Veel vegan kazen worden gemaakt van noten, zoals cashew. Deze kazen zijn vaak lekker zacht en smeerbaar. Ook kaas op basis van soja kan smeerbaar zijn, maar ook hard. Plakken kaas of geraspte kaas worden vaak gemaakt van oliën.
Enkele kazen die je in de supermarkt vindt zijn Violife, Nurishh, Vegan Deli en het huismerk van Albert Heijn. Plantaardige kaas smelt het beste als er voldoende vocht in je gerecht zit. Wanneer je de kaas bovenop een ovenschotel strooit, doe je er bijvoorbeeld best een laagje plantaardige room of saus onder.
Violife is een van de populairste vegan kaasmerken die te koop zijn in Nederland, en we zijn des te meer fan van deze lekkere plakjes omdat ze in de meeste Albert Heijns verkrijgbaar zijn. Ze hebben een stevige, rubberachtige textuur die je doet denken aan Amerikaanse kaasplakjes en een heerlijke, milde smaak.
Vegan kaas bestaat meestal uit noten, edelgist en olie. Een best simpele samenstelling dus! Vaak worden er ook nog knoflook en kruiden aan toegevoegd, maar dit verschilt per kaassoort. Razend populair onder de veganistische kazen zijn cashewnoten, door hun zachte smaak en romige structuur.
Is plantaardige kaas gezonder dan gewone kaas? Integendeel! De meeste plantaardige kazen bevatten net zo veel verzadigd vet en zout als gewone kaas, maar geen of nauwelijks eiwit, calcium of vitamine B12. Er staat geen enkele plantaardige kaasvervanger in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Lidl verdubbelt het assortiment plantaardige zuivel in de supermarkt. Haverdrinks, vegan kaas en zelfs een plantaardig alternatief voor crème fraîche: het staat allemaal – en voor een bescheiden bedragje – bij de super in de koeling.
Overige kazen en kaasproducten
Van oudsher is feta gestremd met een dierlijk stremsel. Een aantal geitenkazen met vegetarisch stremsel zijn: Bastiaansen, Het Achtereind, de Drie Geitjes. Feta van het merk Hansketien en harde geitenkaas van het merk Buurackers zijn ook vegetarisch.
Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Voor boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt en voor fabriekskaas gepasteuriseerde melk.
Naast de biologische supermarkten verkopen de reguliere supermarkten het tegenwoordig ook. Violife is een merk dat in veel supermarktketens te vinden is. Onlangs heeft Albert Heijn een huismerk vegan kaas toegevoegd aan het assortiment.
De Vegetariërs Bond zocht uit welke Nederlandse kazen geen dierlijk stremsel bevatten: 3 Little Goats. Bastiaansen. Happy Goat.
Plantaardige yoghurt is misschien wel een van de meest toegankelijke vegan alternatieven die er zijn. In elke supermarkt vind je tegenwoordig alternatieven voor yoghurt in verschillende smaken. De meeste yoghurts zijn gemaakt op basis van soja, maar ook yoghurt op basis van kokos of amandel is vlot te verkrijgen.
Mozzarella is een kaassoort die in flink wat recepten terug te vinden is. Wanneer je veganistisch eet, laat je alle dierlijke kaassoorten links liggen en het is fijn om een idee te hebben hoe je deze kaassoorten te vervangen.
Violife Cheddar is ideaal voor op een hamburger of tosti, maar ook in ovenschotels. Dit product is geschikt voor vegetariers en veganisten en is vrij van: zuivel, lactose, soja, gluten, noten, conserveringsmiddelen. 500 grams verpakking bestaat uit 25 plakken.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Is Nederlandse kaas halal? Wel wordt stremsel uit ( halal -)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal. Dus ook het stremsel van op die manier geslachte dieren is halal.
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze.
Het meeste bladerdeeg in de supermarkt is vegan, tenzij het om 'roomboter bladerdeeg' gaat. Dat geldt voor diepvries bladerdeeg en vers bladerdeeg. Check wel voor de zekerheid altijd de verpakking. Bijna alle soorten 'gewoon' bladerdeeg zijn vegan, maar kunnen sporen van melk bevatten.
Water, CASHEWnoten* 21%, citroensap*, psylliumschil*, verdikkingsmiddel agar-agar*, appelsiroop*, zeezout. Voedingswaarde per 100 g: Energie 624 kJ / 147 kcal.
Ingrediënten: Water, kokosolie (24%), gemodificeerd zetmeel*, zetmeel, zeezout, mozzarella aroma, olijfextract, kleurstof: bètacaroteen, vitamine B12, *Niet te verwarren met GGO (Genetisch gemodificeerde) ingrediënten.
Goudse kazen, cheddar (gerijpt), Emmentaler en andere harde Zwitserse kazen en Parmezaanse kaas zijn geschikt om te eten. Vermijd heel jonge kazen en bijvoorbeeld kaas als feta, die bevatten juist veel lactose.
Wat is gezonder feta of mozzarella? Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.