Bij het installeren van zonnepanelen moet bepaald worden waar de panelen precies komen te liggen en hoeveel zonnepanelen passen in de beschikbare ruimte. Ook de plek van de omvormer is belangrijk, en het aansluitwerk in de meterkast. Bezuinig niet op een goede en veilige installatie.
Check bijvoorbeeld of de installateur een InstallQ-certificering met een erkenning voor elektra en zonnepanelen (beter bekend als PV) heeft. Dit certificaat toont aan dat er veilig en met kennis van zaken wordt gewerkt. En dat het bedrijf zegelrecht heeft.
Zonnepanelen zijn een grote investering en teruglevertarief staat niet vast. Oké, dit is een punt waar u uiteraard al van op de hoogte bent, maar toch goed om te benoemen. De kosten die u in zonnepanelen moet stoppen is toch wel één van de grootste in het rijtje van nadelen zonnepanelen.
U kunt de omvormer het beste plaatsen op een plek waar de omvormer zijn warmte goed kwijt kan, een plek die niet te stoffig is en een plek waar u geen last zult hebben van het geluid. Vaak is het ook slim om de omvormer zo dicht mogelijk bij de meterkast te plaatsen.
Kabel omvormer naar de meterkast
Om kabelverliezen te beperken dient de kabel van de omvormer naar de meterkast bij voorkeur ook niet langer dan 20 meter te zijn.
Voor de AC-bekabeling (wisselstroom) van omvormer naar groepenkast wordt standaard uitgegaan van 2,5 mm2 installatiekabel. Het soort installatiekabel is afhankelijk van het aantal fasen. Voor 1-fase systemen gebruikt men 3-aderige kabel en voor 3-fase is 5-aderige kabel nodig.
Nadelen zonnepaneel: Goede ligging is noodzakelijk
Als je zonnepanelen installeert moet je er dus voor zorgen dat ze niet geplaatst worden in de schaduw van bomen of andere huizen. Bovendien kan er 's nachts ook geen energie opgewekt worden. De plaats van het dak zelf is ook belangrijk.
Vanaf 2023 wordt, in een periode van 8 jaar, deze salderingsregeling afgebouwd en krijg je geen vergoeding meer voor al je teruggeleverde stroom. Het percentage dat je mag salderen wordt elk jaar 9% minder en komt op 0% uit vanaf 2031.
Het beste merk zonnepaneel is op dit moment SunPower. De zonnepanelen van SunPower zijn de meest rendabele en kwalitatief goede zonnepanelen. SunPower zonnepanelen halen een rendement tot 22,7% en blijven na 40 jaar tot 20,04% rendement opleveren, wat maakt dat dit de beste zonnepanelen zijn.
Hoe sluit je zonnepanelen aan in de meterkast? Vanuit de omvormer wordt er een kabel aangelegd naar de meterkast. Via deze kabel wordt de opgewekte stroom vanuit de zonnepanelen naar de meterkast gebracht. Hiermee worden de zonnepanelen aangesloten op de hoofdzekering en hoofdmeter.
Dit jaar hebben we 100 offertes verzameld van onze installateurs. In 2023 ligt de prijs voor een gemiddelde zonnepanelen installatie op 1,26 euro per Wattpiek (Wp). Dit is een kostprijs van 6967 euro voor een installatie van 5530Wp van 16 panelen.
Een pakket met 12 zonnepanelen inclusief installatie kost €7.500,-. Voor de totale pakketprijs krijgt u alles wat u nodig heeft om zonnestroom te gebruiken.
Gemiddeld genomen kun je ervan uitgaan dat je bij een verbruik van 4000 kWh per jaar, naar boven afgerond, 13 zonnepanelen nodig hebt.
Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 6 jaar kunt terugverdienen.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Geen subsidie, wel voordelen
Vanaf 2023 is er geen btw meer op zonnepanelen. Dat scheelt 21 procent van de kosten! Dankzij de salderingsregeling krijg je een goede prijs voor de stroom die je aan het net levert.
Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar die gebruik maken van eigen opgewerkte energie en die minder duur zijn dan zonnepanelen. Zonnedakpannen, zonnefolie en zonneboilers zijn enkele voorbeelden hiervan, maar er is nog veel meer beschikbaar. Hierdoor is er voor iedereen een passende oplossing beschikbaar.
Waarom zijn er zo weinig zonnepanelen in Spanje? Spanje installeren zonnepanelen / duurzaam Spanje, het land met enorm veel zonuren, maar waar het minste gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen en andere groene energiebronnen. Dit komt door de zo genoemde zonbelasting in Spanje.
MilieuCentraal zegt: "Zonnepanelen op uw dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling wordt afgebouwd." Het afbouwen van de salderingsregeling heeft wel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen. Momenteel is de gemiddelde terugverdientijd ongeveer 7 jaar.
1-fase of 3-fase aansluiting
Zo voorkom je overbelasting. Nieuwbouwwoningen hebben meestal al een 3-fasen aansluiting. Dit betekent dat er in de meterkast over 3 kabels stroom binnenkomt. Als je deze aansluiting hebt, is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen.
De zonnepanelen zijn geplaatst, wat nu? Nadat de zonnepanelen zijn geplaatst op het dak raden we u aan om de omvormer op een aparte groep in uw meterkast aan te laten sluiten, veiligheidshalve. Een omvormer waar te veel stroom door heen gaat kan namelijk leiden tot overspanning, stroomuitval of zelfs tot brand.
Tegenwoordig is voor zonnepanelen aansluiten op de groepenkast een hoofdschakelaar verplicht.