Heeft u het
Om een kenteken van een auto over te schrijven moet je in ieder geval achttien jaar of ouder zijn en in Nederland woonachtig zijn. Als jij zelf de koper van de auto bent, moet je persoonlijk de auto op jouw naam laten zetten. Je kunt niet iemand machtigen om dit voor jou te doen, je moet dit persoonlijk regelen.
Je auto afmelden kan op verschillende manieren, namelijk via een loket of online bij de RDW. Auto afmelden bij een loket kan bij het kentekenloket, het RDW-keuringsstation of de RDW-balie. Check van tevoren goed welke documenten er nodig zijn voor het afmelden auto.
Kan ik ook namens iemand anders een auto verkopen (machtiging)? Ja dit kan, maar alleen als je aantoonbaar gemachtigd bent door de rechtsgeldige eigenaar van de te verkopen auto. De mogelijkheid van machtigen geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.
Als u een auto gaat kopen, moet u het kenteken op uw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. Na de overschrijving bent u verantwoordelijk voor de motorrijtuigenbelasting, een WA-verzekering en de apk goedkeuring.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Het is dus niet mogelijk om de autoverzekering op twee namen te zetten. Wat wel kan is aangegeven dat iemand anders dan de verzekeringsnemer de medebestuurder van de auto is. Bijvoorbeeld als iemand anders regelmatig, 2 keer in de week of vaker, in je auto rijdt.
Dat is niet mogelijk. Het is verplicht dat de koper zelf aanwezig is tijdens het op naam zetten van het kenteken. De nieuwe eigenaar van de auto is ook zelf verantwoordelijk voor: Autoverzekering.
Het kenteken van de auto staat op naam van de eigenaar van de auto, de kentekenhouder genaamd. De eigenaar van de auto is degene die ook als verzekeringnemer de autoverzekering aanvraagt. De regelmatig bestuurder kan vervolgens iemand anders zijn.
Als je een auto hebt, moet je zelf een autoverzekering afsluiten. Het is niet mogelijk dat jij de auto verzekert, terwijl op papier iemand anders de eigenaar is. Een auto verzekeren die niet op jouw naam staat, is bij geen enkele verzekeraar mogelijk.
Een auto uitschrijven
Als u een auto wilt laten uitschrijven moet u de daartoe betreffende formulieren invullen op het kantoor van Tráfico in Alicante (Jefatura Provincial de Tráfico).
Voor het schorsen van een kenteken ga je naar een Kentekenloket. Je betaalt de kosten van de schorsing en hierna ontvang je een document met de bevestiging van de schorsing en de einddatum. Het kenteken van het voertuig is dan per direct geschorst.
Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig legitimatiebewijs (van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (auto's van voor 2014) of kentekencard van de auto en de negencijferige tenaamstellingscode. De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 11,40.
Je mag een auto alleen zelf op jouw naam zetten. Je moet persoonlijk aan de balie verschijnen, minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen. Koop je een auto voordat je je rijbewijs hebt, dan mag je 'm ook op jouw naam zetten. Houd er dan wel rekening mee dat je de wettelijke verzekeringsplicht in gaat.
Om een auto op uw naam te kunnen zetten moet u ingeschreven staan in de BRP, in Nederland wonen en een geldig ID hebben. Staat u niet of onjuist ingeschreven in de BRP, dan is een kenteken op naam zetten niet mogelijk.
Er zijn genoeg plekken in de buurt waar je dit kunt doen. Bijvoorbeeld bij je lokale supermarkt: Jumbo, Albert Heijn of de Plus. Of bij de kantoorboekhandel, zoals Bruna, AKO of Primera. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen en denk aan de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs.
Strikt juridisch genomen is degene aan wie de auto geleverd is de eigenaar. Dat is dus gewoon degene die de auto heeft opgehaald bij de garage, na aankoop. Indien een ander de aankoop heeft betaald, heeft hij een vergoedingsrecht, maar de financier is daarmee nog geen eigenaar.
De eigenaar van een auto valt niet te checken op basis van een kenteken. Op de website van de RDW zijn alleen de autogegevens te achterhalen van de eigenaar. Alleen overheidsinstanties of verzekeraars van een autoverzekering kunnen op basis van een kenteken zoeken wie de eigenaar van een auto is.
De RDW beheert het kentekenregister. U kunt als particulier kentekengegevens uit het kentekenregister online bekijken of schriftelijk opvragen. Ook bepaalde organisaties kunnen dit doen.
Ja, het is geen probleem om een auto op naam te zetten zonder rijbewijs. Koop je een auto? Dan heb je alleen een geldig identiteitsbewijs nodig. Je moet minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen.
Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, het is mogelijk om een auto op naam te zetten zonder rijbewijs. Als koper van een auto heb je alleen een geldig identiteitsbewijs nodig. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen.
Ja, u bent verzekerd als u in andersmans auto rijdt. Een autoverzekering geldt namelijk voor de auto, en niet voor een persoon. Als het voorkomt dat u in andermans auto rijdt, bent u dus gewoon verzekerd. De eigenaar van de auto blijft wél aansprakelijk voor alles wat er met de auto gebeurt.
Ja, u mag uw auto uitlenen aan bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis. Uw auto is dan nog steeds verzekerd op basis van de autoverzekering die u zelf heeft afgesloten. Heeft u een WA-verzekering? Dan is de schade die veroorzaakt wordt aan een andere auto verzekerd.
Uw autoverzekering is ook geldig als een andere bestuurder achter het stuur zat bij het ontstaan van de autoschade. Wel moet de bestuurder een geldig rijbewijs hebben én u moet diegene toestemming hebben gegeven om in uw auto te rijden. Daarnaast moet het gaan om een indicentele uitleen.
Verhuizing of andere naam doorgeven
Als u de wijziging doorgeeft aan uw gemeente, dan passen wij de gegevens automatisch aan in het kentekenregister. Wij hebben een automatische koppeling met de Basisregistratie Personen (BRP).