Hoe vaak men zoent, hangt van de streek af. In Parijs en in het noorden twee keer. In Normandië en Bretagne vier keer en in het zuiden drie keer. Zelfs de Fransen weten niet precies hoe (vaak) het hoort.
Hoe vaak Fransen elkaar zoenen hangt van de streek af. De Parijzenaren zweren bij 2, maar buiten de hoofdstad kan het aantal kussen bij een begroeting sterk verschillen. Wie rekent op gezelligheid tijdens de vakantie kan alvast kijken hoe het zit met de lokale zoenetiquette.
In Nederland kun je het maar het beste bij drie zoenen houden. Die traditie is nog niet zo oud. In Brabant, waar ze wel van gezelligheid houden, zijn ze ermee begonnen. De rest van het land heeft het van hen overgenomen.
Frankrijk: De Franse manier om dag te zeggen is 'une bise' (vluchtige kus). Druk u niet tegen de ander aan: buig alleen even naar voren. In bepaalde regio's wisselen ze twee (Bordeaux), drie (Provence) of zelfs vier kussen (Parijs, Noord Frankrijk en Nantes) uit.
Als je niet bekend bent met de Franse etiquette, weet je misschien niet of je iemand moet begroeten met een hand of een kus. Neem in dat geval niet zelf het initiatief tot 'la bise', maar steek je hand licht uit naar voren.
Hoe vaak men zoent, hangt van de streek af. In Parijs en in het noorden twee keer. In Normandië en Bretagne vier keer en in het zuiden drie keer. Zelfs de Fransen weten niet precies hoe (vaak) het hoort.
In Frankrijk is het woord 'galocher' opgenomen in het woordenboek als het officiële woord voor 'French kissing', oftewel tongzoenen. Tot op heden hadden de Fransen geen officieel woord voor de kus en gebruikten ze veelal de Engelse term 'french kissing'.
In Nederland begroeten we elkaar met drie zoenen. Typisch Nederlands, want in het buitenland doen ze dat vaak anders: daar kussen mensen elkaar meestal 1 of 2 keer. Of ze kussen helemaal niet: buigen of neuzen kan natuurlijk ook!
In Italië is het gebruikelijk om kennissen, vrienden en familie te begroeten met twee kussen. Niet zoals in Nederland met drie. Eerst links, dan rechts. Dit is niet gebonden aan geslacht, ook mannen geven elkaar onderling graag een vriendelijke begroeting door middel van twee pakkerds.
In België wordt er veel op wangen gekust. Soms één keer, maar het kan net zo goed drie keer zijn. Het is me soms nog steeds onduidelijk hoeveel zoenen je wanneer geeft en dat zorgt voor ongemakkelijke situaties.
In Europa blijken er geen regels te bestaan. Vier in Frankrijk, twee op elke wang en je begint van rechts. In Italië doe je maar. Nederland en Zwitserland: drie, in de Scandinavische landen, Oostenrijk en Spanje is twee genoeg.
De gemiddelde tongzoen duurt zo'n tien seconden.
De Franse katholieken zouden elkaar begroeten in de naam van de vader, de zoon en de heilige geest, waarbij ze elkaar 3 keer een kus op de wang geven. Deze vorm zou overgewaaid zijn naar Nederland waar de begroeting de Brabantse drieklapper wordt genoemd.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Een kus is het beste teken van affectie. Het betekent veel, in iedere cultuur op deze aardkloot is het op elkaar brengen van de monden het toonbeeld van liefde. Reden genoeg om op deze prachtige zomerdag de Dag van de Kus in het leven te roepen. Wereld Kusdag vindt plaats op 6 juli.
Van de Fransen gaf toen 58% het lezen van boeken, 87% het luisteren naar de radio en 75% het luisteren naar zelf aangeschafte muziek op als vrijetijdsbesteding. Bij de favoriete vrijetijdsbestedingen op het platteland behoort bospaddestoelen en truffels zoeken. Voor velen is dit tevens een bijverdienste.
Zoenvrije landen
Naast Japan zijn er meerdere landen waar helemaal niet wordt gezoend, zoals Zweden en Engeland (afgezien van een enkele deftige luchtkus in Zuid-Engeland). De meest hartelijke begroeting die je in Engeland kunt ontvangen, is dat men je vastpakt bij je onderarm terwijl je hand wordt geschud.
U groet een vriend. In dit geval begint de begroeting in het Marokkaans met vier zoenen. De hand van de andere persoon houdt u ondertussen vast. Het kan zijn dat twee mannen of vrouwen vervolgens gemakkelijk een kwartier praten, terwijl u nog steeds elkaars handen vasthoudt.
“In Nederland kussen we standaard drie keer - link, rechts, links, want anders mondt het uit in een botsing. Maar dat roept steeds meer weerstand op, vooral bij jongeren. Die geven liever één zoen op de wang, of alleen een hug.” Oké, maar hoe hoort het? “Ik denk dat ik over tien jaar een ander advies moet geven dan nu.
Drie zoenen als begroeting. Ieder land heeft zo zijn tradities als het gaat om zoenen geven als begroeting. Waar je in Frankrijk in de ene streek twee kussies krijgt, veegt je wang in de andere streek zo'n vijf keer tegen de ander aan. In Nederland geven we er drie.
Geliefden kantelen in 80 procent van de gevallen hun hoofd naar rechts. Maar als een familielid of vriend een kus krijgt, gaat het hoofd juist de andere kant op, naar links dus. Daarmee toont dit onderzoek aan dat in de meeste gevallen iemand met zijn of haar naar rechts kantelt als het draait om romantische gevoelens.
Misschien kus je altijd linksom als je linkshandig bent en juist rechtsom als je alles met rechts doet. Volgens onderzoekers van de Duitse Ruhr-universiteit in Bochum heeft dat er wel mee te maken. Maar, stellen zij, je keus voor links- of rechtsom zoenen zegt vooral veel over je gevoelens.
Bouw de spanning rustig up
Na een paar keer op de lippen te hebben gekust kan je lichtjes aan de slag gaan met je tong. Zorg tijdens het kussen voor een gezonde afwisseling. Bijt eens zachtjes op de lip van je partner, draai je tong eerst in een richting en daarna de andere kant op. Geef zachte zoentjes in de nek.
De kus op je voorhoofd
Of het nou romantisch is of niet, deze kus geeft aan dat een man serieuze, diepe gevoelens voor je heeft. Het is niet sexy, maar echt, het is zo, zo schattig.
Automatisch doe je je hoofd waarschijnlijk al een beetje opzij want anders botsen jullie neuzen. Het is best prima om zo een beetje op de mond te blijven zoenen. Af en toe haal je je lippen eraf, je lacht een beetje naar m, zegt iets liefs en kust m weer.