Het verschilt per schoonmaakmiddel hoe grondig je kunt reinigen en of het middel een desinfecterende werking heeft. Het is heel belangrijk dat je zelf goed de omschrijving van het product op de verpakking leest om te kijken of het middel micro-organismen doodt en zo ja, welke micro-organismen.
Om te desinfecteren worden desinfectiemiddelen zoals alcohol, bleek of chloor gebruikt. Tenslotte kan je een oppervlak ook nog steriliseren. Hierbij worden microben volledig uitgeroeid. Dit zijn dus niet alleen bacteriën, maar ook virussen, schimmels en bacteriële sporen.
Desinfecterende allesreiniger: Met de antibacteriële reinigers van Blue Wonder maakt u verschillende ruimtes in huis of op werk schoon. Er zijn speciale sprays voor de keuken en de badkamer, maar ook meer algemene sprays. Vuil, bacteriën en ziektekiemen worden verwijderd, terwijl er geen chemische resten achterblijven.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Met een desinfectiemiddel kunt u hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen verwijderen. Een reinigingsmiddel doet dit niet.
Uit experimenten is gebleken dat alcohol van minstens 60% ethanol en een chlooroplossing het meest doeltreffend zijn om virussen te vernietigen. Ook deze vloeistoffen kan je via een plantensproeier toepassen op de te ontsmetten oppervlakken. Alcohol is aangewezen voor kleine oppervlakken, zoals deurklinken.
Het desinfecteert, maar reinigt en ontkalkt niet. Sanitairreiniger is voldoende. En vloeibare of groene zeep is de beste allesreiniger om te gebruiken. Let bij schoonmaakmiddelen, vaatwastabletten en afwasmiddelen op keurmerken.
Kan je azijn als desinfectiemiddel gebruiken? Omdat azijn een zuur is, creëert het een omgeving die onherbergzaam is voor vele soorten (maar niet alle) ongewenste pathogenen. Er is aangetoond tijdens laboratorium studies dat het gebruik van pure-azijn circa 90% van de pathogenen dood.
Dettol is een bekend bacterie- en schimmeldodend ontsmettingsmiddel.
Het Dettol Ontsmettingsmiddel heeft een Antiseptische Desinfecterende concentraat. De Dettol allesreiniger is een speciaal middel voor ontsmetting in huis. De Dettol is het juiste middel voor bescherming tegen bacteriën.
Bleek en ammoniak produceren een giftige gas genaamd chloramine. “Het veroorzaakt dezelfde symptomen als wanneer je bleek en azijn mengt: kortademigheid en pijn in de borst”, aldus Forte. Veel glasreinigingsmiddelen bevatten ammoniak, dus meng ook deze middelen nooit met bleek.
U kunt uw huis blijven schoonmaken met uw gebruikelijk schoonmaakmiddel. Is iemand uit uw gezin besmet of mogelijk besmet, dan kunt u best harde oppervlakken die vaak aangeraakt worden ontsmetten met bleekwater (ook wel “javel” genoemd).
Maar uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibacteriële handzeep niet beter is dan het gebruik van gewone handzeep met water. In desinfecterende handzeep zitten chemische stoffen die bacteriën doden. Daarbij verwijdert het middel ook de bacteriën die juist goed voor je zijn.
Antibacteriële zeep werkt niet beter dan gewone zeep
Maar er is geen bewijs dat antibacteriële zeep of gel beter werkt dan gewone zeep en water om de verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan. Tegen virussen (die de meeste ziekten zoals griep of een verkoudheid overbrengen) werken ze alvast niet.
Het gebruik van desinfecterende zeep of van chloor-hexidinescrub is niet zinvol vanuit het oogpunt van infectiepreventie. Het wordt afgeraden om na het wassen van de handen met water en zeep ook nog de handen te desinfecteren met handalcohol.
Gebruik van ethanol-bevattende handgel leidt niet tot grote gezondheidsrisico's. Uit RIVM-onderzoek blijkt dat het verhoogde gebruik van handgel met ethanol geen darmkanker of verminderde vruchtbaarheid veroorzaakt. Wel neemt naarmate iemand meer van die handgel gebruikt de kans op borstkanker zeer licht toe.
Het middel is per 31 december 2017 op verzoek van de firma ingetrokken. De intrekking heeft niet te maken met de veiligheid of de werkzaamheid van het geneesmiddel. Sterilon wordt door veel PMU-specialisten gebruikt als huiddesinfectans voordat gepigmenteerd wordt.
Azijn is antibacterieel, ontvettend en heeft reinigende eigenschappen. Bovendien is het een heel mild zuur en dus makkelijk biologisch afbreekbaar. Ontdek waarvoor je azijn allemaal kan gebruiken.
Waarom niet met azijn ontkalken? Schoonmaakazijn is voor veel zaken handig, maar niet in het geval van het ontkalken van het koffiezetapparaat. Azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Dit kan tot lekkages of zelfs kortsluiting leiden.
Azijn heeft een antibacteriële werking en kan de groei van bacteriën op oppervlakten remmen. Maar volgens Jasper de Vries van het Voedingscentrum is er geen enkel bewijs dat azijn ook bacteriën in het lichaam remt. Daarnaast kan azijn het glazuur van de tanden aantasten door de zuurgraad.
In alle soorten zeep zitten zeepmoleculen. Sommige moleculen zijn iets vriendelijker voor je huid dan anderen, maar ze zijn allemaal even geschikt tegen bacteriën, virussen en vuil. ' Het maakt dus niet uit of je plantaardige of synthetische zeep gebruikt. Je handen worden er even schoon van.
Al 120 jaar hét duurzame schoonmaakmiddel
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep.
Het is niet de bedoeling groene zeep als standaard handzeep te gebruiken. Doordat het een redelijk sterk basisch schoonmaakmiddel is (pH waarde 10), is het te ontvettend voor je huid. Gebruik het dus alleen om je handen mee te wassen als deze uitzonderlijk vies zijn, zoals met motorolie of smeer.