Waarom een waarborgsom? De waarborgsom is een aanbetaling van 10% van de koopsom, die je terugkrijgt als de koop doorgaat. Het is daarmee een soort garantie voor de verkoper. Als je een koopcontract tekent ben je immers nog niet meteen eigenaar van de woning.
Een waarborgsom of bankgarantie is niet wettelijk verplicht, maar zal in de praktijk wel altijd worden opgenomen in de koopovereenkomst. De waarborgsom mag wettelijk niet hoger zijn dan tien procent van de koopsom.
Bij een bankgarantie blijft het geld op de rekening van de huurder. Bij een waarborgsom staat het geld op de rekening bij de verhuurder. Voor de verhuurder heeft een waarborgsom als duidelijk voordeel dat hij of zij het geld al binnen heeft en geen actie hoeft te ondernemen om aanspraak te maken op een bedrag.
De waarborgsom van 10% is gelijk aan de boete die u krijgt als u de koop alsnog niet doorzet (buiten de ontbindende voorwaarden). Als dit bedrag al bij de notaris is hoeft de verkoper daar niet achteraan te rennen. Het geld wordt aan hem uitbetaald als hij daar recht op heeft.
De woning is bijna van jou. Bijna, want tussen het tekenen van het koopcontract en de woningoverdracht zit vaak nog wat tijd. In deze tijd wil de verkoper vaak een waarborgsom ontvangen. Dit is een bedrag dat de verkoper ontvangt als zekerheid dat je het huis ook écht gaat kopen.
Wie het moeilijk heeft om de huurwaarborg te betalen, kan een huurwaarborglening aanvragen. Dit kan bij het Vlaams Woningfonds en kan zowel digitaal als schriftelijk.
Een waarborgsom geeft de verhuurder zekerheid dat hij aan het einde van de huur niet achterblijft met onbetaalde huur. Of met kosten voor het verhelpen van schade aan de woning die door de huurder is veroorzaakt.
Zoek in uw huurcontract op wanneer uw verhuurder de borg moet terugbetalen. Is er niks afgesproken? Dan kunt u de borg na 1 maand terugvragen. Stuur onze voorbeeldbrief naar uw verhuurder en vraag hierin de borg terug.
In het koopcontract spreekt u af wanneer de waarborgsom geregeld moet zijn. U kunt de waarborgsom op twee manieren regelen: U stort 10% van de koopsom naar de notaris (dit krijgt u na de overdracht weer terug). U regelt een bankgarantie.
Als de woning in goede staat wordt afgeleverd, moet de huurwaarborg wettelijk gezien binnen twee maanden na het einde van het huurcontract teruggestort worden.
Een waarborgsom bedraagt meestal 10 procent van de overeengekomen koopprijs en moet uiterlijk binnen een week na het verlopen van de ontbindende voorwaarden worden voldaan. Deze waarborgsom maak je over aan de notaris.
Als uw huurcontract ingaat betaalt u vaak een waarborgsom. Een waarborgsom vragen mag van de wet. Er is geen regel hoe hoog deze mag zijn. Meestal is de waarborgsom 1 of 2 maanden huur.
Waarborgsom / bankgarantie
Blijft hij in gebreke, dan moet hij vaak een boete betalen. Die boete is meestal even groot als het bedrag van de waarborgsom. De koper raakt zijn geld dus kwijt. Als hij geen waarborgsom heeft betaald of een bankgarantie heeft afgegeven, kan hij gedwongen worden om alsnog te betalen.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor. Dan is het wellicht nodig om kritisch door te vragen.
Als de koper zijn verplichtingen niet nakomt, kun je ervoor kiezen om het koopcontract te ontbinden. Meestal bevat het contract een boeteclausule van 10% van de koopsom. En als je aantoonbaar meer schade hebt of er is geen boete overeengekomen, kun je als verkoper (ook) recht hebben op schadevergoeding.
Een verhuurder mag een waarborg van maximaal 3 maanden huur vragen. De huurder mag zelf de samenstelling van de huurwaarborg bepalen: De huurder stort een bedrag gelijk aan maximaal 3 maanden huur op een geblokkeerde bankrekening op zijn naam.
Ben ik verplicht om drie maanden huur als waarborg te geven aan de verhuurder? Ook al is huurwaarborg geen wettelijke verplichting, de meeste verhuurders eisen er wel een.
Huurder kan borg niet betalen
Bij het niet betalen van de huurprijs door de huurder, kan de verhuurder uit twee mogelijkheden kiezen. Zo kan de verhuurder ervoor kiezen om de huurder nog meer tijd te geven, om wel aan de betaling te kunnen voldoen, of kiezen voor de uitzettingsprocedure van de huurder.
De verkoper mag niet meer ingaan op een hoger bod of een bod tegen betere voorwaarden van andere kandidaat-kopers. De koper kan zich ook niet meer terugtrekken. Het bod en de aanvaarding moeten niet schriftelijk gebeuren, maar om bewijsredenen is dit wel aan te raden.
U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen. Ook mag u op andere huizen bieden. Tijdens het onderhandelen mag de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen.
Ontdekt u na de overdracht een gebrek aan het door u gekochte huis dat u nog niet had gezien? Bijvoorbeeld lekkage, krimpscheuren of slechte fundamenten? Als de verkoper hierover niets heeft verteld, kan dit een verborgen gebrek zijn waarvoor hij aansprakelijk is.
U hoeft geen sleutelgeld te betalen voor de sleutel van de woning. Met een huurcontract heeft u recht op toegang tot de woning. Een sleutel die u toegang geeft, hoort hierbij. De verhuurder mag hier geen geld voor vragen.
Een waarborgsom (kortweg borg) geeft zekerheid dat de verhuurder aan het einde van een huurperiode niet achterblijft met achterstallige huur of kosten voor het verhelpen van door de huurder veroorzaakte schade aan een woning. Geschillen tussen de partijen kunnen via de rechter opgelost worden.
Een bankgarantie is een contract waarin de bank onvoorwaardelijk garandeert dat de verkoper de waarborgsom uitbetaald krijgt. De verkoper heeft dus zekerheid dat hij toch 10% van de koopsom krijgt, ook als de koper ineens afhaakt en niet aan zijn of haar financiële verplichtingen voldoet.
Volgens vaste rechtspraak heeft de bank er belang bij dat de voorwaarden uit de bankgarantie strikt worden toegepast. Zo kan er bijvoorbeeld staan dat de garantie wordt uitgekeerd als het project niet op tijd af is. Zodra deze tijd is verstreken, heeft de begunstigde dus recht op het geld.