Hemoglobine normaalwaarde. Een normaal hemoglobinegehalte ligt bij mannen tussen de 8,5 en 11 millimolen per liter en bij vrouwen tussen de 7,5 en 10 millimolen per liter. Bij zwangere vrouwen mag de waarde na 30 tot 32 weken zwangerschap 6,3 millimolen per liter zijn.
U ernstige bloedarmoede wanneer u veel van klachten heeft of uw Hb-gehalte lager is dan 6,2.
De WHO heeft in 1968 grenswaarden opgesteld voor de diagnose 'anemie'. 2 Bij mannen kan er volgens de WHO gesproken worden van anemie als de Hb-waarde lager is dan 8,1 mmol/l en bij vrouwen als de Hb-waarde lager is dan 7,5 mmol/l.
De absolute transfusie-indicatie is Hb< 3 mmol/l. Ook mag de kwaliteit van leven bij de indicatie worden betrokken; hiertoe kan men eenvoudige leeftijdsparameters hanteren.
Soms ontstaat het tekort doordat er weinig voeding wordt gegeten met foliumzuur of vitamine B12. Er zijn erfelijke vormen van bloedarmoede, zoals thalassemie. De meeste patiënten met een chronische aandoening, zoals beenmergziekten, nierziekten, reuma of sommige vormen van kanker hebben bloedarmoede.
Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden.
Je hemoglobine verhogen kan door het eten van voedsel waar veel ijzer, vitamine B12 of foliumzuur in zit of via een medische ingreep.
Het Hb zal gemiddeld stijgen met 0,5 mmol/l per week bij adequate dosering, inname en absorptie.
Het duurt 2 tot 3 maanden om de ijzervoorraden te herstellen. Bij sommige groepen patiënten (nierziekten, kanker) zal toediening van EPO overwogen worden. Bloedtransfusie gebeurt enkel bij personen met zeer ernstige bloedarmoede.
Verlies je veel bloed, dan kan het Hb dalen naar bijvoorbeeld 4. Je hebt dan bloedarmoede. Als je bloedarmoede hebt en geen bloedtransfusies krijgt, adviseren we je ijzertabletten te gebruiken. Je lichaam gaat de komende weken extra bloed aanmaken.
Vlees(waren), kip, vis en ei
Tijdens de zwangerschap is het beter helemaal geen lever te eten, in verband met het hoge vitamine A-gehalte van deze vleessoort. Lever-pastei en leverworst, Berliner, Hausmacher en leverkaas kunnen met mate gebruikt worden, d.w.z. niet meer dan 1 broodbelegging per dag.
Alcohol en bloedarmoede:
Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.
Voor mannen is een ijzerwaarde tussen de 14 en 35 micromol per liter normaal, voor vrouwen is het normaal om tussen de 10 en 25 micromol per liter ijzer in het bloed te hebben.
Het is van belang dat u de ijzerpreparaten inneemt met een vitamine C-rijke drank, zoals sinaasappelsap of grapefruitsap. Neem de ijzerpreparaat nooit in met melk. Melk zorgt ervoor dat het ijzer minder goed wordt opgenomen in het bloed.
Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd en is onder andere nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan foliumzuur in het lichaam kan worden aangevuld door het gelijknamige geneesmiddel foliumzuur te slikken, waardoor de bloedarmoede zal verdwijnen.
Hoe kan je het herkennen? Bloedarmoede wordt vooral gekenmerkt door bleekheid en snelle vermoeidheid. De bleekheid zie je vooral aan de huid en aan de slijmvliezen van de ogen en de lippen.
IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede. Bij mensen met bloedarmoede is er sprake van een tekort aan zuurstof transporterende rode bloedcellen, ofwel hemoglobine (Hb).
De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een ijzertekort. Hierdoor wordt bloedarmoede in de volksmond ook wel 'een ijzergebrek' genoemd. Je kunt een ijzertekort krijgen door extreem bloedverlies (door verwonding, operatie, bevalling of zware menstruatie) of verkeerde voeding.
Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Dit zijn Antagel, Rennies, Regla PH en vele andere medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Deze medicijnen verminderen de opname van ijzer in het lichaam. Indien deze medicijnen echt nodig zijn: neem het ijzerpreparaat minimaal twee uur voor of vier uur na deze medicijnen in.
Antacida, fosfaten, oxalaten, calciumzouten, magnesiumzouten, colestyramine, fytinezuur en voedsel (thee, koffie, melkproducten) verminderen de absorptie van ijzer; ferrofumaraat minimaal 2 uur voor of 4 uur na dergelijke middelen innemen. Vitamine C verbetert de absorptie van ijzer.
Onder het motto save the best for last: ook donkere chocolade is een goede bron van ijzer. Met één portie heb je ongeveer 20 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. Neem een stukje chocolade na je avondeten, maar geen heel pak.
De gebruikelijke behandeling bestaat uit het weken- tot maandenlang een- tot vaak driemaal daags een ijzertablet slikken van ongeveer 70 milligram.
Hemoglobine (Hb) bevat ijzer. Een tekort aan ijzer kan het directe gevolg zijn van te weinig ijzer in de voeding, maar ook het gevolg van onvermogen het ijzer op te nemen of door een verhoogd verlies van reeds aanwezig ijzer.