Hoe kan ik jeugdzorg inschakelen?

Wie kan een melding doen bij de RvdK?
  1. De lokale (jeugd) wijkteams van gemeenten. Gemeenten gebruiken hiervoor verschillende namen. ...
  2. Veilig Thuis.
  3. Gecertificeerde Instellingen (GI's) voor jeugdbescherming en jeugdreclassering. Dit zijn organisaties die maatregelen van kinderbescherming en jeugdreclassering uitvoeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kinderbescherming.nl

Wie schakelt jeugdzorg in?

Heeft de vrijwillige hulp geen effect gehad of wilt u of uw kind de hulpverlening niet accepteren? Dan schakelt een instelling voor jeugdhulp de Raad voor de Kinderbescherming (de raad) in. De raad onderzoekt of de ontwikkeling van uw kind in gevaar is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan school jeugdzorg inschakelen?

Nee, een school moet ouders altijd informeren over het doen van een zorgmelding. In de Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de verplichtingen vastgelegd van beroepskrachten die met kinderen en jongeren werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onderwijsconsument.nl

Hoe kom je in aanraking met jeugdzorg?

Via de huisarts of jeugdarts

De huisarts, jeugdarts of medisch specialist kan uw kind een verwijzing geven voor bepaalde vormen van jeugdhulp. Met die verwijzing kunt u direct bij een jeugdhulp-aanbieder terecht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Hoe beland je bij jeugdzorg?

Waar kan je precies terecht? Voor jeugdzorg, jeugdhulp en ondersteuning bij opvoeding van je kinderen, kan je terecht bij je gemeente. Gemeenten geven advies over jeugdhulp en zorgen voor de toegang tot de jeugdhulp. Zij bekijken samen met het kind welke hulp het beste is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ouderpeil.nl

Child & Youth Care

20 related questions found

Is jeugdzorg gratis?

Hulp om juiste zorg te vinden

Vraag de gemeente dan naar een cliëntondersteuner. Deze persoon is onafhankelijk en heeft kennis van zorg, jeugdhulp, wonen en onderwijs. Deze hulp is gratis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wie mag verwijzen naar jeugdzorg?

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om jeugdhulp aan te bieden aan een jeugdige, ook na verwijzing van een huisarts, medisch specialist of jeugdarts. U als gemeente bent dan verantwoordelijk voor (het betalen van) de jeugdhulp maar u heeft geen rol in het toekennen van deze hulp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pianoo.nl

Wat gebeurt er na een melding bij jeugdzorg?

Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roept ze de hulp in van een lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden; Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligthuis.nl

Wie betaalt de jeugdzorg?

De gemeente waar een jongere staat ingeschreven, wordt verantwoordelijk voor de jeugdzorg die deze jongere krijgt. En betaalt de rekening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op publicaties.vngrealisatie.nl

Wat is het verschil tussen jeugdzorg en jeugdhulp?

Met de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 spreken we over jeugdhulp. Hierbinnen vallen jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ggz- en verslavingszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening, thuisbegeleiding, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg (maatwerkdeel).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op informatiebank.skjeugd.nl

Wat is een onveilige thuissituatie?

Denk daarbij aan geestelijke of lichamelijke mishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik, psychoses of dreigende zelfdoding. Voor bovenstaande situaties waarin sprake is, of lijkt te zijn, van een acuut onveilige situatie als gevolg van huiselijk geweld of kindermishandeling, staat de Crisisdienst 24/7 paraat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligthuis-ken.nl

Wat als ik mijn kind niet naar school laat gaan?

Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kun je anonieme melding doen bij veilig thuis?

Veilig thuis

Een melding doen van huiselijk geweld is gratis en kun je eventueel anoniem doen. Je hoeft dus niet aan te geven wie je bent als je dat niet wil. Veilig Thuis biedt hulp door heel Nederland en dus niet regio gebonden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sterkhuis.nl

Wie kom je tegen als het thuis niet goed gaat?

