en er komt tijdens transport of opslag regen op de baal, dan is de kans groot dat er stof en/of schimmel in de balen ontstaat. Vocht kan er zelfs voor zorgen dat het hooi gaat broeien, waardoor brand kan ontstaan.
Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt. Dit proces van nabroeien is belangrijk voor het hooi. Als het hooi gevoerd wordt tijdens het proces van nabroeien dan kan een paard hier last van krijgen, bijvoorbeeld door koliekverschijnselen.
Wat is de houdbaarheid van hooi? Hooi is gedroogd gras en hierdoor is het lang houdbaar. Hooi kunt u onder droge omstandigheden met gemak een jaar bewaren. Controleer regelmatig uw hooibalen op eventuele schimmels of ongedierte.
Oud hooi kan na verloop van de tijd stoffig en minder smakelijk worden. Wanneer hooi voor langere tijd in de opslag staat verliest het ook langzaam zijn voedingswaarden. Vitamine A en E zijn het meest vatbaar voor verlies tijdens de opslag. Vooral vitamine E zal laag zijn in hooi ouder dan 1 jaar.
Door 2 keer per jaar te hooien vorm je het grasland om van fase 1 naar fase 3. Bij goed maaibeheer sla je zo mogelijk fase 2 zelfs over. De 1ste keer maai je eind mei, de 2de keer eind september. Op zandigere gronden zal je na 3 tot 5 jaar in fase 3 zijn.
Een volwassen paard van 600 kg heeft ca. 6 - 9 kg hooi per dag nodig, dus dit komt neer op 1/3 tot 1/2 baal hooi per dag. Je kunt je ruwvoer wegen door op een weegschaal te gaan staan met - en zonder het ruwvoer in je armen of door middel van een speciale weegschaal, waar je een hooinet aan kunt hangen.
In totaal zijn er dan ook vaak maar één of twee snedes in een jaar. Echt hooi (onverpakt) maken kan maar in een beperkte periode van het jaar, en zelfs sommige jaren helemaal niet.
Wanneer de grootste kans op Hooibroei
Dit hooi is meestal droger en staat bovendien in contact met de lucht en dus met zuurstof. Wanneer de temperatuur van de buitenste hooilagen voldoende is opgelopen zal de hooiberg spontaan vlam vatten. Hooibroei komt vooral binnen zes weken na het oogsten voor.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden. In het Paardenbesluit opgesteld door de Dierenbescherming is opgenomen dat een paard minimaal driemaal daags zou moeten beschikken over voldoende ruwvoer, tenzij er sprake is van weidegang.
Conclusie: oud hooi kan zonder problemen gegeven worden als het er nog goed uitziet en goed ruikt, je extra vitaminen voert en de tijd neemt om over te schakelen naar ander voer.
Schimmelig hooi kan ontstaan als het product na het oogsten te lang aan slechte weersomstandigheden is blootgesteld. Dit zorgt er ook voor dat het hooi allerlei waardevolle voedingsstoffen verliest. Door schimmel aangetast hooi is een slecht product en bepaald geen verborgen gebrek.
Hooi was eeuwenlang economisch net zo belangrijk als de benzine nu. Goed hooi betekende sterke paarden en die waren onmisbaar voor alle transport. Het hooi uit de IJsseldelta ging met schepen vol het land in, bijvoorbeeld naar de Koninklijke Stallen, het leger, en naar de postkoetsen.
Hooi dompelen heeft weinig invloed op de smakelijkheid en veel paarden eten het net zo goed als droog hooi. Hooi dompelen is (vooral met vorst) arbeidsintensief, maar wel vaak heel effectief. Het dompelwater dient elke dag verschoond te worden.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot. Ongeveer 60% van de sportpaarden hebben hier last van, vaak onopgemerkt door hun eigenaren.
Voedingswaardes. De voedingswaarde, vooral kijkende naar eiwitten, is bij voordroog gunstiger dan bij hooi. Suikers zijn vaak vergelijkbaar en in de Zwitserse studie was fructaan duidelijk lager in voordroog dan in hooi. (4) Conclusie is dat voordroog qua voedingswaarden gunstig is voor veel paarden.
In de tabel is tevens zichtbaar dat kuilgras over het algemeen meer eiwit en minder ruwe celstof bevat. Dit zijn belangrijke factoren, waardoor in de meeste gevallen hooi beter geschikt is voor paarden. Wel is het suikerpercentage van kuilgras vaak lager dan van hooi, maar de wisselingen hierin kunnen ook groter zijn.
Bij 40 tot 60 graden is er vaak sprake van geen of matige broei. Daarboven wordt dringend aanbevolen dagelijks de stro- of hooiopslag te controleren en de verzekeraar in te lichten. Bij een temperatuur van 70 graden of meer moet direct de brandweer worden ingeschakeld. Broei verhoogt niet alleen de kans op brand.
Alle paarden hebben ruwvoer nodig, daar is iedereen het over eens. Ruwvoer is noodzakelijk om het paard gezond te houden. Gras, hooi, of kuilvoer hoort in elk rantsoen thuis.