1. Allah, Arabisch gecalligrafeerd.
Een moslim gelooft dat Allah de enige god is en dat de profeet Mohammed de boodschappen van Allah aan de mensen heeft doorgegeven. Dit geloof heet de islam.
Fi Sabili Allah (staat ook wel bekend als Lillah) betekent 'voor Allah' en is ook een vorm van Sadaqah-donatie. In plaats van te worden gedaan aan een persoon of personen in nood, kan het echter aan een instelling worden gedaan.
Allah is gelijk aan God. Dit standpunt is ingenomen door het Tweede Vaticaanse Concilie (1962-65): christenen en moslims aanbidden dezelfde God.
U bent betrokken indien u een werkgever bent van de privésector en indien u sommige oudere werknemers ontslaat. Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag , afgekort 'SWT, is een stelsel van volledige werkloosheid aangevuld met een bedrijfstoeslag.
In Israël wordt sjalom op dezelfde wijze gebruikt als salaam in de Arabische landen. De gebruikelijke islamitische begroeting is as-salāmu ʿalaykumu (ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ, 'letterlijk: 'vrede over u'), met als antwoord وَعَلَيْكُمُ ٱلسَّلَامُ) (wa ʿalaykumu s-salām, 'en ook over u de vrede').
Subḥānahu wa ta'alā (Arabisch: سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى, geprezen en verheven is Hij) is een uitdrukking door moslims gebruikt na het horen, zeggen, schrijven van of een verwijzing naar de Arabische vertaling van de naam God, Allah, afgekort als swt of het Nederlandse gvH.
Allah (Arabisch schrift: الله) is het Arabische woord voor God in monotheïstische zin.
JHWH of JHVH komt van de Hebreeuwse lettercombinatie יהוה Jod-Hee-Waw-Hee en is in de Hebreeuwse Bijbel de naam van God. Deze lettercombinatie wordt ook wel tetragram(maton) genoemd (Grieks: τετραγράμματον, "woord van vier letters").
God is met een hoofdletter als het naar het enige opperwezen van een godsdienst verwijst - meestal het christendom, maar ook het jodendom en de islam. Het is de naam van een heilig wezen of een heilige persoon. De hoofdletter drukt zowel het naamkarakter uit als eerbied voor de heiligheid. Wij geloven in God.
Akhirah (Ar.: آلآخرة Al-'Ākhirah, het hiernamaals, het Laatste Verblijf, volgend leven) is binnen de islam en de bijbehorende eschatologie het leven na de dood in het hiernamaals en de verantwoording die men aflegt voor zijn of haar daden.
Alhamdoelillah (ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ) is een uitdrukking in het Arabisch die "Alle lof zij aan Allah (God)" betekent. De uitdrukking is vergelijkbaar met Haleloe Yah in het Hebreeuws en Soli Deo gloria in het Latijn.
Miljoenen malen per dag weerklinkt in de Nederlandse steden het Hamdulillah, de Arabische vertaling van God zij geloofd. En evenals christenen gebruiken moslims dit halleluja om verwondering, dankbaarheid of tevredenheid uit te drukken.
'Allahu akbar' zijn woorden die praktiserende moslims dagelijks uitspreken bij de gebeden. Letterlijk vertaald betekenen ze 'God is groot'. De uitspraak valt te vergelijken met het loven van God door christenen, te vergelijken met 'Hallelujah'.
Allah is de naam van de Almachtige God in de Arabische taal. Allah is de persoonlijke naam van God. Het woord Allah wordt nooit gebruikt voor enig ander wezen of ding.
Een God die er bijvoorbeeld uitziet als een oude vaderlijke man met een grote witte baard die zich gevestigd heeft op een wolk in de lucht en daar vandaan neerkijkt op zijn schepping. De visie van God in de Islam is niet identiek aan het beeld wat vele niet-moslims hebben van God.
Binnen de joodse traditie geldt het verbod de godsnaam 'Jahweh' uit te spreken. Daarom is in de officiële liturgische Bijbelteksten de naam Jahweh steeds vervangen door de Heer. Het nooit uitspreken van de naam van God in het jodendom is een eeuwenoude traditie die getuigt van een zeer grote eerbied voor God.
Woordherkomst en -opbouw. In de joodse traditie wordt de naam van God in teksten wel gespeld als יהוה (JHWH), maar niet uitgesproken: in plaats daarvan wordt אֲדֹנָי (adonai) gezegd.
is de bijbelse, aan Mozes geopenbaarde, unieke naam van de God van Israël (El of Elohim) en betekent 'hij die is'. Eerbied voor de godsopenbaring in deze unieke naam verhinderde joden deze, het heilige tetragrammaton (= vier-letterwoord) jhwh, uit te spreken.
Bismillah: (In Naam van Allah) Dit wordt eigenlijk aan het begin van elke handeling gezegd. Bijvoorbeeld voor het eten. Voluit is het 'Bismillah Al Rahman Al Raheem', wat betekent: 'In Naam van Allah, de meest Barmhartige, de meest Genadevolle'. Maa Sha Allah: (Wat Allah wilt) LET OP DE SPATIES!
Jazaka' Allah Khairun vertaald uit het Arabisch is een islamitische uitdrukking van dank en dankbaarheid en betekent "Moge Allah u belonen met goedheid".
'Assalaam alaykoem' (letterlijk: vrede zij met u) is een traditionele islamitische begroeting. Deze begroeting kunt u beantwoorden met 'wa alaykoem assalaam' (letterlijk: en vrede zij ook met u).
Toen de Islam is gekomen heeft Allah de Verhevene de groet voorgeschreven aan de gelovigen, deze groet is de vredesgroet namelijk: Assalamo Alaykom Warahmatollahi Wabarakatuh. Allah azw zegt in Surat Nour: “Wanneer jullie dan huizen binnentreden, geef julliezelf dan de salam, een groet van bij Allah, gezegend en goed.
Het gebruikelijke antwoord hierop is 'Al hamdu lillah bi khair', wat zoveel betekent als 'Allah zij gedankt, goed'.
We antwoorden meestal met "Alhamdulillah" ("Geprezen zij God") gevolgd door "Subhanallah wa bihamdihi" ("Glorie zij God"). Maar als we onze condoleances aanbieden in het Arabisch: "Allah y rahma", reageren we met "Amin" .