Kan iemand zijn ex uit huis laten zetten door de politie? Ja, het komt voor dat iemand naar rechter stapt om een ontruiming af te dwingen met behulp van de sterke arm van politie en justitie.
De inwoner kan geen rechten ontlenen aan het feit dat de inwoner tijdelijk bij je heeft gewoond. Mocht er wel sprake zijn van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract dan kan je de inwoner niet zomaar uit de woning zetten.
Protesteer via een brief of e-mail
Uw verhuurder moet u eerst per brief of e-mail laten weten dat hij uw huurcontract wil stoppen als u niet betaalt. Daarna mag hij pas naar de rechter. Reageer schriftelijk op deze brief. Leg de verhuurder uit dat u het niet eens bent met het stoppen van uw huurcontract en waarom.
Antwoord. U mag uw ex-partner uit de woning zetten als uw ex-partner geen mede-eigenaar is van de koopwoning. Het kan zo zijn dat de ex-partner weigert om de woning te verlaten. In dit geval mogen de sloten van de woning worden vervangen, zodat de ex- partner geen toegang meer heeft tot de woning.
Geen van beiden heeft het recht om de ander uit huis te zetten. U kunt de woning op een normale manier blijven gebruiken. Ook indien uw partner volledig eigenaar is van de woning, mag uw partner u niet zomaar op straat zetten.
Ja, maar niet zomaar. Om je gedwongen uit huis te kunnen zetten moet je partner een uitvoerbare titel hebben, bijvoorbeeld: een vonnis van de vrederechter. Het feit dat je gedomicilieerd bent in de woning, beschermt je niet tegen uithuiszetting.
De procedure duurt gemiddeld 7-8 maanden maar kan tot 2 jaar in beslag nemen.
Conclusie: Er is wettelijk gezien geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een appartement of woning mogen wonen.
Bent u door de rechter veroordeeld tot ontruiming van uw woning, dan zal de deurwaarder snel tot uithuiszetting overgaan. Afhankelijk van de situatie kunnen wij de uithuiszetting voorkomen. Onze hulp om uit huis zetting te voorkomen, is gratis voor mensen met geen of laag inkomen.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
Logeren: een korte termijn verblijf
Als huurder heb je over het algemeen het recht om iemand voor een korte periode bij je te laten logeren. Dit kan een vriend, familielid of zelfs een partner zijn. Vaak wordt een logeerperiode beschouwd als een tijdelijke situatie, variërend van een paar dagen tot enkele weken.
Je bent bevoegd om zolang je wilt iemand (samen met jou) onder jouw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang je samenwoont betreft jouw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken. Uiteraard mag de situatie niet leiden tot overlast voor omwonenden of tot overbewoning van het huis.
geweld gebruiken; onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel; telefoon tappen; personen observeren.
Het uitgangspunt van de wet is dat u strafbaar bent wanneer u iemand in ogenblikkelijk levensgevaar, niet te hulp schiet. Die persoon moet uiteindelijk zijn overleden. Alleen in dit geval kan het niet te hulp komen namelijk strafbaar gesteld worden.
Wat is woonrecht? Wanneer u tijdens uw huwelijk samenwoont in een gemeenschappelijke koopwoning of gezamenlijk gehuurde woning, wordt er gesproken over 'woonrecht'. Als u samen eigenaar bent van de woning, of beiden op het huurcontract staat, verwacht u het recht te hebben hiervan gebruik te maken.
Alleen als u geen woonadres heeft, of als u verblijft in een instelling, kunt u zich door uw gemeente laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. U kunt als briefadres geen postbus gebruiken.
Als je geen woonadres hebt, moet je je inschrijven op een briefadres. De officiële post wordt dan daar naartoe gestuurd. Bijvoorbeeld post van de overheid of van de verzekering. Het is belangrijk om te weten dat je op je briefadres niet mag wonen.
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Bij een 'uithuiszetting' wordt de inboedel vaak letterlijk op straat gezet, waarna die gemeentediensten de inboedel ophalen. De kosten van betekening en uithuiszetting zijn voor de huurder. Maar dat is theorie. In de praktijk zal de eigenaar de kosten bijna altijd betalen omdat de huurder ze toch niet kan dragen.
De kosten voor het ontruimen van een appartement begint bij 350,- en kan oplopen tot 2100,-. De gemiddelde kosten voor het leegmaken van een appartement zijn 1100,-. De prijs voor het ontruimen van een eengezinswoning ligt tussen de 450,- en 2100,- met een gemiddelde van 1250,-.
Denk aan: Ernstige geluidsoverlast in de avond en nacht. Overlast door drank- of drugsgebruik. Intimidatie of bedreiging.
Of is dit ook woonfraude? Er mogen gewoon mensen bij u logeren. Maar u mag personen niet voor een lange periode uw woning of een deel van uw woning laten gebruiken. En uw mag geen geld krijgen van iemand die bij u logeert.
Vraag toestemming aan verhuurder of hypotheekverstrekker
Veel mensen gaan eraan voorbij, maar toestemming van de verhuurder of de hypotheekverstrekker is vereist als je iemand in huis wilt nemen.
Is uitkopen partner verplicht? Je partner uitkopen is dus niet verplicht. Wanneer je dit niet kunt of wilt doen, moet de woning mogelijk verkocht worden.