Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Hoeveel tomaten mag je eten per dag? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Snoeptomaten. Snoeptomaatjes zijn vergelijkbaar met de cherrytomaten. Al zijn de snoeptomaatjes echt bedoeld om lekker van te snoepen.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
Vitamines en mineralen in groente
Als we kijken naar de meest gekochte groentesoorten in Nederland komen we tot een opvallende conclusie. In deze groenten zitten nauwelijks vitamines en mineralen. Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat.
Het wordt officieel afgeraden om nachtschade te eten als je een auto-immuunziekte hebt. De giftige stoffen in deze groente- en fruitsoorten kunnen het immuunsysteem triggeren. Daardoor kunnen de klachten toenemen.
Teveel tomaat heeft z'n keerzijde
Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.
Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid. Ook voor gezonde bloedvaten, botten, tanden en tandvlees en huid is vitamine C erg belangrijk.
Waarom zijn cherrytomaten goed voor je gezondheid:
Cherrytomaten bevatten ook een goede hoeveelheid kalium. Het mineraal kalium helpt je bloeddruk goed te houden en speelt een belangrijke rol bij de normale werking van je zenuwen en spieren. Let op, onrijpe, groene tomaten bevatten de natuurlijke gifstof tomatine.
Het kaliumgehalte in het bloed kan dalen door het gebruik van kaliumrijke voedingsmiddelen als aardappelen, koffie, chocolade, fruit en groenten zoals spinazie en andere donkergroene bladgroenten, tomaten, bananen en noten te beperken. Hoe slechter de nierfunctie, hoe beperkender het voedingspatroon lijkt te worden.
Tomaten bevatten veel lycopeen (dat ook voorkomt in rozenbottels en watermeloen) en belangrijk is als je vaak in de zon komt. Daarnaast heeft het een positief effect op de werking van de lever.
Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
Sinaasappelen en tomaten
Wees niet te enthousiast met deze lekkere yummies. Volgens de directeur van het Mount Sinai ziekenhuis in New York Gina Sam kan het eten van veel sinaasappelen en tomaten leiden tot brandend maagzuur.
Studies hebben aangetoond dat de toename van de kaliuminname, in combinatie met de afname van de natriuminname, de gezondheid van ons hart kan verbeteren. Meer specifiek kan het consumeren van kalium en vitamine B, geleverd door tomaten, de bloeddruk en het cholesterol verlagen als dit op de juiste manier wordt gedaan.
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Snoeptomaatjes bevatten maar 30 kilocalorieën per 100 gram. Als je een handje vol snacktomaatjes eet heb je de helft van je benodigde hoeveelheid groenten per dag al binnen, met slechts 30 Kcal van de totaal benodigde hoeveelheid. Tomaten hoef je echt niet alleen bij het avondeten te eten.
Snack- of snoeptomaatjes zijn groenten voor de lekkere trek. Het zijn snoepgroenten: fris, gezond en vooral lékker. Ze worden ook wel snoeptomaatjes genoemd.
2: Een gezonde bloeddruk
Tomaten zijn een goede bron van kalium en daardoor dragen ze dus bij aan een gezonde bloeddruk. Dit helpt om je hart en bloedvaten gezond te houden.
In groene, dus onrijpe tomaten zit naast solanine ook de stof tomatine. Zowel tomatine als solanine zijn giftige stoffen. Het is daarom niet verstandig om groene tomaten in grote hoeveelheden te eten.
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit. Zoals appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien, bosbessen, kiwi, nectarine, perzik, meloen.
De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen. Bij artrose neemt het kraakbeen af, maar de oorzaak van deze aandoening is nog steeds onduidelijk.
Nachtschades zijn de eetbare delen van bloeiende planten die tot de Solanaceae-familie behoren. Het zijn groenten die botanisch gezien vaak als fruit worden gezien. Onder ander tomaat, aubergine en aardappel horen hierbij. Maar ook bijvoorbeeld paprika.
In de tomatenplant en in het steeltje zit de stof 'solanine' wat op zich behoorlijk giftig is. Daarom is het beter om naast het kroontje ook sowieso de groene aanhechting uit de tomaat de snijden. Dus: feit.