“Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed. Daar zitten nog veel meer cafeïnehoudende stoffen in die prikkelend werken op de blaas.
Eén van de oorzaken van een overactieve blaas is het drinken van prikkelende drankjes. Denk aan cafeïnehoudende substanties zoals koffie, thee of cola. Ook alcohol is niet de beste vriend van uw blaas. Al deze dranken irriteren uw blaas, waardoor deze sneller van de inhoud af wil dan eigenlijk nodig is.
Wat u bij een gevoelige blaas zeker moet blijven doen, is drinken. Door niet genoeg water te drinken, werkt uw blaas minder goed en verergeren plasproblemen. Daarom raden wij aan om ten minste zes glazen water verspreid over de dag te drinken. Zo houdt u uw blaas gezond.
Koolzuurhoudende dranken
Het koolzuur en de alcohol samen kunnen ervoor zorgen dat je de halve avond op het toilet doorbrengt. Koolzuurhoudende dranken kunnen gevoelige blazen irriteren. Dus nuttig frisdrank, sodawater of andere bruisende dranken met mate of helemaal niet als je kampt met aandrangincontinentie.
Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed die samen met water je urine vormen. Via de urineleider komt de urine in je blaas terecht, waarna je het uit kunt plassen. Stoffen die nuttig zijn voor het lichaam worden via je nierader terug in je bloed gebracht.
Als je zeker weet dat je te weinig plast elke keer dat je aandrang voelt, kun je je blaas trainen. "Dit doe je door iedere keer dat je aandrang voelt, je plas 'uit te stellen'. Grote kans dat het gaat om valse aandrang en dat je blaas eigenlijk nog helemaal niet vol is.
Zomerse watermeloen. Sommige vruchten, zoals blauwe bessen en bananen, helpen je blaas gezonder te worden.
De blaasspier kan niet meer (goed) samenknijpen waardoor het plassen niet meer lukt of moeilijker gaat. Een verslapte blaasspier kan niet worden hersteld. Er bestaan geen medicijnen om de blaas weer sterker te maken. Wel kunnen de gevolgen worden behandeld.
Naast de vochtafdrijvende werking hebben theeën gemaakt van berendruifblaadjes ook een desinfecterende werking bij blaasontstekingen. Dit effect zou ook geneeskrachtige planten hebben, zoals kamille of salie, evenals groene thee.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
'Thee is vochtafdrijvend'
Hij vertelt aan Libelle: “Dranken met theïne leveren gewoon vocht aan het lichaam. Vaak wordt gedacht dat zulke dranken vochtafdrijvend werken, maar dat is niet zo. Het lichaam verliest niet meer vocht door het drinken van bijvoorbeeld thee of koffie.”
als u veel koffie drinkt (of andere dranken met cafeïne zoals thee, cola en energiedrankjes). De blaas vult zich dan sneller, waardoor de druk in de blaas en de aandrang om te plassen toenemen.
Als je alcohol drinkt, is het hormoon minder productief en laten de nieren makkelijker water door naar de blaas. Omdat je door bier ook behoorlijk wat extra vocht binnenkrijgt, heb je dan al gauw een volle blaas." Wil je niet telkens naar de wc, dan is het aan te raden om maximaal één bier per anderhalf uur te drinken.
#114 - Waarom moet je van cafeïne zo vaak plassen? (S04)
“Je moet niet vaker plassen van cafeïne, maar wel sneller”, vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid. “Cafeïne stimuleert je nieren, zodat je eerder moet plassen. Dit is vaak al binnen een uur nadat je een kop koffie of thee hebt gedronken.”
Spoel de bacteriën naar buiten en verminder de irritatie met verdunde urine. Drink elke dag 300 milliliter cranberrysap. Het sap voorkomt dat bacteriën aan het urinekanaal blijven plakken. Eet dagelijks yoghurt die de goede bacterie lactobacillus acidophilus bevat.
Bij een blaasontsteking kan een thee uit Guldenroede, Brandnetel, Berk en Paardenbloem ondersteunend werken doordat deze ervoor zorgen dat je urinewegen gereinigd worden en ziekmakende kiemen uitgespoeld worden.
Waterrijke groente
Net als voor fruit, geldt voor groente: hoe meer water het bevat, hoe beter het voor je blaas is. Sla dus maar bijvoorbeeld broccoli, bloemkool en boerenkool in. En eet regelmatig een salade.
Klachten bij overactieve blaas
Vaak en heel sterk het gevoel hebben dat u moet plassen. Heel vaak moeten plassen: meer dan acht keer per dag en meer dan één keer per nacht. De plas niet meer kunnen ophouden zodra u de aandrang hebt. Sommige mensen hebben ook last van problemen met de ontlasting of pijn bij het vrijen.
Primaire overactieve blaas gaat meestal niet vanzelf over, terwijl de secundaire vorm in veel gevallen wel kan genezen zodra de onderliggende oorzaak wordt aangepakt.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Strek de romp goed op, waardoor de onderrug hol wordt en het bekken naar voren kantelt. De blaas kan zo goed leeglopen. Ontspan uw bekkenbodem en neem de tijd. Laat de plas zelf op gang komen en pers niet.
Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet. Naarmate we ouder worden, moeten we 's nachts vaker plassen.