De praatplaat 'Wie je tegenkomt als het thuis niet goed gaat' dient als overkoepelende praatplaat. Deze plaat geeft een (visuele) uitleg over de mogelijke routes die kinderen en ouders kunnen doorlopen in de Jeugdbeschermingsketen. Daarnaast zijn er ook per organisatie praatplaten ontwikkeld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voordejeugdenhetgezin.nl

Kan je je kind laten opnemen?

Gedwongen opname via IBS

Vanaf de leeftijd van 12 jaar zijn er twee mogelijkheden om je kinderen gedwongen te laten opnemen in de psychiatrie: door middel van een 'in bewaringstelling', kortweg IBS; of door een 'rechterlijke machtiging', kortweg RM.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ouders.nl

Kun je jeugdzorg weigeren?

Is de gemeente verplicht om jeugdhulp te bieden? Ja, gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. Dat betekent dat alle kinderen, jongeren (ook zonder verblijfstatus) en hun ouders hulp moeten krijgen als ze dat nodig hebben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nji.nl

Wie kan mij helpen tegen jeugdzorg?

Klacht indienen jeugdhulp

U stuurt uw klacht naar de klachtencommissie van de jeugdhulpinstelling. Een vertrouwenspersoon kan u hierbij helpen. Neem hiervoor contact op met Jeugdstem (vertrouwenspersonen AKJ). De vertrouwenspersoon gaat ook mee naar gesprekken als u dit wilt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat kost een kind in de jeugdzorg?

De toename van 3.400 jeugdigen met verblijf vormen maar een klein aandeel in deze toename. Uit het AEF-rapport blijkt ook dat de jaarlijkse kosten per kind zijn toegenomen van 8.118 euro in 2015 naar 10.354 euro in 2019, een stijging van 16 procent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sociaalweb.nl

Welke leeftijd valt onder jeugdzorg?

Jeugdhulp stopt meestal als uw kind 18 jaar wordt. Soms wordt de jeugdhulp verlengd. Dan blijft de zorg voor uw kind onder de Jeugdwet vallen. Dit duurt maximaal 5 jaar, tot uw kind 23 jaar is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Wie schakelt veilig Thuis in?

Als dit niet lukt, dan schakelt Veilig Thuis de Raad voor de Kinderbescherming in om zo, met een rechterlijk bevel, de betrokkenen te dwingen om hulp te accepteren. Bij een Tijdelijk Huis Verbod (THV) wordt i.s.m de Politie het Wijkteam, Jeugdbescherming en/of het Centrum voor Jeugd & Gezin ingeschakeld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op handelingsprotocol.nl

Is veilig Thuis hetzelfde als jeugdzorg?

Veilig Thuis is per regio georganiseerd en geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Iedereen kan (anoniem) advies vragen of melding doen bij Veilig Thuis. De hulpverlener van Veilig Thuis kijkt vervolgens of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdhulp zijn, maar ook jeugdbescherming.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jeugdzorgnederland.nl

Kun je veilig Thuis weigeren?

Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin. Dat kunnen we niet doen zonder jou.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligthuisoostbrabant.nl

Wat kan jeugdzorg voor je betekenen?

Zorgen dat jeugdigen veilig kunnen opgroeien. Jeugdzorgorganisaties helpen kinderen, jongeren en hun ouders daarbij. Dat kan op veel manieren: thuis of in een instelling, kort of lang, individueel of als gezin. Meestal krijgen kinderen en jongeren de hulp vrijwillig; soms besluit de kinderrechter daartoe.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jeugdzorgnederland.nl

Wie regelt de jeugdzorg?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Zij kunnen de zorg dichter bij de inwoners organiseren, in samenhang met ondersteuning van gezinnen bij werk, inkomen en schulden. Dat staat in de Jeugdwet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wie controleert de jeugdzorg?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op igj.nl