Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.
De meeste medicijnen kun je zonder problemen meenemen in het vliegtuig, maar voor bepaalde medicijnen heb je een speciale verklaring nodig. Dit geldt voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Hieronder vallen bijvoorbeeld kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en slaapmiddelen.
Voor handbagage in het vliegtuig gelden strenge eisen. Verpakkingen van vloeistoffen en gels mogen maximaal 100 ml bevatten. Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Dan moet u wel kunnen aantonen dat die medicijnen op naam staan van u (of uw kind), bijvoorbeeld met een medicijnoverzicht.
Mogen medicijnen en babyvoeding mee? Medicijnen en dieetvoeding mogen mee in je handbagage. De verpakking mag groter zijn dan 100ml.
Mogen medicijnen in de koffer of in de handbagage? Receptmedicijnen voor dagelijks gebruik kunnen het beste in de handbagage worden meegenomen. Mocht een koffer kwijtraken, dan heeft u de medicijnen in elk geval bij de hand.
Sommige medicijnen vallen namelijk onder de Opiumwet en die mag u niet zomaar meenemen over de grens. Als u straks op vakantie gaat, bereidt u zich waarschijnlijk voor op mogelijke ongelukjes. Het meenemen van paracetamol of ibuprofen is dan geen probleem.
Een medicijnpaspoort is niet verplicht om te hebben. Het is vooral een actueel medicatieoverzicht. Een medische verklaring is altijd verplicht als je naar het buitenland reist met medicijnen die onder de Opiumwet vallen.
Welke medicatie dubbel controleren? Risicovolle medicatie die niet is verpakt in een geïndividualiseerd geneesmiddel distributiesysteem (zoals medicatiezakjes) komt in beginsel in aanmerking voor een dubbele controle. Het is dus van belang om te weten welke medicatie risicovol is bij verkeerde dosering.
U kunt medicijnen die onder de Opiumwet vallen niet zomaar meenemen naar het buitenland. U heeft een Schengenverklaring nodig of een Engelstalige medische verklaring voor medicijnen.
De Douane houdt bijvoorbeeld toezicht op de invoer, de uitvoer en het vervoer van goederen. Daarbij controleert de Douane of de bij invoer verschuldigde belastingen worden betaald en of goederen bij uitvoer voldoen aan de voorschriften. Daarnaast ziet de Douane toe op de naleving van wetgeving op het gebied van VGEM.
Op toeristische plekken, zoals bijvoorbeeld de eilanden Phuket, Koh Samui, Koh Tao en in de stad Pattaya, moet u oppassen voor bedrog bij de verhuur van bijvoorbeeld jetski's en scooters.
Van zodra je 10.000 euro of meer geld cash over de grens brengt, ben je verplicht dat geld bij de douane declareren. Zowel bij vertrek als bij aankomst. Sommige toeristen zien ertegen op en brengen dus wat minder cash geld mee, of verdelen de som onder twee, zodat elk van hen onder de 10.000 euro blijft.
Kleding paklijst
Tijdens het reizen heb je niet veel kleren nodig. Houd je dus in en neem alleen het broodnodige mee! Bovendien kun je overal in Thailand je kleding laten wassen voor 40-60 baht (1-2 euro) per kilo, zoals bij je hotel of een lokale wasserette.
Denk aan een reisapotheek met onder meer paracetamol, diarreeremmers, EHBO-artikelen en een insectenwerend middel. Stop alle medicijnen in de handbagage in plaats van in de ruimbagage.
Paracetamol, hoesttabletten en dergelijke kan je gewoon in je handbagage meenemen.
Afhankelijk van het middel wat u gebruikt en het land waar u naartoe reist, kan het zijn dat u daar een verklaring voor nodig heeft. Medicijnen waarvoor verklaringen nodig kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld: Slaap- en kalmeringsmiddelen (bijvoorbeeld oxazepam);
Gekoelde medicijnen
Neem de medicijnen mee in een koeltasje. Belangrijk: neem ook nu de originele verpakking mee. In het koeltasje kun je eventueel een koelelement doen. Dit is voor reizen van een paar uur goed te doen en kan er niets gebeuren met jouw medicijn.
Deze medicijnen zijn onder te verdelen in 2 hoofdgroepen. De opiaten (pijnstillers als morfine en oxycodon) en benzodiazepinen (rustgevende en angstremmende medicijnen, zoals valium, oxazepam en andere 'pammetjes').
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Er zijn geen beperkingen voor geneesmiddelen en babyvoeding die je nodig hebt tijdens de vlucht. Hou wel rekening met volgende zaken: Wanneer je meer dan 100 ml van een geneesmiddel meeneemt, kan je dit best apart houden en aangeven. Voor niet-vloeibare geneesmiddelen zijn er geen beperkingen.
Wapens, pepperspray, munitie en explosieven is ook verboden bagage; Vuurwerk en pyrotechnisch materiaal, slagpijpjes, dynamiet en vergelijkbare producten. Beschermde dieren en beschermde plantsoorten zijn verboden bagage.