Een ook voorkomende 1 Fase-aansluiting is 1 Fase 32 Ampère. Deze aansluiting kan bijna een 2 x zo groot vermogen leveren namelijk een maximaal vermogen van 7,3 kW. Kortom, deze groepenkast is over het algemeen voldoende voor normaal gelijktijdig verbruik van elektrische apparaten bij huishoudens.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk. De uitkomst is afhankelijk of 220 Volt of 230 Volt wordt aangehouden.
Zo wordt geadviseerd om apparaten die een vermogen hebben van meer dan 2.000 watt, op een aparte groep aan te sluiten. Denk daarbij aan de wasmachine, de wasdroger, vaatwasser, combimagnetron of oven. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van je groepenkast.
Bij een 3-fasen aansluiting zijn er dus 3 stroomleidingen (fasen) aangesloten. De stroomsterkte (Ampère) op de fasen kan echter verschillen en is afhankelijk van de stroomsterkte van de geïnstalleerde hoofdzekering(en). De meest voorkomende zijn; 1-fase 35 Ampère en 3-fasen 25 Ampère (dus 3x 25 Ampère).
Op een 1-fase aansluiting mag je een maximaal vermogen van 5000 Watt (5 KW) aansluiten. Dit komt overeen met ongeveer 12 zonnepanelen.
Een 1-fase meterkast is geschikt voor de meeste huishoudelijke apparaten. Alleen wanneer jij een laadpaal wil aanschaffen, kan het zijn dat een 1-fase aansluiting niet genoeg vermogen biedt. Een laadpaal die geschikt is voor een 1-fase aansluiting, is de laadpaal met een vermogen van 16A.
Door uw apparatuur op verschillende groepen aan te sluiten is de belasting per groep lager dan wanneer u alles op 1 groep aansluit. Sluit niet meer dan 3600 watt aan per groep. Op het typeplaatje van uw apparatuur of in de gebruiksaanwijzing kunt u opzoeken hoeveel watt een toestel vraagt.
Een elektrische oven, vaatwasser en/of quooker mogen niet samen op één elektragroep worden aangesloten. Wanneer dit wel gebeurt en er komt schade uit ten gevolge van een overbelaste elektra eindgroep kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij de schade niet vergoed.
Je kunt je wasmachine en droger niet op één groep aansluiten. Hierbij is het risico op overbelasting te groot en riskeer je brand. Als je toch deze apparaten tegelijk op hetzelfde stopcontact wilt hebben, kun je gebruikmaken van een dubbele trekschakelaar.
Er mogen op een 1 fase groepenkast maximaal 12 groepen aangesloten worden. Per aardlekschakelaar is er een maximum van vier groepen toegestaan, zowel 2- als 4-polig. Elke installatie moet minimaal voorzien zijn van twee aardlekschakelaars én een hoofdschakelaar.
Gemiddeld staat er een spanning van 230 volt op elke fase van uw aansluiting. Huishoudens hebben steeds vaker 3 fasen op hun aansluiting. Dit is meestal een 3x25 Ampère aansluiting.
Op een 1 fase groepenkast (1x230Volt/35-40A) mogen maximaal 12 groepen aangesloten worden. Op een 3 fase groepenkast kunnen meer dan 12 groepen worden aangesloten afhankelijk van de aangesloten apparatuur.
Sluipverbruik is het verbruik van energie door apparaten die stand-by of uit staan. Met name verouderde apparaten vragen automatisch stroom als ze in het stopcontact zitten. Denk daarbij aan computers, televisies en bijvoorbeeld de oplader van je elektrische tandenborstel.
Ook de moedernorm NEN 1010 geeft aan om maximaal vier groepen te plaatsen achter deze schakelaar. De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de installatie spanningsloos wordt wanneer er een te hoge lekstroom optreedt. Kort samengevat houdt lekstroom in dat er meer stroom het apparaat ingaat dan het apparaat uitgaat.
Bij 4 ampère kunt u slechts apparaten meenemen tot 700 watt. Heeft u op de camping 6 ampère ter beschikking dan maakt u het volgende rekensommetje:6 (ampère) x 230 volt = 1380 watt Dat wil zeggen dat u apparaten kunt gebruiken die totaal maximaal 1380 watt zijn.
Met de energieverdeler kun je eenvoudig (plug&play) de Quooker veilig aansluiten op hetzelfde stopcontact als de vaatwasser. Het laten aanleggen van een aparte groep in de meterkast is hierdoor niet meer nodig.
Formeel zal de oven op een apparte groep moeten. Opgeteld komen de 2 apparaten niet boven de 3680 watt uit en zal dit geen probleem zijn.
het kan wel op 1 groep maar niet tegelijk aangezet worden . de kookplaten zijn maximaal 7200 watt , gemeten als je ze alle 4 tegelijk aanzet op max vermogen met een grote pan koud water op elke pit , komt niet veel voor en zeker niet voor lange perioden .
Uiteraard zijn er mensen die een combimagnetron op een reguliere groep of stopcontactaansluiten. Hiermee lopen ze echter het risico dat deze groep overbelast raakt. Gevolg hiervan kan zijn een doorgebrande elektriciteitskabel.
Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen. Vaak kunnen die de constante hoge stroom niet aan, waardoor ze kunnen verhitten en zelfs in brand vliegen.
Stroom en water
Tevens moet je dan ook 100% zeker weten dat het water snel genoeg weg kan stromen zodat bij afpompen het water niet uit het Y-stuk of zwanenhals van de wasmachine stroomt. We adviseren wel om beide apparaten niet tegelijk aan te zetten.
Stel, je hebt 1 fase:
Stel je hebt een hoofdzekering van 40A, dan is de maximale groepenkastzekering 40/1,6A = 25A. Op die groep kan je dan een zonne-installatie plaatsen (lees, omvormer) van 25A * 230V = 5750 Watt. Let dus op het vermogen van de omvormer. Die bepaalt wat je maximaal kan aansluiten.
Een 1 fase omvormer kan zonder problemen op een driefasige aansluiting worden aangesloten.
Als je meer dan 3680W (16A * 230V) kunt produceren, heb je meestal een 3-fase omvormer nodig. Maar als je systeem minder vermogen heeft, kan dat prima met een 1-fase omvormer.