Een warmtepomp is nog steeds rendabel, ook met de hogere energieprijzen. Je zult je investering nog steeds binnen een aantal jaar terugverdienen. Is een warmtepomp goedkoper dan gas? Met de juiste isolatie en verwarming is een warmtepomp goedkoper dan gas, zelfs met de stijgende elektriciteitsprijzen.
Met een warmtepomp verwarm je je huis niet langer met aardgas zoals met een cv-ketel, maar met elektriciteit. Hierdoor ga je minder gas en meer stroom gebruiken. De besparing op je gaskosten is bij jouw ideale warmtepomp veel groter dan de extra stroomkosten.
Alleen als de woning goed is geïsoleerd, heeft het zin om een warmtepomp aan te schaffen. Isolatie zorgt ervoor dat je warmte binnenhoudt. Het isoleren van je woning is dus belangrijk voor een goed werkende warmtepomp.
In de toekomst zullen warmtepompen nog efficiënter en stiller worden, en bij productie op grotere schaal zal de prijs dan ook omlaag gaan. Op dit moment is het rendement van een warmtepomp 400% [5]. Dit betekent dat de elektriciteit die nodig is voor een warmtepomp wordt omgezet in warmte dat 4x zoveel energie bevat .
Als het huis onvoldoende is geïsoleerd is het rendement van een warmtepomp ongunstig. Bij een slechte isolatie is er een groot warmteverlies. De warmtepomp moet dan harder werken waardoor er veel elektriciteit wordt verbruikt.
Geen warmtepomp kopen
je in een flatgebouw met blokverwarming woont. je je woning niet voldoende geïsoleerd krijgt. je bij het kiezen van een luchtwarmtepomp onvoldoende ruimte hebt voor het plaatsen van een buitenunit, zonder geluidsoverlast voor buren of jezelf.
Een veelgenoemd alternatief voor de warmtepomp is de gasketel met groen gas of waterstofgas. In zekere niches en specifieke situaties zal een ketel op waterstof of groen gas voor het verwarmen van een woning een duurzame optie zijn.
Is jouw huis niet of slecht geïsoleerd? Dan is het niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet dan te hard werken om voor een aangename temperatuur te zorgen. Het rendement is niet gunstig en op koude dagen wordt de gewenste temperatuur mogelijk niet bereikt.
De gemiddelde warmtepomp levensduur is theoretisch zo'n 15 tot 20 jaar, wat zelfs nog langer kan zijn als de omstandigheden gunstig zijn. Sommige warmtepompen gaan echter wel langer dan 30 jaar mee. Voor een deel heb je de warmtepomp levensduur zelf in de hand.
Met een warmtepomp bespaar je, afhankelijk van je verbruik, jaarlijks tussen €200 en €600. Dit betekent globaal dat het tussen zeven en vijftien jaar duurt voordat je je investering terugverdient. Met sommige warmtepompen kan het rendement tot wel 500% oplopen.
Een warmtepomp haalt warmte van buiten en gebruikt deze warmte voor verwarming en warm water. Buiten is het gemiddeld 15 graden, maar om een goed geïsoleerd huis warm te krijgen moet de temperatuur die de warmtepomp levert zo'n 35 tot 50 graden zijn.
Zijn warmtepompen rendabel zonder zonnepanelen? Ja! Hoewel de combinatie warmtepomp en zonnepanelen het meest kostenbesparend zijn. Is een warmtepomp zonder zonnepanelen ook erg voordelig.
De conclusie is dat de combinatie van een warmtepomp en douche-wtw ervoor zorgt dat je 20-25 minuten langer kunt douchen.
Met een warmtepomp vervang je het gasverbruik door stroom. Daarmee ben je een stuk goedkoper uit. Afhankelijk van je energieprijs bespaar je met een warmtepomp met buitenunit 710 tot 1.170 euro per jaar (inclusief het vastrecht voor de gasaansluiting die weg kan). Kosten en subsidie voor een warmtepomp van 8kW.
Waardevermeerdering huis
Met een efficiëntere energievoorziening bouw je aan een gunstig energielabel van je woning. Een warmtepompsysteem zorgt al snel voor een verbetering van 1 tot 2 indexklassen of labelstappen. Daarmee stijgt de waarde van de woning aanzienlijk, zonder méér te betalen.
Energiezuinig douchen met een tapwater warmtepomp
Een tapwater warmtepomp is een ideale, duurzame manier om uw kraan- en douchewater te verwarmen. Doordat de pomp energie onttrekt uit de buitenlucht, hoeft u geen gas te gebruiken.
De terugverdientijd verschilt per situatie en type warmtepomp, maar ligt bij geschikte woningen vaak tussen de 8 en 12 jaar. De prijs van de warmtepomp, de subsidie, je gasverbruik, de mogelijke besparing en of je zonnepanelen hebt, spelen een rol bij de terugverdientijd.
Per 1 januari 2022 is de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. De verhoogde subsidie voor deze maatregelen geldt alleen voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd.
Een warmtepomp verbruikt gemiddeld zo'n 2000 tot 3000 kWh per jaar. Maar let op, dit is compleet afhankelijk van het type warmtepomp dat je gebruik en de warmtevraag binnen jouw woning. Zo moet je jezelf eerst afvragen hoe groot de oppervlakte is die je dagelijks (in koude periode) wilt verwarmen.
Isolatie van de woning
Over het algemeen geldt dat een huis voor een warmtepomp goed geïsoleerd moet zijn. In het geval van een hybride warmtepomp zijn spouw-, vloer- en dakisolatie en HR++-glas nodig. De meeste woningen die na 1995 zijn gebouwd, zijn voldoende geïsoleerd voor zo'n warmtepomp.
Wanneer jouw woning voldoende is geïsoleerd kun je alsnog een warmtepomp aanschaffen, ook in een oude woning. Een oud huis dat voor 1992 gebouwd is heeft nog enkele aanpassingen nodig voordat een warmtepomp rendabel is. De meeste huizen die na 1992 gebouwd zijn, zijn geschikt voor een hybride warmtepomp.
Waar in huis kan ik de warmtepomp laten plaatsen? U kunt de warmtepomp overal in huis laten plaatsen, ook in de kelder of een garage. Het is belangrijk dat die ruimte goed geïsoleerd is en dat er genoeg ruimte is voor de leidingen. Een hybride warmtepomp komt vaak naast de cv-ketel.
Condensatieketels zijn het meest rendabel omdat ze tot 30% energie besparen in vergelijking met conventionele modellen. Ondanks de stijging van de gasprijs blijft deze manier van verwarmen dus voordelig.
Je hebt de keuze tussen een lage temperatuur warmtepomp, die vooral gebruikt wordt in combinatie met vloerverwarming, en een hoge temperatuur warmtepomp die op radiators wordt aangesloten. Je kunt ook kiezen voor een hybride systeem dat een warmtepomp combineert met gascondensatie technologie.
Het meest gebruikte alternatief voor de cv-ketel is momenteel de hybride warmtepomp. Deze kleine elektrische warmtepomp (van 30 x 30 x 60 cm) wordt naast de hr-ketel geplaatst en wordt gezien als een tussenstap. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis en de cv-ketel springt bij indien nodig.