"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Aardbeien schoonmaken
Was de aardbeien voorzichtig in een kommetje onder stromend water. Ze raken namelijk snel doortrokken met water. Houd de aardbeien niet direct onder de stromende kraan, daarmee kun je ze kneuzen. Verwijder na het wassen pas de kroontjes.
Een vrouw op TikTok deed een nogal onsmakelijke ontdekking toen ze haar aardbeien in water met zout liet weken: er bleken namelijk miniscule wormpjes in de aardbeien te zitten die er door het zout en water uit kwamen.
In de videos wordt geadviseerd je aardbeien (en andere bosvruchten) niet alleen maar af te spoelen met water, maar ze te wassen in zout water, eventueel met een scheutje azijn.
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Aardbeien kan je invriezen, op z'n geheel of in stukjes. Hou er rekening mee dat ze (na ontdooien) een stuk wakker zullen zijn dan de verse exemplaren. Ingevroren aardbeien zijn zeer geschikt voor smoothies, confituur of een coulis.
Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Hoewel je niet altijd alle bacteriën eraf kunt wassen, maak je de kans wel kleiner dat je een voedselinfectie oploopt."
Het groene steeltje is dus zeker niet giftig. Het klinkt misschien een beetje onsmakelijk, maar dat is het dus niet. Het smaakt een beetje hetzelfde als spinazie.
Vul dan een kommetje en voeg er een beetje zout aan toe. Wanneer het zout volledig in het water is opgelost leg je er de aardbeien in. Wacht vervolgens 5 tot 30 minuten (de meningen hierover zijn zwaar verdeeld) en kijk wat er gebeurt.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Zorg voor ruim water en zon
Als de aarde te droog is, zullen de planten en vruchten niet groeien. Zorg er echter voor dat de planten in de winter niet te nat staan, om rotting te voorkomen. Ook hebben aardbeien zon nodig om goed te kunnen rijpen.
Goed voor de slanke lijn
Omdat ze zo lekker zijn, kunnen we aardbeien gerust 'snoepgoed' noemen. Goed snoep, want ze bevatten maar 28 kcal per portie van 100 gr (ongeveer 6 aardbeien). Ze bevatten natuurlijke suikers – dus ongelimiteerd een bak wegwerken raden wij niet aan – maar niet zoveel als veel ander fruit.
In de koelkast ermee. Haal de aardbeien uit hun originele verpakking, en leg ze in een gedeeltelijk afgesloten bakje dat je bekleed hebt met keukenpapier. Dit absorbeert vocht. Je aardbeien zouden nu vijf tot zeven dagen goed moeten blijven.
De aardbeien drie minuten weken in een mengsel met één deel azijn op zes delen water zou bacteriën en schimmelsporen doden.
De meest effectieve manier om pesticiden te verwijderen van fruit en groenten? Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
Hoewel menig mens – inclusief chefs in restaurants – het kroontje van een aardbei er het liefst af halen omdat het er mooier uit zonder en de smaak ietwat bitter is, is 't hartstikke eetbaar. De jonge blaadjes van de aardbei smaken een beetje naar spinazie.
De pitjes, die een aardbei aan de buitenkant draagt, zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei zelf is een opgezwollen bloembodem. Hoewel er meerdere schijnvruchten zijn, is de aardbei de enige die haar zaadjes aan de buitenkant draagt, op de gemiddelde aardbei zijn dit er vaak wel 200!
Aardbeien bevatten zeven soorten eiwitten die mogelijk allergische reacties veroorzaken. Symptomen zijn onder andere uitslag, jeuk, een tintelend gevoel rond de mond, buikpijn, misselijkheid en soms zelfs moeite met slikken.
Kun je bacteriën en virussen van groente en fruit wassen? Soms kunnen er op groente en fruit ook bacteriën en virussen zitten, zoals E. coli, salmonella en listeria. Deze bacteriën en virussen kunnen bijvoorbeeld via sproeiwater op de gewassen komen.
'Druiven en aardbeien kun je natuurlijk niet schillen,' zegt de hoogleraar. 'Maar die moet je goed wassen, omdat het net die fruitsoorten zijn die veel pesticiden bevatten. ' Onder de kraan spoel je niet alles eraf, maar het is beter dan niks.
De allergische reactie die een aardbei allergie creëert kun je meestal zien aan de mond en de huid. De symptomen van een aardbeien allergie zijn bijvoorbeeld: Jeuk aan de huid. Blaren op lippen en gehemelte.
Aardbeien, bessen, druiven, pruimen en kersen produceren geen ethyleen. Ze kunnen dus niet meer narijpen als je ze geplukt hebt. Deze fruitsoorten pluk je eetrijp en zijn slechts kort houdbaar. Je bewaart ze het best in de koelkast.
Aardbeien invriezen
Ingevroren aardbeien kun je direct gebruiken in smoothies en sapjes, op (ijs)taarten en om ijs van te maken. Wil je ze toch liever ontdooid hebben? Laat ze dan enkele uren rustig op kamertemperatuur komen.
Aardbeien ontdooien
Als je een smoothie of aardbeienjam bereidt kun je het beste bevroren aardbeien in een blender stoppen en vervolgens laten afkoelen in een koelkast. Eenmaal ontdooid kunnen de aardbeien nogal week zijn. Daarom worden ontdooide aardbeien ook meestal voor smoothies of jam gebruikt.