De enige goede reden om een stang en trens te gaan gebruiken is wanneer je je paard zo goed voor elkaar hebt dat je je paard met minimale hulpen kunt rijden. Een stang en trens helpt je om de meest kleine hulpen door te geven aan je paard.
Een stang en trens hoofdstel wordt vooral gebruikt bij gevorderde ruiters omdat de hulpen fijner gegeven moeten worden. Vanaf de klasse Z1 mag je hem gebruiken tijdens wedstrijden. Je gebruikt dit soort hoofdstellen alleen als de communicatie tussen jou en je paard al super goed is.
Pijnsignalen paard
Wetenschappelijk bewijs voor problemen met de neusriem en het bit wordt structureel genegeerd. Het stang- en trens hoofdstel is verplicht in de hogere dressuurklassen. Dit paard ontwijkt de pijnlijke druk door zijn kin dichtbij de borst te houden.
Een oplossing hiervoor is om de trensteugel toch, zoals ook bij een trenshoofdstel, onder de ringvinger door te laten lopen en de stangteugel onder de pink langs. Als door de hefboom de inwerking van de stang hierdoor te groot is, kan de stangteugel ook tussen de middelvinger en ringvinger door. '
De stang zou aan de buitenkant van een goed passende trens moeten zitten. Dit omdat een stang niet hetzelfde risico geeft op wondjes aan de binnenkant van de mond als een enkel- of dubbelgebroken bit. Daarbij zal de trens ervoor zorgen dat de stang stabiel blijft liggen en niet door de mond glijdt.
Veel mensen vinden dat zielig, maar je krijgt juist gedoe als het bit te los hangt en niet bij het tandeloze gedeelte, de lagen, zit. Punt vier is dat de neusriem niet nodig moet zijn om de mond gesloten te houden. Bij verkeerd gebruik van het bit zie je duidelijk een open mond.
De naam zegt het eigenlijk al, een ongebroken mondstuk (niet te verwarren met een stang) wordt niet onderbroken en bestaat uit 1 deel. Een ongebroken bit ligt heel stabiel in de mond van het paard en geeft een gelijkmatige druk over de hele mond. Een ongebroken bit geeft ook minder druk op tongranden.
De aanleuning – ook wel “het bit aannemen” genoemd – is een initiatief van het paard. Contact gaat dus uit van de ruiter en aanleuning gaat uit van het paard. Hand, teugel en bit dienen voor het overbrengen van de communicatie en mogen niet krachtiger zijn dan dat voor deze communicatie nodig is.
Omdat de juiste houding van je handen zo belangrijk is, is het goed voor jezelf te herhalen hoe je je handen hoort te houden. De handen zijn gesloten. De iets gebogen duimen drukken de teugels licht op de wijsvinger en voorkomen dat de teugels door de hand glijden. De handen staan rechtop en de pols is lichtgebogen.
Gemiddeld lopen de meeste paarden en pony's op een bit van 14 of 16 mm dik. Wanneer een paard minder ruimte in de mond heeft, is een bit van 10 of 12 mm dik geschikt. Een stang en trens combinatie kies je meestal iets dunner, omdat er 2 bitten in de mond liggen. Deze combinatie komt vaak ook uit op 10 of 12 mm per bit.
Een te klein bit dat de mondhoeken belemmert is niet toegestaan. - Voor het springen, het springparcours eventing en de cross country geldt dat bitten van leer ook zijn toegestaan. Voor het springen geldt ook dat een bit omkleed met spons is toegestaan. Overigens moet dit wel de oorspronkelijke fabrieksvorm zijn.
Bij het vormen van een nieuwe combinatie zal deze combinatie geplaatst worden in de hoogst gemeenschappelijke klasse óf een klasse lager indien het reglement en de inschalingstabel dit toe laat. Het gaat dan om de klasse waarin ooit een winstpunt is gehaald.
Een martingaal moet niet te strak zitten voor het paard, maar zit deze te los dan zal het effect ervan beperkt zijn. Zorg er dus goed voor dat je de juiste maat hebt voor jouw paard en deze goed afstelt. En zorg er zeker voor dat het gedeelte wat tussen de voorbenen van je paard loopt aansluitend is afgesteld.
Laten we bij het begin beginnen: een trens is een type paardenbit. Het heeft meestal ronde of D-vormige ringen aan de uiteinden, waaraan de teugels bevestigd kunnen worden. Het mondstuk werkt zonder hefboom in op de mond van het paard.
Ontspan je bekken en bovenbenen en sluit je onderbenen losjes om de romp van je paard. Voel hoe je linker- en rechterbeen afwisselend naar voor en buiten worden opgetild. Zo liggen je benen stil voor je paard en bewegen je benen en bekken mee zonder spanning.
Besef dat paardrijden net zoiets is als zwemmen en autorijden, je verleert het niet. De eerste keer weer rijden is misschien spannend, maar zo gauw je weer echt bezig bent, voelt het als vanouds. Kortom: Pak het weer beginnen met paardrijden slim aan.
Paardrijden is net als velen andere sporten fysiek. Je gebruikt je lichaam en stimuleert daarbij niet alleen je motoriek maar ook je lichaamsbeweging en je traint een hoop spiergroepen waaronder je bil- en beenspieren maar ook je core. Wanneer je een uur in stap, draf en galop rijdt verbrand je ongeveer 250 calorieën.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Het paard geeft je een kusje op je wang of mond. Dit kan met de lippen of met de tong.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Een bit is een onderdeel van het paardentuig dat in het gevoelige tandloze deel van de mond van het paard wordt gelegd om het door de berijder aanwijzingen te kunnen geven.
Voor het rijden van een jong paard is een bit waarbij de ringen vast zitten aan de zijkant het beste. Dit is bijvoorbeeld een bustrens, D-trens of kneveltrens. Hierdoor ligt het bit stil in de mond en heb je meer zijdelingse druk en begrenzing waardoor het sturen makkelijker gaat.
Een kunststof bit wordt in het algemeen gebruikt voor paarden met een zachte en soms gevoelige mond die moeite kunnen hebben met het volgen van de hand. Kunststof staat erom bekend dat het makkelijker wordt aangenomen door de meeste paarden.