Voldoende water drinken kan de kans op een hartaanval verlagen. Het American Journal of Epidemiology toont in een 6-jaar durend onderzoek aan dat mensen, die dagelijks meer dan 5 glazen water per dag drinken, 41% minder kans hebben op een hartaanval vergeleken met mensen die minder dan 2 glazen water per dag drinken.
Veel fruit eten draagt bij aan een gezond hart. Vooral kersen en blauwe bessen zitten vol met antioxidanten, zoals vitamine E en C. Ook andere vruchten bevatten veel van deze stoffen. Volgens voedingsonderzoekers beschermen ze de cellen van het lichaam, dus ook de bloedvaten en andere weefsels.
In de Schijf van Vijf staan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkorenproducten, ongezouten noten en vis. Als je een hart- of vaatziekte hebt is het advies iets meer vis te eten, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week.
Activiteiten die je hart sterker maken, zijn aerobe trainingen. Daarbij moet je denken aan fietsen, hardlopen, wandelen, zwemmen, roeien, aerobics – dat soort sporten. Experts adviseren om drie tot vijf keer per week zo'n aerobe training te doen.
Appels met een hoog gehalte aan flavonoïden zijn gezond voor hart en bloedvaten. Flavonoïden zorgen voor ontspanning van de bloedvaten. Uit een onderzoek van de University of Western Australia blijkt dat appels met een hoog gehalte aan flavonoïden aantoonbaar zorgen voor verbetering van de bloedsomloop.
Het eten van enkele porties (ongezoete) yoghurt per week hangt samen met een lager risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek. De resultaten laten zien dat yoghurt past in een gezond voedingspatroon voor patiënten die een hartinfarct hebben doorgemaakt.
Dat groene thee zo goed is voor je hart en bloedvaten, komt waarschijnlijk doordat groene thee boordevol antioxidanten zit. In je bloed zitten namelijk verschillende cholesteroldeeltjes. Sommige van deze deeltjes oxideren snel, wat een risicofactor is voor hart- en vaatziektes.
Doordat bananen rijk zijn aan kalium dragen zij bij aan een goede gezondheid van je hart en een goede bloeddruk. Daarnaast zijn bananen natrium arm. De combinatie van natriumarm en veel kalium dragen bij aan het onder controle houden van een hoge bloeddruk. In bananen zit aminozuur tryptofaan.
Eet meer vis
Vooral vette vissoorten, zoals haring, makreel en zalm, bevatten veel omega-3-vetzuren. Deze vetten hebben een gunstige uitwerking op een hoge bloeddruk en verminderen de afzetting van cholesterol tegen de vaatwanden.
Wie elke dag tot drie koppen koffie drinkt, loopt minder risico op een beroerte en andere fatale hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een grootschalige studie uit het Verenigd Koninkrijk bij bijna 500.000 deelnemers. "Ook thee heeft dezelfde positieve effecten", zegt cardioloog Ernst Rietzschel van het UZ Gent.
Voldoende water drinken kan de kans op een hartaanval verlagen. Het American Journal of Epidemiology toont in een 6-jaar durend onderzoek aan dat mensen, die dagelijks meer dan 5 glazen water per dag drinken, 41% minder kans hebben op een hartaanval vergeleken met mensen die minder dan 2 glazen water per dag drinken.
Factcheck. Onderzoek toont duidelijk aan dat eieren het risico op hart- en vaatziekten niet verhogen. Voor gezonde personen zijn er geen redenen om zich te houden aan de aanbeveling om wekelijks maximum drie eieren te eten. Zolang je een gezond voedingspatroon hebt, mag je dagelijks eieren eten.
Het mineraal calcium ondersteunt de hartspier en draagt bij aan een normale hartspierfunctie. Vitamine B1 heeft een gunstige werking op het hart. Daarnaast zorgen plantensterolen voor het behoud van een gezond cholesterolgehalte en draagt vitamine C bij aan een goede conditie van de bloedvaten.
Knoflook, kurkuma, gember en kaneel worden geassocieerd met een positief effect op hart en bloedvaten. Ze dienen als antioxidanten en ondersteunen daarmee het lichaam bij het beschermen van onze cellen en weefsels.
Is Earl Grey gezond? Ja, Earl Grey thee is een zwarte thee en bevat antioxidanten. Het drinken van deze thee zorgt voor een verlaging van de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte.
Kaas is bijvoorbeeld een goede bron van vitamines en mineralen die mogelijk beschermen tegen hart- en vaatziekten. Calcium uit voeding is bijvoorbeeld geassocieerd met een verlaagd risico op beroerte en sterfte aan hart- en vaatziekten.
Iemand met hart- en vaatziekten hoeft zuivel niet te mijden. Ook is het niet nodig om zuivel uit de voeding weg te laten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Sommige studies laten zelfs een beschermend effect zien van zuivel, en van melk in het bijzonder, op de gezondheid van hart en bloedvaten.
Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen het eten en drinken van veel zuivelproducten en het verlagen van de bloeddruk. Toch zeggen deskundigen nog onvoldoende bewijs te hebben om vast te kunnen stellen dat het eten van bijvoorbeeld kaas bijdraagt aan het verlagen van de bloeddruk.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink. Ook zijn er enkele studies gedaan en daaruit is gebleken dat mandarijnen de kans op verschillende ziektes doet verkleinen waaronder diabetes, aderverkalking, beroertes en leverkanker.
Kiwi's zitten bomvol vitaminen en mineralen
Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.