Reflux bij baby's ontstaat meestal doordat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig ontwikkeld is. Ook een plotselinge verslapping van het sluitspiertje kan bij baby's de oorzaak zijn van het terugstromen van de maaginhoud.
Reflux kan erger worden door andere klachten, zoals spruw, darmkrampen, verstopping of een oorontsteking. Wat kan ik zelf doen? Je kunt je baby helpen op twee manieren: met voeding en met houding. Geef je baby vaker kleine beetjes voeding.
Oorzaak reflux baby
Reflux bij baby's ontstaat vaak doordat de sluitspier tussen de slokdarm en maag nog niet volledig ontwikkeld is. Hierdoor kan er makkelijker melk terugstromen net na de voeding en als je baby plat ligt.
Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt. Bijvoorbeeld met behulp van kussentjes, of een speciaal anti-reflux matras.
Tips bij reflux
Houd je baby wat meer rechtop tijdens het voeden. Voed je baby in elk geval niet liggend. De voeding kan dan gemakkelijk vanuit de maag terugstromen in de slokdarm en mond. Zorg dat je baby niet te snel drinkt of lucht hapt tijdens het drinken.
Vermijd vetrijk of sterk gekruide voeding, alcohol cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken en pepermunt. Deze voedingsmiddelen verhogen de aanmaak van maagzuur of zorgen voor ontspanning van de maagsluitspier. Vermijd ook zure voeding zoals geconcentreerde tomaten- en fruitsappen.
Factoren die reflux kunnen verergeren of uitlokken zijn: Overgewicht. Alcohol-, cafeïne- en nicotineconsumptie. Vette en pikante spijzen eten.
Bij borstvoeding: Blijf zeker borstvoeding geven, want dit blijft de beste keuze. Liggend borstvoeding geven (rug-of zijligging) of je baby in verticale houding aanleggen, kan de oprispingen verminderen omdat de melkstroom in die houdingen vertraagt.
Rechtop zittend met je baby op je borst
In deze houding laat je de kin van je baby op je schouder rusten en ondersteun je zijn of haar rug met één hand. Klop met de andere hand zachtjes op de rug van je baby. Dit kun je het beste doen in een schommelstoel of terwijl je de baby zachtjes wiegt.
Inbakeren bij reflux, mag dat? Inbakeren bij reflux is niet direct gevaarlijk. Als je kindje last heeft van (verborgen) reflux, dan mag je dus gewoon inbakeren. Sterker nog: baby's die last hebben van reflux ervaren veel ongemak en zijn juist gebaat bij een geborgen gevoel.
Vrijwel alle baby's groeien in een paar maanden over hun reflux heen. Kindjes van de leeftijd van 2-4 maanden hebben gemiddeld genomen het meest last van teruggeven. Op de leeftijd van 6-12 maanden geven de meeste kinderen niet meer terug na een voeding.
Ook wordt soms geadviseerd de baby schuin omhoog te laten slapen door het bed of de matras aan het hoofdeind te verhogen. Dit helpt niet om het spugen tegen te gaan. Daarbij is het risico dat de baby in een onveilige positie terecht komt verhoogd doordat hij bijvoorbeeld onder de dekens zakt.
Hoewel de meeste baby's geen last hebben van reflux, heeft circa twaalf procent van de baby's wel klachten. Denk bijvoorbeeld aan: veel huilen, weinig of onrustig slapen, overstrekken en voedsel weigeren.
Met brandend maagzuur mag je in principe alles eten en drinken. Er is niet genoeg bewijs om een algemeen advies te geven over of je iets moet mijden of juist wel moet eten of drinken. Sommige mensen ervaren echter wel dat bepaalde voedingsmiddelen invloed hebben op hun klachten.
Reflux is terugstromend brandend maagzuur. De reden dat het terug kan stromen is omdat de afsluiting van de maag naar de slokdarm niet goed genoeg werkt. Er zit een klepje tussen de maag en de slokdarm, dat wel eten en drinken doorlaat naar de maag, maar omgekeerd gaat veel moeilijker.
Wat je osteopaat kan betekenen bij reflux
Bij baby's met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt.
Het is raadzaam om op je linkerzijde te slapen. Slapen op je rechterzijde ontspant namelijk de verbindende spieren tussen de maag en de slokdarm. Wanneer deze spieren samentrekken als je op je linkerzijde slaapt, helpen ze om het proces van reflux te beheersen.
Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.
Laat je kindje altijd op de rug slapen, dit is het veiligste. Soms kan het helpen om het hoofdeinde van een bedje iets omhoog te zetten, maar let dan heel goed op dat dit minimaal is zodat je kindje niet naar beneden kan rollen. Met bovenstaande tips is reflux meestal goed te verhelpen of te verminderen.
De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen. Als je kindje verder goed groeit, is er geen probleem. Reflux hoort er een beetje bij.
Waarom slapen ze in deze houding? Kinderarts Corrie Jacobs zegt dat kinderen deze houding erg fijn vinden omdat ze ook zo in de baarmoeder lagen: “Kinderen kruipen graag terug in de foetushouding.” Dus daar voelt je baby zich gewoon fijn bij, alsof hij weer even terug is in je buik is.