Bij Bevrijdingsdag geldt dat elke 5 jaar als lustrumjaar een officiële wettelijke feestdag wordt gezien en in veel cao's krijgen werknemers deze dag vrij.
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft onlangs bekend gemaakt maandag 5 juni 2023, in verband met de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie, eenmalig aan te merken als een officiële feestdag. Deze eenmalige feestdag zal toegevoegd worden in de feestdagenkalender 2023 van Celery.
Is 5 mei dit jaar een vrije dag? Alleen op 5 mei 2025 is Bevrijdingsdag een officiële vrije dag. In de meeste cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dat was het in 2020 en de volgende pas weer in 2025.
Het eerstvolgende lustrumjaar valt pas weer in 2025, waardoor Bevrijdingsdag 2023 geen officiële vrije dag is. Het is dus aan werkgevers zelf om hun werknemers al dan niet vrij te geven.
In Nederland is wettelijk niets geregeld over een hogere betaling wanneer je werkt op een feestdag.
Iedereen heeft wettelijke vakantiedagen. Daarnaast krijg je meestal nog extra bovenwettelijke vakantiedagen, als dat in je contract of cao staat. Ontdek waar jij recht op hebt.
Bevrijdingsdag (5 mei) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
Bevrijdingsdag valt altijd op 5 mei, ook als 5 mei een zondag of religieuze dag is. De burgemeester beslist of in een gemeente festiviteiten zijn toegestaan. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de zondagsrust.
Prinsjesdag: Dinsdag, 19 september 2023. Dierendag: Woensdag, 4 oktober 2023. Wintertijd: Zondag, 29 oktober 2023. Halloween: Dinsdag, 31 oktober 2023.
Feestdagen zoals Koningsdag en 5 mei vallen dus niet onder de verplichte winkelsluiting.
Dat komt doordat er geen wettelijke verplichting bestaat over feestdagen als betaalde vrije dag. Vakbonden en werkgevers maken daar met elkaar afspraken over. Er zijn behalve Bevrijdingsdag nog tien officiële feestdagen in Nederland.
In Nederland zijn er geen specifieke beroepen of sectoren die automatisch vrij zijn op Bevrijdingsdag.
Hemelvaart. Maandag 6 juni 2022, Pinkstermaandag.
Tot slot zijn er de twee pinksterdagen, die in 2022 op 5 en 6 juni vallen. De volgende officiële feestdagen zijn pas in december.
Sinds 2004 wordt op 4 juni in Nederland de 'Nationale Opa- en Omadag' gevierd. Grootouders en overgrootouders worden vandaag in het zonnetje gezet. In Frankrijk en Monaco wordt Moederdag (Fête des Mères) gevierd op de laatste zondag in mei.
Koningsdag en loontoeslag
Je werknemers krijgen dan naast hun gewone loon 100% extra uurloon per gewerkt uur + daarbovenop nog eens een toeslag van 100% voor werken op zon- en feestdagen. Opgeteld is de loonbetaling dus 300%. Dit geldt trouwens niet voor alle branches.
Hemelvaartsdag is in Nederland een officiële feestdag. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, betekent dit niet dat iedereen dan ook automatisch vrij is. Er is namelijk geen wettelijke regeling die in het algemeen bepaalt dat bepaalde feestdagen (ook) moeten worden aangemerkt als vrije dagen.
Er is geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een feestdag. In uw cao of arbeidsovereenkomst staat of u vrij bent op feestdagen.
In 1958 werd besloten 5 mei voortaan eens in de vijf jaar nationaal te vieren. Toen in 1975 de Wet Uitkeringen Vervolgingsslachtoffers in werking trad, raakten meer oud-verzetsmensen en mensen uit Joodse en Indische kring bij 5 mei betrokken.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Geldt er een maximum verplichte vrije dagen? Er is geen wettelijk maximum aan het aantal verplichte vrije dagen dat je mag opleggen. In sommige sectoren wordt de periode van bijna alle vrije dagen vastgelegd, denk maar aan de bouw (bouwvak) of het onderwijs (schoolvakanties).
Uw werknemer kan aangeven hoelang en wanneer hij/zij een vakantie wenst en u kunt dit alleen weigeren als u hier een gewichtige reden voor heeft (zoals we hierboven beschreven). Een afwijzing dient u schriftelijk binnen twee weken kenbaar te maken aan uw medewerker.
Hoewel de werknemer in ieder geval jaarlijks recht heeft op een vakantie van twee aaneengesloten weken, is hij niet verplicht een dergelijke vakantie op te nemen. Als hij er voor kiest in een bepaald jaar geen vakantie op te nemen, dan kan de werkgever hem in beginsel niet verplichten tot het (toch) opnemen daarvan.
De werkgever mag weigeren
Als werkgever heb je het recht om een verlofaanvraag van jouw werknemer te weigeren. Die weigering moet je wel expliciet meedelen. Als je niet antwoordt op een tijdige verlofaanvraag, dan mag jouw werknemer uitgaan van het principe “zwijgen is instemmen”.