Gebruik een badthermometer om de temperatuur van het water te meten. De ideale temperatuur voor je baby is 37 graden Celsius. Eventueel is je elleboog een goed alternatief voor een badthermometer, daar is de huid namelijk dunner. Voelt het badje niet warm en niet koud?
Maak het badje klaar
De ideale temperatuur van het water is 37 graden. Houd in de gaten dat de temperatuur in ieder geval tussen de 36 en 38 graden blijft. Dit kan je het best meten met een badthermometer. Heb je deze niet, controleer de temperatuur dan met je elleboog.
Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt. Je hoeft niets in het water te doen, al helemaal geen zeep.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.
Je bent natuurlijk niet verplicht een badje aan te schaffen. Een pasgeboren baby kun je ook nog heel makkelijk in de wasbak wassen (voor gebruik wel heel goed schoonmaken!) en als je baby wat groter is neem je 'm gewoon lekker mee onder de douche of in het grote bad.
Wassen met shampoo is de eerste maanden dus niet nodig. Pas wanneer je baby meer haren heeft en deze echt vies worden kan je shampoo gaan gebruiken. Één keer per week wassen is vaak voldoende. Maar er staat geen vast moment voor, wanneer jij denkt dat dit nodig is kan je de haartjes van je baby gaan wassen.
Zorg dat het water niet te warm is, lauwwarm is voldoende, zo'n 37 graden is perfect. Doe je baby niet te lang in bad om uitdroging van de huid te voorkomen. 5-10 Minuten is lang genoeg.
Wanneer douchen met je baby? Douchen met je baby kan al in de kraamweek, als je je daar goed genoeg voor voelt. Je baby mag meestal op de derde of vierde dag al in bad of onder de douche. Je kraamverzorgende kan je dan helpen en tips geven.
Zet het babybadje in de douche, in bad, op de gootsteen of de wastafel. Zo hoef je niet met emmers water te slepen en kan je het water eenvoudig laten weglopen. Breng het badje eventueel op hoogte met een badstandaard.
Als de voeding veel tijd in beslag neemt (bijvoorbeeld bij het kolven of het voeden m.b.v. een borstvoedingsset), moet je de baby niet baden binnen een half uur na de voeding. Bij sterke geelheid en/of sufheid kan het baden beter uitgesteld worden. Ook bij kreunen van je baby kun je het baden beter uitstellen.
Moedermelk in het badje
De talloze vitamines en mineralen in moedermelk zijn ontzettend goed voor het babyhuidje! Vaak kan dit ontzettend helpen bij baby's met uitslag of eczeem. Je kunt de moedermelk natuurlijk ook gebruiken voor het badje van je oudere kindje, of zelfs voor jezelf.
Hoe vaak moet je je kind wassen? Het is niet noodzakelijk om je kind elke dag te wassen. Water (en dan met name warm water) kan de huid namelijk uitdrogen en zelfs de huidbarrière beschadigen. De jeugdzorg, verloskundige en kraamzorg in Nederland adviseren ouders om hun kind maar 2 à 3 keer per week te wassen.
Wat is een Tummy Tub? De Tummy Tub is een doorzichtig badje, dat de vorm heeft van een emmer. Je kunt deze bademmer gebruiken tot je baby zes maanden oud is.
Zodra de borstvoeding goed op gang is gekomen kun je gaan voeden op verzoek. Na ongeveer 2 weken drinken baby's geleidelijk minder lang, maar niet altijd minder vaak. Je voedt minimaal 6 keer per 24 uur. Zolang de baby minder dan 5 kilogram weegt, mag de tijd tussen de voedingen niet langer zijn dan 6 uur.
Was een jonge baby al met een zacht washandje voor hij in het water gaat. Eerst zijn gezicht zonder zeep, daarna de handen, armen en oksels. Draai je baby op zijn zij om de rug te wassen. Was de billetjes zonder de plooitjes en geslachtsorganen te wassen.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Was eerst het gezichtje zonder zeep en droog het af. Reinig dan de handen, armen, oksels, schouders, borst en buik, lies, benen en voeten met zeep of waslotion die geschikt is voor de babyhuid. Leg de baby op zijn of haar zij en was de rug. Was tenslotte zijn billetjes.
Net na de voeding is ook niet altijd handig omdat je baby kan gaan spugen door al dat gesjor en getrek aan de kleertjes etc. Maar misschien is jouw baby geen spuger, dan kan je wel na een voeding onder de douche. Meestal gaan ouders douchen met een baby ongeveer een uurtje na een voeding.
Wanneer je de haren van je baby wast, kan je het beste een speciale babyshampoo gebruiken. De huid van je baby is namelijk erg dun en gevoelig. Normale shampoo is minder mild. Babyshampoo frist de babyhaartjes en hoofdhuid op een milde manier op.
Vooral bij jonge baby's wordt soms te veel talg geproduceerd. Waarschijnlijk zorgt het teveel aan talg, in combinatie met een bepaalde huidgist, pityrosporon ovale, voor de gele schilfertjes en korstjes. Dit is berg. Hoewel het soms maanden kan duren, is berg onschuldig en gaat het vaak vanzelf weer over.
Zogenaamde “babyshampoo” wast het haar van volwassenen niet op een efficiënte manier, het zal het zelfs vetter maken. De aanduiding "voor baby's" betekent iets anders dan "ultra-zacht". Omdat baby's geen talg hebben, is zogenaamde “babyshampoo” bedoeld om hun haar vetter te maken.
Het grote verschil met een normaal babybadje is dat je baby in een tummy tub rechtop zit. Deze positie, in combinatie met het warme water, zorgt ervoor dat je baby zich eventjes voelt alsof hij weer in de baarmoeder zit. Dat komt ook omdat je baby de wanden kan voelen met zijn armpjes en beentjes.