Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed. Vetluis is een bacterie die leeft in wasmiddelresten.
Vetluis ontstaat doordat vuil- en zeepresten zich opstapelen in de machine. Als je wasmachine een dag of 3 niet gebruikt wordt, gaat deze laag schimmelen. Dit verspreidt vaak een zure, muffe geur. Bij een was op een hogere temperatuur laat een deel van de laag los en verspreidt zich door het wasgoed.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Soms is de oorzaak van stinkend wasgoed de wasmachine zelf. Ongemerkt kunnen na verloop van tijd opgehoopte wasmiddel- of wasverzachterresten een vrijplaats worden voor bacteriën. Je was komt dan bepaald niet schoon en welriekend meer uit de machine.
Draai een was op 90 graden of hoger
Draai een was zonder wasgoed op 90 of 95 graden. Door de hoge temperaturen worden stinkende bacteriën verwijderd en komen kalkresten los. Voeg een vaatwastablet of bleekwater toe in plaats van wasmiddel voor een optimaal en fris effect.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood. Eventueel kun je er een scheutje (schoonmaak)azijn of 2 vaatwastabletten in de trommel bij gooien voor een nóg frisser resultaat. Gooi er in ieder geval geen wasmiddel bij.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Vetluis is een zeepbacterie die ontstaat bij het wassen op lage temperaturen (tot 40 graden Celsius) en op den duur leidt tot een stinkende wasmachine. De wasmachine wordt niet meer heet genoeg om alle wasmiddel goed op te lossen.
Dat heeft te maken met het soort stof wat gebruikt wordt voor donkere kleuren. Vaak zitten in donkere kleuren meer synthetische vezels, dan in een witte was. “Synthetische vezels of polyester gaan sneller ruiken. Dat komt omdat ze water afstoten en vooral omdat ze vet opnemen.
Als wasgoed nog steeds stinkt na het wassen, komt dit meestal doordat het te lang vochtig in elkaar heeft gezeten. Of u heeft ze te vaak gebruikt of niet goed laten drogen na het gebruik Er ontstaan dan stankmoleculen.
Niet alleen soda helpt bij het reinigen van de wasmachine, ook een vaatwastablet doet wonderen. Leg twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel en zet een kookwas – dit is 90 of 95 graden – aan.
Hoe ontstaat stank in de wasmachine
Vetluis geeft een muffe, zure geur en kan grijze of bruine vlekken geven op je net gewassen wasgoed. Veel mensen gebruiken teveel wasmiddel, waardoor de wasmachine harder moet werken om het overtollige zeep weg te spoelen.
"Het zijn bacteriën. Wasluis is een verzameling van verschillende bacteriën die groeien op de combinatie van zeepresten, haar en huidschilfers. Het ziet eruit als een grijzige substantie die na het wassen achterblijft in je wasmachine."
Conclusie: gebruik azijn met mate
Te vaak azijn gebruiken is op de langere termijn dus niet goed voor de wasmachine. Het tast wasmachineonderdelen, zoals de rubbers, aan. Ook maakt azijn niet alle soorten vlekken schoon. Gebruik het dus zeker niet bij elke wasbeurt, maar liever maximaal 1 keer per maand.
Een vloeibaar wasmiddel is bijvoorbeeld ideaal voor gekleurde was, korte wasprogramma's en om te wassen op lage temperaturen. Een waspoeder is meer geschikt voor hoge temperaturen en voor de witte was. Het kan om die reden verstandig zijn om beide soorten wasmiddel in huis te halen.
Een kookwas verwijdert alle geur, bacteriën, overtollig wasmiddel en vetten. Met hoge temperaturen kun je je wasmachine reinigen, worden bacteriën gedood en verwijder je vetluis. Herhaal vervolgens de kookwas van 90 graden, maar doe er dit keer een halve liter schoonmaakazijn bij.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Ariel en Robijn vind ik erg lekker. En in combinatie met mijn favoriete Wasparfum versterkt het elkaar en….. beide zijn daardoor zuiniger in gebruik! Want: je hebt veel minder wasmiddel nodig om je was lekkerder te laten ruiken en door het gebruik van Wasparfum heb ik eigenlijk geen (dure) wasverzachter nodig!
Je kleding lekker laten ruiken door wasparfum
Dit mag dan ook in het wasverzachter vakje. Wasparfum heeft vaak een sterke geur, waardoor je was door een paar druppels al heerlijk ruikt. Zonder al de nadelen van wasverzachter. Wasparfum is namelijk niet schadelijk voor je wasmachine of droger.
Droogbollen van schapenwol. Drogerballen of wasdroogbollen zijn een prima alternatief voor wasverzachter en hebben niets dan voordelen. Ze zorgen ervoor dat je wasgoed heerlijk zacht uit de droogtrommel komt, ze halen de kreukels uit je kleren en je was is bovendien een stuk sneller droog.
Gooi een paar kopjes azijn in de machine (in het vakje voor wasverzachter) en was op relatief hoge temperatuur. Je kunt er eventueel ook een klein drupje etherische olie bij toevoegen, dan ruikt het wat lekkerder. Was de kleding daarna met een normaal programma met wasmiddel.
*Drumroll* Om je apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan én om 'm lekker schoon te krijgen, is het key om je wasmachine één tot twee keer per maand op 90 graden te laten draaien. Zo wordt je hele wasmachine lekker uitgekookt waardoor vuil en restjes zo verdwijnen.
Je moet het pompfilter om de drie tot vier maanden reinigen. Open het paneel om bij het filter te kunnen. Bij sommige wasmachines zit er een slangetje achter het afdekplaatje om het water uit het filter te laten weglopen. Bij andere wasmachines loopt het water pas weg nadat het filter eruit is getrokken.