Om de ketel optimaal te kunnen laten werken is een retourtemperatuur tussen de 30 en 40 graden ideaal. In veel huizen staat de cv-watertemperatuur nog ingesteld op 80°C. Onderweg zal het water in de radiatoren dan maximaal zo'n 10-20°C graden af koelen, waardoor het water dat weer terug komt nog steeds 60-70°C is.
In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.
Waarom staat de cv-ketel nog niet op 60 graden? De installateur stelt de watertemperatuur van de verwarming meestal standaard te hoog in. Dan blijft het altijd warm, ook bij min 20 graden buiten in een slecht geïsoleerd huis.
De aanvoertemperatuur kan in principe nog verder verlaagd worden dan 45 graden, bijvoorbeeld naar 40 of zelfs 35 graden. Bij een nog lagere temperatuur neemt het rendement van moderne ketels nog iets verder toe. En je kan nog beter oefenen of je huis geschikt is voor toekomstige lage-temperatuurverwarming.
De meeste cv-ketels hebben een fabrieksinstelling van 80 graden. Door deze naar 50 graden te zetten, bespaar je op stookkosten en gas én het is net zo comfortabel.
In water kouder dan 25 graden Celsius overleeft de legionellabacterie wel, maar kan deze zich niet vermenigvuldigen. Met temperaturen vanaf 55 tot 60 graden sterft de bacterie af.
De maximale aanvoertemperatuur bepaalt hoe heet het cv-water is als de ketel draait om een koud huis op te warmen. Vaak is dit ingesteld op 80ºC, dit zorgt voor een hoger energieverbruik dan bij een lager ingestelde cv-ketel.
Waarom verwarmen op lage temperatuur? Normaal is het water in de cv-ketel tussen de 70-90 graden. Kies je voor lage temperatuurverwarming, bijvoorbeeld met een warmtepomp, dan verwarm je de woning op ongeveer 50 graden. Hiermee bespaar je flink op het gasverbruik; goed voor het milieu en je energierekening.
De meeste huizen, met een cv-ketel, kunnen prima 5 graden omlaag 's nachts. De rijksoverheid adviseert een nachttemperatuur van 15 graden.
Die 2 graden minder hebben vooral effect op je eigen uitgaven, zo blijkt. Elke graad scheelt 7 procent in kosten. Als 1 miljoen huishoudens hun thermostaat naar beneden zetten en korter douchen, scheelt ons dat 7 procent gas, zei klimaatminister Rob Jetten optimistisch.
Over het algemeen kun je in de zomer de thermostaat instellen rond de 16 of 17 graden. Op deze manier kun je voorkomen dat de cv-ketel onnodig aanspringt om het huis te verwarmen wanneer de temperatuur onder de ingestelde graden komt.
Zet je cv-ketel op eco-stand in plaats van comfort-stand. Een cv-ketel moet worden afgesteld. De installateur doet dit tijdens de plaatsing, en zet hem vaak op de comfort-stand. De comfort-stand betekent dat de warmtewisselaar 24/7 warm wordt gehouden.
De tijd die nodig is om een woning op temperatuur te krijgen is afhankelijk van een aantal dingen. De woonsituatie, het vermogen van de cv-ketel en de thermostaat. Hierdoor komt de verwarming soms langzaam op temperatuur. Gemiddeld genomen kan het per graad temperatuurverschil een uur duren.
Ook de cv-ketel kan bevriezen bij strenge vorst als deze plotseling door een storing uitvalt, bijvoorbeeld door een te lage waterdruk. Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden.
Nieuwere ketels beschikken over een comfort programma waarbij de ketel alvast de wisselaar voor het sanitaire tapwater op temperatuur brengt, zodat er sneller warm water beschikbaar is. Indien deze modus op 'altijd aan' staat zal de ketel ook midden in de nacht aan slaan om deze wisselaar alvast voor te verwarmen.
HR-ketel: zet 'm op 60 graden
De meeste huishoudens in Nederland hebben een HR-ketel (Hoog Rendement). Heb je ook zo'n ketel in huis? Verlaag de temperatuur van het cv-water dan eens naar 60 graden (bron: Milieu Centraal). Want hoe lager de temperatuur is, hoe efficiënter de ketel werkt.
Bij 29 °C rondom de ketel bedraagt het stand-by verbruik 12,5 liter gas per 106 minuten, dat komt overeen met 170 liter gas per dag. Ook is er een meting gedaan bij 15,3 °C rondom de combiketel, toen was het stand-by verbruik 245 liter gas per dag.
Ga voor 19℃, in plaats van voor 20℃. Of zet de kachel nog lager. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik. Trek een dikke trui aan, steek wat kaarsjes aan, ga met een kleedje op de bank zitten en wen aan die iets lagere temperatuur.
Afhankelijk van het gebruiksdoel stelt de NEN 1006 (bijlage C) eisen aan de temperatuur. Zo moet water bestemd voor reiniging en vaatwas minimaal 55°C bedragen. Voor andere huishoudelijke doeleinden, zoals persoonlijke hygiëne, kan een lagere temperatuur volstaan (bijvoorbeeld 37°C tot 40°C).
Kies de ideale temperatuur op ieder ogenblik van de dag
Wanneer je thuis bent, is 19°C de aanbevolen temperatuur voor de leefruimte, 17-18°C voor de slaapkamers en 21°C voor de badkamer . 's Nachts kan je de thermostaat instellen op 15°C.
Uw cv-ketel op 60 graden zetten is meestal heel eenvoudig. U kunt zelf de aanvoertemperatuur aanpassen via het display van de cv-ketel. Wilt u graag instructies voor uw type cv-ketel via een video? Kijk dan op de website van de campagne 'Zet 'm op 60'.
Hoeveel radiatoren moeten er open staan? Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.
Hoe herken je legionella? De ziekte begint met snel opkomende koorts, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C. De patiënt hoest en is soms kortademig.