Wat gebeurt er als je onwel wordt? “Je verliest kort het bewustzijn. De directe oorzaak van een wegraking is een verminderde toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen. Het licht gaat even uit, omdat als het ware de aanvoer van elektriciteit hapert.
De belangrijkste signalen zijn: een licht gevoel in het hoofd, zwarte vlekken voor de ogen en zoemen in de oren. Vaak maakt iemand als hij bewusteloos raakt onwillekeurige bewegingen en soms verliezen mensen hun urine. Het bewustzijn herstelt zich spontaan, meestal binnen een minuut.
Flauwvallen is een beschermingsreactie van je lichaam wanneer je hersenen een tekort aan bloed en zuurstof krijgen. Wanneer je flauwvalt verlies je kort je bewustzijn, doordat je bloeddruk plotseling daalt. Hierdoor krijgen je hersenen tijdelijk onvoldoende bloed, en dus zuurstof, aangevoerd met flauwvallen als gevolg.
Uw lichaam reageert heel gevoelig op bepaalde dingen, zoals pijn, emoties of vermoeidheid (zoals na lang staan). Het lichaam zorgt dan heel snel voor verwijding van de bloedvaten en een langzamere hartslag. De hersenen krijgen dan even minder bloed. De medische naam hiervan is vasovagale collaps.
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.
Nadat u bent bijgekomen, kunt u nog enige tijd moe zijn. Niet iedereen vertoont deze verschijnselen bij flauwvallen. Er zijn veel oorzaken waardoor u kunt flauwvallen. Meestal heeft het te maken met de werking van het hart en de bloedvaten of het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen).
Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan. Bespreek met uw huisarts wat u kunt doen aan stress en angst. En of er iets aan uw medicijnen kan veranderen.
Wat is flauwvallen? Wanneer u flauwvalt, bent u voor hooguit een paar minuten bewusteloos. Dit komt doordat uw hersenen tijdelijk minder bloed krijgen. U komt vanzelf weer bij bewustzijn.
Schud zachtjes aan beide schouders, en vraag luidop of alles in orde is. Als de persoon niet reageert, dan is hij bewusteloos. In dat geval zijn de spieren (kaak- en tongspier) ook slapper, en kan de tong in de keelholte zakken en de luchtweg afsluiten.
Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen. Ook bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid komen ze geregeld voor.
Vaak ziet men de omgeving draaien. Soms heeft men ook het gevoel opzij geduwd te worden of in een put te vallen. De klachten kunnen enkele seconden maar ook weken duren, waarna spontaan herstel kan optreden.
Dehydratatie. Het eerste wat je kan proberen wanneer je duizelig bent, is het drinken van een glas water. Een verlies van 1,5 procent van ons normaal watervolume is genoeg om onze stemming te doen veranderen. Bovendien heeft het ook een impact op ons energieniveau en vermogen om helder te denken.
Na flauwvallen, weet de psychiater, is het heel normaal dat je slap en misselijk bent, trilt en dat het zweet van je lichaam gutst. "Je voelt je een vaatdoek, je bent namelijk ontregeld." Dat lijkt op een paniekaanval, maar dat is het niet. Simpelweg om dat er geen paniek is, zegt Oosterhoff.
Risicofactoren flauwvallen
De meest voorkomende redenen waarom mensen flauwvallen: Stress. Te weinig slaap. Te weinig rust.
De aanleg voor flauwvallen kan erfelijk bepaald zijn. Eén op de drie mensen valt wel eens flauw. De meeste mensen maar een of twee keer in hun leven, maar anderen vele malen. Flauwvallen komt het meeste voor bij jongeren tussen de 12 en 24 jaar en bij mensen boven de 60 jaar.
De ziel komt na de fase van diepe slaap weer in de buurt van het lichaam, maar zonder er al volledig in door te dringen. Ze verbindt zich wel al met het gebied van de levensprocessen, maar nog niet met het fysieke lichaam, waar ze op inwerken.
Tijdens het in slaap vallen hebben veel mensen regelmatig vreemde ervaringen. Ze zien, horen, voelen, ruiken dingen die er niet zijn. Veel voorkomend zijn het gevoel plotseling in een diepte te vallen en dan waker te schrikken of het gevoel te stikken. Dit noemen we hypnagoge ervaringen.
Sommige mensen denken dat ze nooit dromen en dus geen REM-slaap hebben. Dit kan niet, iedereen droomt. Ook wanneer men wakker wordt en men zich geen droom kan herinneren. Wanneer er geen lichamelijke verlamming ervaren wordt tijdens de REM-slaap spreken we van een REM-gedragsstoornis of REM behavior disorder (RBD).
Flauwte of flauwvallen is een kort bewustzijnsverlies door onvoldoende bloedtoevoer en daarmee zuurstof naar de hersenen. Flauwvallen is meestal niet schadelijk maar kan wel vervelend zijn voor het slachtoffer. Ook kan er paniek ontstaan als iemand opeens buiten bewustzijn raakt.
Indien je een flauwte voelt aankomen
iets suikerhoudend te eten of te drinken als suikertekort de oorzaak van de flauwte is; opnieuw te zitten als je te snel bent opgestaan en je hoofd even tussen je knieën te houden.
Een flauwte gaat altijd gepaard met enkele symptomen zoals zweten, geeuwen en bleek worden. Daarna ervaart het slachtoffer een vermindert bewustzijn dat uiteindelijk leidt tot bewusteloosheid.
Een belangrijke reden dat het ons niet lukt om gelukkig te zijn of om te genieten, is het hebben van bijvoorbeeld een burn-out of depressie; of het piekeren; het hebben van angst, een gebrek aan zelfvertrouwen, schuldgevoel of gevoelens van schaamte; tegen spanningen of stress in je relatie of werk aanlopen; of je ...