Ravioli. Ravioli is een pasta gevuld met een heerlijke vulling, het lijken een soort van kussentjes. Je kan ze vers kopen of zelf maken! Ravioli heb je in veel verschillende soorten en maten, maar in de winkel vind je ze vaak met een vulling van paddenstoelen, mozzarella, prosciutto of artisjok.
Gevulde deegwaren of deegvellen
Lasagne: lasagne is er in twee soorten: groene en witte. Ravioli: vierkante, met vlees of spinazie gevulde deegjasjes. Tortellini: deegringen die met allerlei groente, kaas of vlees gevuld kunnen worden en in verschillende grootte gekocht kunnen worden.
Echte Italiaanse pasta. Gemaakt met scharreleieren en durum tarwe.
Bucatini wordt soms ook wel perciatelli genoemd. De naam komt van een paar Italiaanse woorden. De eerste: buco, wat gat betekent. En dan hebben we nog bucato: dat betekent doorboord of doorgeprikt.
Waar het verschil dan in zit? Linguine bestaat uit dunne, platte reepjes, en spaghetti uit lange, ronde slierten.
Nep pasta. Mie, waarmee bami wordt gemaakt, is dus hetzelfde als tagliatelle. De bami is zelfs geproduceerd in Italië.
Platte pasta's
Zo geldt voor platte pastasoorten (tagliatelle, pappardelle) dat zij het beste samengaan met goed gevulde vleessauzen zoals bolognese.
Daarnaast heb je echter ook nog tortelli (die iets groter zijn dan ravioli), agnolotti (die iets kleiner zijn en ook de vorm van halve maantjes kunnen hebben) en tortellini (met een vorm die gebaseerd is op de navel van Venus).
Hoewel ravioli en tortellini beide Italiaanse pastagerechten zijn, zijn er enkele verschillen. Ravioli zijn vierkante of ronde pasta-zakjes die zijn gevuld met kaas, vlees of groenten. Tortellini zijn kleine gevulde deegwaren die een ringvorm hebben en meestal worden gevuld met vlees of kaas.
Tortellini is ook een gevulde pasta, net als ravioli. De vorm lijkt op een ringetje, gevuld met vlees, groente of kaas.
Ravioles is een specialiteit uit de Dauphiné gemaakt van gevulde pastakussentjes met, in de loop der tijd, diverse vulllingen. Ze lijken op de Italiaanse ravioli, maar het is geen ravioli! Het is het broertje van de ravioli. Het verschil zit 'm in de afmeting: ze zijn namelijk veel kleiner.
Penne is een buisvormige pastasoort die schuin is afgesneden. Ze zijn er geribbeld (rigate) en glad (lisce). De naam komt van het Italiaanse woord voor ganzenveer.
Trottole Bianche, Ambachtelijk Pasta uit Puglia
Ambachtelijke pasta gemaakt met 100% Italiaanse harde tarwe. Pasta is gemaakt met een bronzen mal en is langzaam gedroogd bij een lage temperatuur.
Het is het kleine broertje van de tagliatelle. Een makkelijke pastasoort die je voor heel veel pasta recepten kunt gebruiken. Een gemiddelde fettuccine is ongeveer 3mm breed. Fettuccine worden ook vaak gebruikt voor speciale pasta varianten.
De officiële naam is ragu alla Bolognese. Dit luistert allemaal nauw voor Italianen. In 1982 legde de Academia Italiana della Cucina vast wat er in die ragu moet zitten. Kalfs- en varkensgehakt; pancetta.
En vandaag maken we Pasta Napolitana. Deze pastasaus uit Napels is vergelijkbaar met de Bolognesesaus, alleen maak je die met gehakt en de Napolitana met suddervlees. Voor deze saus moet je dan ook even tijd uittrekken want het moet een uurtje of drie sudderen.
Spaghetti Bolognaise (of Bolognese)! Waarschijnlijk 1 van de favoriete gerechten van de Vlaming en bij vele gezinnen wekelijks op tafel. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten – en de naam uiteraard verklapt – komt de saus uit Bologna.
Bami komt van origine uit China en staat voor noedels (mie) voor bij vlees (ba). Het grote verschil met nasi is dan ook dat bami wordt gemaakt met noedels in plaats van rijst, maar ook in de smaakmakers en resterende ingrediënten zijn grote verschillen.
Koolhydraten in Chinees eten Ook hier is het antwoord weer redelijk teleurstellend. Zeker bami is geen haar beter dan gewone witte pasta of noedels. Snelle koolhydraten, dus. Nasi bevat iets meer vezels, maar ook hier gaat het nog steeds om gewone witte rijst in plaats van bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
Het grote verschil: spaghetti zijn lange, dunne slierten, terwijl tagliatelle een lange platte pasta is. Deze slierten zijn ongeveer 6-7 millimeter breed en 30 centimeter lang. Tagliatelle lijkt op fettuccine en pappardelle, maar dat zijn nog bredere slierten, van 1 centimeter of nog breder.
Fusilli of spirelli is de naam van een soort pasta in de vorm van een spiraal. Meestal zijn fusilli zes à zeven centimeter lang. Aan groene fusilli is meestal spinazie (of grote brandnetel) toegevoegd, aan rode fusilli tomatenpuree.
Tortellini (Italiaans: kleine tortelli, gevulde deegringetjes) is een Italiaanse pastasoort. De naam wordt ook gebruikt voor de gerechten die op basis van de pasta worden gemaakt. De noedels zijn gemaakt in de vorm van ringetjes. In deze ringetjes kan kaas, spinazie of gehakt zitten.