Wespen komen op verschillende dingen af, allemaal met een andere reden. Vlees: wanneer je wespen op vlees ziet zitten, zijn ze op zoek naar eiwitten om larven te voeren. Hout: als wespen aan je schutting of tuinmeubels knagen, verzamelen ze houtsnippers om het nest mee te maken.
De wespen kauwen hout kapot, vermengen dit met speeksel en er ontstaat een soort van papier maché. De werksters gaan vervolgens voor de koningin verder aan het nest bouwen, en voorzien de raten van prooi.
Wespen kunnen dus knagen. En flink ook. Tevens gebruiken ze hun speeksel om materialen zacht te maken. De kaken en het speeksel van de wespen is ontwikkeld om hout om te vormen tot zacht wespenpapier waarmee ze het wespennest verder vormgeven.
Zet een bakje met azijn op tafel. Om nog meer effect te krijgen kan je hier ook kruidnagel aan toe voegen. Snij een sinaasappel of citroen doormidden, voeg hier kruidnagel aan toe en zet het in een bakje op tafel.
De bijen van deze veger moeten het hout hebben weg geknaagd om het vlieggat te vergroten. Heb nog nooit eerder meegemaakt dat de bijen aan het hout begonnen. Wist zelfs niet eens dat bijen, als wespen, aan hout knaagden.
Houtwespen kunnen, in tegenstelling tot gewone wespen, namelijk niet steken.
Het dichtmaken van die gaatjes betekent vermoedelijk dat daarin alweer eitjes voor volgend jaar zijn afgezet, dus ook volgend jaar zul je weer uit al die openingen jonge bijen zien komen.
Wanneer je een wesp doodslaat, komt er uit hun gif een feromoon vrij dat wespen in de buurt lokt en ze agressief maakt. Het zijn zeer sociale beestjes, en wanneer ze het kadaver van een soortgenoot zien liggen of er eentje gevangen zien onder een doorzichtig glas, zullen ze waarschijnlijk wraak nemen en aanvallen.
Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Veel wespen betekent ook veel knagen. Wat dus een heel specifiek geluid geeft. Zoals ook het zoemen dat kan geven. Dat zijn dus allemaal goede indicaties van wat er aan de hand kan zijn en dat er een nest in huis te vinden is.
Wespen verjagen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
In het voorjaar kruipt een wespenkoningin door een gaatje of kiertje in de spouwmuur. In de muur is het veilig en ze zit er beschut. De plek is ideaal voor de bouw van een nest! De koningin gaat dus snel van start: ze legt de basis van het nest aan en legt haar eerste lichting eitjes.
Een wesp heeft niet lang te leven. Afhankelijk van de wespensoort leeft een wesp tussen de 12 en 22 dagen. Wespenkoninginnen leven altijd langer. Zo kan een koningin ongeveer een jaar oud worden.
Wespen kunnen namelijk helemaal niet goed zien. Ze nemen alleen vage kleurvlakken en ultraviolet licht waar. Maar de beestjes kunnen geen ogen onderscheiden en zullen van jouw 'dodelijke' blik dus niets merken.
Wespen zijn erg nuttige dieren. Zo bestuiven ze allerlei planten tijdens hun zoektocht naar nectar. Ook zijn het echte opruimers, ze helpen bij het opruimen van kadavers. Tot slot vangen wespen vliegen, dazen en muggen, hiermee helpen ze een insectenplaag te voorkomen.
Draag liever geen felle kleuren: daar komen wespen op af. Hetzelfde geldt voor sterke geuren als van parfum, deodorant, alcohol of transpiratie. Loop niet met blote voeten over het gras en kijk uit met geopende blikjes of flesjes drank. Krijg je ongewenst bezoek van een wesp, blijf dan vooral rustig.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Net als kruidnagel houden wespen ook niet van azijn. Zet een bakje met azijn op tafel en de wespen zullen waarschijnlijk ook wegblijven.
Hoe vervelend ook, het goed is dat ze er zijn (voor je glas heerlijke wijn…). De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt. "Daarom worden ze ook wel limonadewespen genoemd."
Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen of als hun leefomgeving (nest of aanvliegroute) wordt verstoord. Naar een wesp slaan is dan ook nooit een goed idee, zeker niet als je ook nog eens allergisch bent voor wespensteken.
Doordat wespen een fotografisch geheugen hebben, vinden ze hun nest altijd terug. Dit geheugen helpt ze ook de plaatsen waar veel voedsel aanwezig is te vinden. Op het einde van het seizoen zijn er veel minder larven.
Ook afgestorven takken en stengels van bijvoorbeeld braam, vlier en riet zijn goede nestelplaatsen, omdat er zacht merg in zit dat de bijen er makkelijk uit kunnen knagen. Behangersbijen, metselbijen en maskerbijen zijn bekende bewoners van zulke nesten.
Bijen steken uit zelfverdediging, om hun nest te beschermen of om eventuele prooidieren te doden. Bij een steek ontstaat een kleine huidwonde en wordt er gif in de wonde gebracht, waardoor een insectensteek pijnlijk kan zijn.
Bij de nestbouw worden stukjes blad van onder meer roos, rik en Haagbeuk gebruikt. Deze worden met de kaken geknipt en opgerold onder de buik meegenomen naar het nest en dienen als binnenbekleding van de nestcellen. In die cellen deponeert de bij een mengsel van stuifmeel en nectar en een ei.