Agressie kan heel wat verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de agressor heel bewust iets van je gedaan wil krijgen. Ook drugs, alcohol of medicatie kunnen leiden tot agressie. Of het kan ontstaan vanuit een gevoel van onmacht, uit frustratie.
De oorzaken van agressie – risicofactoren
Door ziekte, geldproblemen, verslaving, medicijnen of drugs kunnen mensen ook sneller agressief reageren. Ook negatieve gedachten en gevoelens als angst, achterdocht, wantrouwen, gezichtsverlies of onveiligheid zijn ook vaak een trigger voor agressief gedrag.
Agressiviteit of snel boos worden, zijn gedragsmatige gevolgen van niet aangeboren hersenletsel (NAH). Het is één van de kenmerken van NAH. Het heeft te maken met verstoorde controle. Er is sprake van agressie als iemand andermans grenzen overschrijdt, bewust schade berokkent of met woede probeert iets te bereiken.
Agressie en geweld valt onder de zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting. Agressie en geweld kan leiden tot werkstress en ziekteverzuim en uiteindelijk tot langdurige uitval en mogelijk zelfs arbeidsongeschiktheid. Werknemers die op hun werk te maken hebben met agressie en geweld raken gedemotiveerd.
De periodieke explosieve stoornis is een psychische aandoening. Wie aan deze aandoening lijdt, kan zijn woede of drift niet beheersen en vertoont buitensporig gewelddadig gedrag. In het DSM-V is de aandoening ingedeeld bij de stoornissen van de impulsbeheersing.
Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.
Denk hierbij aan trillende handen, dit zien we meestal wanneer iemand nerveus of angstig is, maar dit ongemak kan snel omslaan in plotseling agressief gedrag. Ook spiertrekkingen, het aanspannen van de kaak en een rode huid kunnen vroegtijdige voortekenen van opkomende agressie zijn.
Het STOP-principe is een veelgebruikte methode om te voorkomen dat een conflict escaleert. In het kort komt het erop neer dat je grenzen stelt aan de agressieve klant. De letters STOP staan voor: Stoom afblazen: Laat de persoon even uitrazen.
Frustratie-agressie is een van de meest voorkomende vormen van agressie. Het ontstaat door een opeenstapeling van irritaties en negatieve ervaringen. Uiteindelijk zorgt dit voor een uitbarsting van emoties. Frustratie-agressie is daarom ook niet gericht aan jou: het is woede die iemand richt op zichzelf.
Het gaat dus om feitelijke agressie én om gevoelens van onveiligheid die worden veroorzaakt door vijandig, vernederend of intimiderend gedrag.
begrip tonen en een gevoelsreflectie geven. vragen stellen en doorvragen naar de oorzaken van de frustraties. samenvatten om te controleren of je de ander goed hebt begrepen.
Lichamelijke reacties
Direct na een gewelddadige gebeurtenis ontstaan vaak reacties als trillen, slappe knieën, transpireren en hartkloppingen. Alles lijkt vreemd en onwerkelijk. Helder denken is moeilijk, net als praten over de schokkende gebeurtenis.
Kalmeren: uit laten razen, actief luisteren, begrip tonen, vragen stellen, vragen beantwoorden/informatie geven, houd voldoende afstand; Confronteren: gedrag benoemen, grenzen aangeven, consequentie aangeven, keuze bij de agressor laten. Aangeven dat het agressieve gedrag een gesprek of behandeling onmogelijk maakt.
Oorzaken passief-agressief gedrag
Vooral voor het uiten van boosheid was geen ruimte. In plaats daarvan gebruikt hij een passief-agressieve manier om zijn onvrede kenbaar te maken. Meestal ontstaat dit al in de kinderjaren door bijvoorbeeld mishandeling, verwaarlozing of andere gebeurtenissen met een grote impact.
Je moet je woede niet onderdrukken, maar ook niet roekeloos uiten. Probeer de woede fysiek te reguleren door op een fijne manier te bewegen (bijvoorbeeld hardlopen), en doe daarna ontspanningsoefeningen. Neem ook de tijd om de gedachtes te ontkrachten en je te verplaatsen in de positie van de ander.
De meeste mensen voelen boosheid vooral in het bovenlichaam. In het Westen is boosheid een emotie waar niet veel over wordt gepraat, vooral niet onder vrouwen. Boos worden wordt gezien als een ongepaste manier om je te uiten.
Vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw worden de basisemoties genoemd omdat er bij deze emoties sprake is van universele expressie. Ook mensen die blind zijn en dus nog nooit iemand anders hebben zien lachen vertonen dezelfde expressie!
Agressiviteit en agressie
Het gedrag overschrijdt de grenzen van wat algemeen acceptabel is in dit soort situaties en roept gevoelens van angst, pijn, verdriet en/of boosheid bij de ander op.”
Oorzaken kwade dronk
Dat heeft te maken met de genetische opmaak. Je genen bepalen de balans tussen de verschillende neurotransmitters die zich bevinden in de frontale kwab (het deel van je hersenen achter je voorhoofd), het beloningscentrum en de amygdala. Dit vormt de basis van bepaalde persoonlijkheidstrekken.
Bij stoornissen die samengaan met aandachtsproblemen en hyperactiviteit (ADHD), agressie en oppositioneel (opstandig) gedrag, schatten onderzoekers dat verschillen tussen kinderen hierin voor zo'n 60 tot 70 procent erfelijk zijn.