Om gelijke behandeling te waarborgen/bevorderen, kan een werkgever ervoor kiezen om een regeling te maken over kopen en verkopen van vakantiedagen. Deze regeling kan hij dan opnemen in een personeelshandboek of arbeidsvoorwaardenregeling of hij kan de regeling bijvoorbeeld op het intranet plaatsen.
Er is geen wettelijke regeling over het kopen (of verkopen voor zover het om bovenwettelijke dagen gaat) van vakantiedagen, dus een regeling mag naar eigen inzicht, mits redelijk, worden ingevuld.
De vakantiedagen worden tegen de waarde van het loon inclusief vakantietoeslag en vakantiedagen gekocht. Voor de berekening hiervan dient het salaris over de te kopen vakantiedagen te worden vermenigvuldigt met 1,17.
Verkopen van vakantiedagen
Het is belangrijk om te beseffen dat medewerkers wettelijke vakantiedagen in geen geval mogen verkopen. De afrekening van verkochte vakantiedagen kun je in de maand na goedkeuring van de aanvraag laten plaatsvinden.
Die extra dagen worden afgesproken in je cao, contract of bedrijfsreglement. Dit zijn je bovenwettelijke vakantiedagen. Werk je 40 uur per week en krijg je 25 vakantiedagen? Dan heb je dus 20 wettelijke en 5 bovenwettelijke vakantiedagen.
Om gelijke behandeling te waarborgen/bevorderen, kan een werkgever ervoor kiezen om een regeling te maken over kopen en verkopen van vakantiedagen. Deze regeling kan hij dan opnemen in een personeelshandboek of arbeidsvoorwaardenregeling of hij kan de regeling bijvoorbeeld op het intranet plaatsen.
De meeste kansen in 2023 liggen in de maanden mei en juni. Ook is het dit jaar gunstig om rond Kerst en Oud en Nieuw vrij te nemen. Voor een korte trip kan je het beste rond Pasen of Koningsdag vrij nemen. Wil je een lange vakantie, dan kun je het beste aan het einde van mei en begin juni je vrije dagen opnemen.
In sommige gevallen kan je er beter voor kiezen om je vakantie uren op te maken. Dit is financieel minder aantrekkelijk dan het te laten uit betalen maar het levert je wel extra vrije tijd op. Het is financieel aantrekkelijker om door te werken maar je betaalt meer belasting over het uitbetaalde vakantie uren.
Artikel 7:641 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat dat de vergoeding voor niet genoten vakantiedagen 'gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie. ' Eenvoudiger gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
Is er een financieel verschil tussen het aankopen van extra vakantiedagen of het opnemen van onbetaald verlof? Antwoord: Financieel zou er geen verschil hoeven te zijn. Of u nu dagen aankoopt of uw salaris wordt verlaagd vanwege onbetaald verlof zou hetzelfde effect moeten geven.
Onderhandelen voor meer is mogelijk
HR-experts zijn het erover eens: over je aantal vakantiedagen kan je onderhandelen. Ook al laat een werkgever altijd verstaan dat het aantal vakantiedagen vastligt, je kan daar wel degelijk over spreken.
Vakantiedagen uitbetalen: in de wet is geregeld dat de uitbetaling voor niet genoten vakantiedagen (of vakantie uren) gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie (artikel 7:641 BW). Anders gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
Extralegaal verlof is een manier om medewerkers extra vakantie toe te kennen bovenop de 20 wettelijke vakantiedagen voor werknemers in een vijfdagenstelsel. Extra verlof kan je als werkgever op verschillende manieren aanbieden. In bepaalde sectoren worden er op cao-niveau extra verlofdagen voorzien.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Een werkgever hoeft werknemers in die situatie geen vrij te geven. Doet de werkgever dat wel, dan komen de teveel opgenomen dagen bij beëindiging van het dienstverband uiteindelijk voor rekening van de werkgever. Lees hier ook alles over het kopen en verkopen van vakantiedagen.
Op hoeveel vakantiedagen heeft een medewerker recht bij einde dienstverband? Op hoeveel vakantiedagen je medewerker recht heeft aan het einde van het dienstverband is afhankelijk van het aantal uren dat hij of zij de voorgaande periode gemiddeld per week heeft gewerkt. Dit aantal uren vermenigvuldig je met vier.
Vakantiegeld of uitbetaalde vakantiedagen worden in principe niet zwaarder belast. Het lijkt wel zo, maar de belastingkorting die je op je gewone, maandelijkse salaris krijgt, krijg je niet op vakantiegeld en uitbetaalde vakantiedagen.
Het wettelijk minimum is viermaal de overeengekomen arbeidsomvang per week. Een werknemer die fulltime werkt, heeft recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar. Wettelijke vakantiedagen die een werknemer niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd.
Verplicht vrije dagen opnemen bestaat echter niet. ,,Werknemers mogen zelf weten wanneer en hoeveel vakantiedagen ze opnemen'', legt Van Gelderen uit. Een werkgever kan het opnemen van verlofdagen alleen weigeren als daar een dwingende reden voor is.
Niet opgenomen wettelijke vakantiedagen vervallen na half jaar. Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin u ze heeft opgebouwd. Vakantiedagen die u bijvoorbeeld in 2021 heeft opgebouwd, vervallen op 1 juli 2022.
51 vrije dagen in ruil voor 24 vakantiedagen
Neem je vrij van zaterdag 8 april t/m zondag 16 april, dan krijg je voor 4 vakantiedagen toch mooi 9 vrije dagen. Doe hetzelfde van zaterdag 22 april t/m zondag 30 april = 9 vrije dagen. Je lange vakantie kun je dan inplannen van zaterdag 13 mei t/m zondag 4 juni.
Wie heeft recht op rimpeldagen? Alle werknemers in de zorgsector, ongeacht of ze met zorgtaken bezig zijn. Zo hebben verpleegsters in een ziekenhuis er recht op, maar ook het personeel in ondersteunende diensten zoals de boekhouding.
De bovenwettelijke vakantiedagen zijn de vakantiedagen bovenop het wettelijk minimum van vier weken. In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantiedagen. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland een totaal van 25 vakantiedagen.
De wettelijke vakantiedagen zijn in de wet geregeld. Dit houdt in dat elke werknemer in Nederland recht heeft op vier keer het aantal contractdagen in de vorm van vakantie. Een medewerker die bijvoorbeeld fulltime werkt (40 uur per week), heeft dus jaarlijks recht op twintig vakantiedagen.