Het is een Sumatraanse tijger, de kleinste ondersoort van de tijgers. Ze hebben een oranje vacht met zwarte strepen. De strepen staan dicht bij elkaar. Zo kun je hen niet zien aankomen als zij tussen de bladeren en het gras sluipen.
Bengaalse tijger, Tigris
Hij leeft en werkt graag alleen, maar voelt zijn soortgenoten toch zeer goed aan. Hij is vriendschappelijk en deelt zijn voedsel met anderen als hij er teveel heeft. De Tijger vermijdt fysieke conflicten met soortgenoten en zoekt naar andere oplossingen.
Van de 100.000 exemplaren in 1900 blijven er momenteel niet meer dan 3.500 over in het wild. De Bengaalse tijger meet 2m50 tot 3m en weegt gemiddeld 225kg voor het mannetje en 135kg voor het vrouwtje.
De Bengaalse tijger komt voor in West-Myanmar en op het Indische subcontinent, in Bhutan, Nepal en Zuid-China, Bangladesh en India.
Mensen kunnen tijgerwelpjes die in gevangenschap geboren zijn, adopteren voor 75.000 euro per paar.
De tijger is een toproofdier en heeft geen natuurlijke vijanden. Maar bij het jagen is het van groot belang dat hij ongezien blijft. De tijger jaagt vrijwel altijd in zijn eentje. Om een kans te maken op een succesvolle jacht, is het belangrijk dat elke aanval als een verrassing komt.
Wetenschappers hebben in China de resten van de oudste tijger ooit gevonden. Het beest leefde meer dan twee miljoen jaar geleden.
Een mannetjestijger heet gewoon “tijger”. Een vrouwtje heet heel eenvoudig een “tijgerin”. Maar zo worden de jongen niet geboren.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
Omdat mensen witte tijgers zo mooi vinden, proberen ze soms om nieuwe welpen te krijgen door een witte mannetjestijger en vrouwtjestijger samen te brengen. Maar omdat deze witte tijgers allemaal familie van elkaar zijn is dan de kans op zieke en zwakke welpen veel groter. Dat noem je inteelt.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de witte tijger geen aparte soort – en ook geen albino. Het dier is eigenlijk 'gewoon' een Bengaalse tijger die door een zeldzame genetische afwijking zijn kenmerkende oranje kleur is verloren.
Sneeuwtijgers leven alleen in dierentuinen. Ze vormen geen aparte soort, maar zijn een genetische afwijking van de gewone tijger. In de natuur vallen ze door hun afwijkende kleur te veel op om te kunnen overleven.
Een tijger gromt zelden
In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is een tijger niet heel vocaal. Ze grommen eigenlijk zelden tot nooit. Doen ze dit wel, dan is het om met elkaar te communiceren over een grote afstand. De kans is dus klein dat je een tijger ooit tegen jou zal horen brullen.
In Azië worden veel onderdelen van de tijger gebruikt als medicijn. Die medicijnen zijn inmiddels peperduur maar door de toegenomen welvaart in Azië voor steeds meer mensen bereikbaar. Dus blijven de criminele stropers hun illegale praktijken uitvoeren. Een tijger is goud waard.
Met een bengaal krijgt u een zelfverzekerde, spraakzame en vriendelijke kat die altijd alert is. Hij is aanhankelijk en houdt van hun gezinsleden en zal er alles aan doen om aandacht van hen te krijgen. De meeste bengalen kunnen ook goed overweg met andere huisdieren, zoals honden.
Als een leeuwin en een tijger paren, heet hun telg een teeuw (tigon in het Engels). Teeuwen zijn naar verluidt een stuk zeldzamer dan lijgers en mogelijk ook minder populair in dierentuinen, omdat ze veel kleiner zijn.
De Noord-Indochinese tijger of Zuid-Chinese tijger (Panthera tigris amoyensis) is de zeldzaamste ondersoort van de tijger.
De meeste mannetjeslijgers bereiken de volwassen leeftijd en doen pogingen tot voortplanting met leeuwinnen, tijgervrouwtjes of met vrouwelijke hybriden. Vrouwtjeslijgers zijn meestal wel vruchtbaar en kunnen zich voortplanten met een tijger of een leeuw.
Zijn streepjespatroon is net een vingerafdruk: deze is bij elke tijger uniek. Dit is de tijger. De koning van de jungle. De tijger is de grootste katachtige ter wereld.
Een tijger kan springen als de beste, soms wel een sprong van acht tot tien meter! Daarnaast zijn tijgers uitstekende zwemmers: ze kunnen een rivier oversteken die zes tot acht kilometer breed is.
Neen. Net zo min als een kat is een tijger ook niet geheel tam te maken.
Tijgers eten andere dieren. Het liefst herten of wilde zwijnen, maar ook kleinere dieren zoals vogels, vissen en kikkers. Soms staan zelfs beren en waterbuffels op het menu. Ongeveer een maand per jaar, meestal in de winter of het voorjaar, paren tijgers met elkaar.
Herten, zwijnen, tapirs, beren en vis horen allemaal tot de prooidieren. De tijger eet wel 7 tot 9 kilo vlees per dag. De tijger jaagt meestal in de schemering of 's nachts.
De tijger kan 58 kilometer per uur rennen. Anders dan andere katachtigen houdt de tijger van water. De tijger kan 10 kilometer zwemmen en hij kan duiken. De tijger wordt ongeveer 25 jaar oud.