Fietsen is een goede sport om je buikvet te verbranden. Het is niet zo dat alleen fietsen goed is om buikvet af te vallen. Elke sport kan helpen tegen buikvet.
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen.
Hoeveel moet je fietsen om af te vallen? We moeten nog een vraag beantwoorden: hoeveel kilometer moet je in een week fietsen om af te vallen? Om gewicht te verliezen is het over het algemeen noodzakelijk om minstens twee of drie keer per week op de fiets te stappen en sessies van minstens 45 of 50 minuten te maken.
Caloriëen verbranden met fietsen
Met wind tegen verbrand je er meer dan met de wind in de rug. Met een lichaamsgewicht van 70 kilo verbrand je 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je je tempo naar 18 tot 20 kilometer per uur, dan verbrand je ongeveer 500 calorieën per uur.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen.
Fietsen is een echte full body workout. De beenspieren zijn overduidelijk de spieren die het meeste worden gebruikt tijdens het fietsen, maar je doet ook op een beroep op de buikspieren, rugspieren, armspieren en schouderspieren.
Voorbeelden van cardio zijn dansen, hardlopen en fietsen, activiteiten die allemaal bijdragen aan het afvallen in je buik. Bij conditietraining haal je veel energie uit het verbranden van vet. Het voordeel is dat je veel van dit soort oefeningen zelf kunt doen, bijvoorbeeld thuis.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden.
Fietsen is goed om te ontspannen en helpt tegen stress
Het heeft effect op je hele lichaam en gevoel; je lijf en ademhaling komen tot rust, maar ook je hoofd. Fietsen heeft positieve effecten op het verminderen van stressklachten en tijdens het fietsen maakt je bepaalde stofjes aan, zoals endorfine en serotonine.
Fietsen is een uitstekende methode om gewicht te verliezen, je conditie en weerstand te verbeteren, diverse ziekten te voorkomen en ook nog eens beter te slapen. Met fietsen kun je gemiddeld tussen de 350 en 1100 calorieën per uur verbranden.
Dagelijks bewegen zorgt voor meer energie en minder vermoeidheid. Dertig minuten bewegen kan al genoeg zijn om je reactievermogen, geheugen en creatief denken te vergroten. Uit onderzoek blijkt ook dat fietsen spanning en depressie tegengaat.
Hier is ook een naam voor: het gyroscoop-effect. Maar de échte reden voor het niet omvallen van een fiets is dat een fiets kan slingeren. Het stuur zorgt ervoor dat je niet omvalt. Met het stuur kun je namelijk corrigeren.
Per kilometer wandelen verbrand je ongeveer zestig calorieën, wat aanzienlijk meer is dan met fietsen. Fietsend verbruik je per kilometer namelijk slechts twintig calorieën. Als je er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar je werk te fietsen, kun je dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen.
Bewegen is goed voor je. Aangeraden wordt om minimaal een half uur per dag te bewegen.
Buikvet ontstaat met name door eenzijdige en/of ongezonde voeding. Denk daarbij aan veel geraffineerde suikers, verzadigde vetten en weinig groentes en vezels.
Conclusie. De meest effectieve methode om vet te verbranden is door minder te eten én meer te bewegen. Belangrijk hierbij is dat je een langetermijnvisie hanteert die je voor de rest van het leven vol zult kunnen houden.
Bepaalde groenten hebben een erg hoog koolhydraatgehalte, dus deze kun je beter vermijden als je gaat voor een platte buik. Dit zijn aubergine, bieten, pompoen en wortelen. Om vet te verbranden rondom je buik, is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen.
Voor extra vetverbranding kun je een kopje groene thee drinken voor je gaat sporten. Voeg hier eventueel gember of munt aan toe, gember en munt kunnen jouw lichaam ook ondersteunen bij de natuurlijke werking van de organen, zoals je spijsverteringskanaal kalmeren en helpen bij het weg krijgen van een opgeblazen gevoel.
Fietsen vergroot je uithoudingsvermogen op en naast de fiets. Elke dag minstens 30 minuten fietsen is gezond, je werkt daarmee aan je cardiovasculaire en spieruithoudingsvermogen.
Behalve dat fietsen goed is voor meer zuurstof in de longen en een betere conditie, helpt fietsen ook bij het trainen van allerlei spiergroepen in de billen, benen, buik, rug, schouders en armen. Let op de juiste houding en boek optimaal resultaat!
Tijdens het fietsen train je vooral je been- en bilspieren. Hieronder vallen je hamstrings, quadriceps, kuitspieren en scheenbeenspieren. Je krijgt er dus een optimaal onderlichaam van! Ben je benieuwd hoe en wanneer je deze aparte spieren het hardst traint?