Scholen kunnen wettelijk geen kinderen weigeren omdat ze niet zindelijk zijn. Als ze dat toch doen en een gesprek hierover weigeren, kan de ouder een klacht indienen bij het departement onderwijs.
Dat wil zeggen dat je, hoewel je als ouder of opvoeder wel verplicht bent om je kind te laten opvolgen, dat niet per se door Kind en Gezin hoeft te gebeuren. Het kan bijvoorbeeld ook door een kinderarts of huisarts. Zolang je kindje maar wordt opgevolgd dus, en ook tijdig het poliovaccin toegediend krijgt.
Als je kind zich niet prettig voelt, is dat voor de opvang wél een reden om jou te bellen zodat je je kind op kunt halen. Corona – Als je kind corona heeft, is het niet welkom op de BSO, ook al voelt je kind zich verder goed. Griep – Bij griep voelt een kind zich ziek en heeft hij aandacht en verzorging nodig.
Dit kan gaan over de voeding, gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van je baby en over hoe je je als ouder voelt, maar ook over hulp, moeilijke financiële omstandigheden … Onze medewerker kan het met jou hebben over: de ervaringen als ouder en de veranderende partnerrelatie.
Wij willen het recht op kansrijk opgroeien realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen. Om dit te bereiken werken we samen met partners. Opgroeien erkent, subsidieert en ondersteunt deze professionelen. We zetten ook vernieuwende projecten op om het aanbod voor gezinnen te verbeteren.
Zorginspectie is een onafhankelijke organisatie en controleert ter plaatse in de opvang of ze aan alle voorwaarden voldoet.
Gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar kunnen hier tijdelijk terecht om moeilijke periodes in de opvoeding door te komen. Zij begeleiden je gezin bij jouw thuis of bieden tijdelijke opvang van jouw kind aan in een leefgroep van het centrum.
Of je kind is erg onzeker en doet zichzelf anders voor dan het is. Dan wil je kind jou of iemand anders niet teleurstellen. Ook kan het zijn dat je kind aandacht wil krijgen met z'n lieggedrag of dat het een geheim moet bewaren en liegt om zichzelf of iemand anders te beschermen.
Schrijf samen met je kind wat namen op van kinderen uit de klas en laat je kind aangeven met wie hij graag vriendjes wilt zijn. Plan van aanpak: Bespreek en oefen met je kind hoe hij/zij andere kinderen kan benaderen. Hierbij geldt: goed voorbeeld doet volgen, dus laat je kind zien hoe jij contact maakt met anderen.
Op 10 belangrijke momenten in de ontwikkeling van je kind is er een gratis consult voorzien op het consultatiebureau. We volgen de groei, gezondheid en ontwikkeling van je kind op. Tijdens bepaalde consulten krijgt je kind een vaccinatie. Wat gebeurt er tijdens een consult?
Kinderen jonger dan 18 jaar mag je uit huis zetten, maar hieraan zijn strenge voorwaarden verbonden. De wet bepaalt dat je als gezaghebbende ouder voor je minderjarig kind onderdak moet verschaffen, maar niet dat dit in je eigen huis moet zijn. Op grond daarvan kun je je minderjarig kind de deur wijzen.
Kinderen die voor korte of langere tijd niet meer thuis kunnen wonen, gaan naar een pleeggezin, gezinshuis, leef- of behandelgroep, gesloten instelling of een crisisopvanggroep.
Kinderen onder de 18 kunnen niet zomaar uit huis worden geplaatst. Bij kinderen vanaf 18 jaar verloopt dit anders, omdat je ouders niet meer het gezag over je hebben. Je ouders blijven wel onderhoudsplichtig tot je 21e, dit betekent dat ze nog wel voor je moeten blijven zorgen.
Afstand nemen van je ouders
Het betekent niet dat je minder aardig tegen hen hoeft te zijn, je hoeft niet iets drastisch anders te doen. Afstand kan gecreëerd worden door jezelf als prioriteit te stellen en je eigen innerlijke antwoord te vinden op wat er tussen jullie gebeurt en hoe je hiermee om wilt gaan.
Uit het Netherlands Kinship Panel Study-onderzoek blijkt dat bij meer dan de helft van alle ouder-kind relaties wekelijks sprake is van face-to-face contact. Bij vijf procent is er helemaal geen contact. Zes procent van de moeders en negen procent van de vaders heeft het contact met ten minste één kind verbroken.
Juridisch gezien hebben zowel de biologische vader als de juridische vader (na erkenning) recht op omgang met het kind. Ook als je als biologische vader het kind niet hebt erkend heb je recht op omgang. Dit is wettelijk vastgelegd. De omgang van de ouders met het kind wordt doorgaans vastgelegd in een ouderschapsplan.
Als je kind moeite heeft om vrienden te maken, kan het een training doen om sociaal vaardiger te worden en sociale situaties handiger aan te pakken. Bij Apetrotse Kinderen helpen we kinderen om vaardigheden te leren waardoor ze op een positieve manier met anderen kunnen omgaan.
Tips voor als jouw kind zich eenzaam voelt op school
Met deze tips help je jouw kind om meer aansluiting te vinden: Versterk het zelfvertrouwen van jouw kind. Help jouw kind zich zeker te voelen en te geloven in zichzelf. Door jouw kind zelf te laten nadenken en oplossen en bewust te maken van zijn kwaliteiten.
Kinderen van 4-7 jaar
Bij conflicten gaan de kinderen uit elkaar en op een later moment maken ze het goed door weer met elkaar te gaan spelen. Op deze leeftijd hebben kinderen al een duidelijke voorkeur voor wie ze aardig vinden. De eerste echte vriendschappen beginnen vanaf een leeftijd van ongeveer zeven jaar.
Om te stoppen met liegen is het goed om te weten waarom mensen vaak juist wel de waarheid vertellen. Uit onderzoek blijkt dat 1/3 van de mensen die vaak de waarheid vertellen dit doen om te voorkomen dat ze liegen. Ze krijgen gewoon geen prettig gevoel bij liegen en vertellen daarom de waarheid.
Want dan móet je de waarheid spreken. Als je onder ede staat en liegt dan pleeg je meineed. Meestal krijg je daarvoor een gevangenisstraf opgelegd van 3 maanden (bron: oriëntatiepunten straftoemeting). Maar als iemand het erg bont maakt kan dat oplopen tot 6 jaar cel.
Je klacht zal worden besproken met de medewerkers van de Klachtendienst. Na bespreking van deze klacht, houden we je op de hoogte van de verdere opvolging. We bespreken of je deze klacht of melding al dan niet anoniem wil meedelen. Bij anonieme klachten zullen we je gegevens niet opnemen.
De jeugd-GGZ (geestelijke gezondheidszorg) biedt hulp als uw kind psychische problemen heeft. Denk aan een eetstoornis, ernstige ADHD, autisme of depressie. Uw kind heeft een verwijzing nodig voor deze hulp van bijvoorbeeld de huisarts.