Veel mensen hebben last van bekkenbodemklachten. Zoals problemen met plassen, ontlasting, seksuele klachten, pijn of verzakking. De klachten en oorzaken van bekkenbodemproblemen zijn voor iedereen anders. De bekkenbodem zit aan de onderkant van de buikholte, rondom de plasbuis, vagina en anus.
Bij bekkenpijn ervaart u pijn in de onderrug, stuitje, bovenbeen, liezen en/of het schaambeen. De pijn kan variëren van licht tot hevig. Bij plotselinge bewegingen of als u na een periode van inactiviteit weer gaat bewegen kan de pijn verergeren.
Bij een zwakke bekkenbodem kunnen er klachten zijn zoals minder 'gevoel' hebben bij het vrijen, moeilijker tot een orgasme komen of urineverlies tijdens het vrijen of bij een orgasme. Als er ook een verzakking bestaat is de gemeenschap soms moeilijker of pijnlijker.
Een overactieve bekkenbodem kan tot chronische pijn leiden onder in de buik, in de rug en in het kruis. Als een spier langdurig gespannen is, vermindert de doorbloeding. Er ontstaat verzuring.
Eerst kijkt de bekkenfysiotherapeut alleen naar de bekkenbodem en zal vragen deze aan te spannen en daarna weer te ontspannen. Ook zal er worden gevraagd een keer te hoesten en te persen zodat zij kan zien wat er gebeurd als de druk in de buik hoger wordt. Of je urine verliest of hoe erg de verzakking is.
Bekkenklachten ontstaan veelal door een verslapping van de buikspieren wat resulteert in vervelende pijnklachten rondom het bekken, de heup en de billen. Bekkenklachten worden veelal veroorzaakt door een asymmetrie in het bekken (scheefstand en/of beenlengteverschil).
Verzakking van de baarmoeder of vaginatop
U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.
U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.
Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten. Wellicht moet je de intensiteit en duur wat aanpassen. Blijf vooral in contact met je lichaam, luister ernaar.
Dit gaat meestal vanzelf weer over. leeftijd; Op oudere leeftijd worden de bekkenbodemspieren, net als alle andere spieren, vaak zwakker. Dit komt deels doordat veel vrouwen de spieren minder intensief gebruiken en deels doordat de vrouwelijke hormonen na de overgang afnemen.
Ontstaan van bekkenbodemproblemen
Bekkenbodemproblemen ontstaan wanneer de bekkenbodemspieren niet goed werken. De spieren kunnen te slap of juist te gespannen zijn. Ook kan het zijn dat de bekkenbodemspieren niet op de goede manier of op het juiste moment functioneren, waardoor klachten kunnen ontstaan.
Als uw hele lichaam gespannen is, lukt ontspannen van de bekkenbodem niet. Zorg dus voor rustmomenten op de dag en controleer of uw ademhaling tot in de bekkenbodem komt. Sta altijd op de volle voet en trek uw buik niet in. Tijdens inspanning, zoals tillen, mag u uw buik wel intrekken.
Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de schede. Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes.
Bekkenfysiotherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze te kunnen aan-of ontspannen en op het juiste moment te gebruiken.
Zorg voor je bekken
Zit liever met je benen iets uit elkaar en je tenen wat naar buiten gedraaid of lig op je zij met een kussentje losjes tussen je benen. Als je lekker zit met de benen over elkaar is dat prima, als je maar niet aanspant. Kleermakerszit kan ook prettig zijn.
Een verzakking ontstaat door schade aan de zenuwen, bindweefsel en spieren van de bekkenbodem. Vaak is dat het gevolg van zwangerschappen en bevallingen. Tijdens de bevalling kan het ondersteunende weefsel uitrekken en zwakker worden. Een zwakke bekkenbodem kan ook aangeboren zijn.
Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.
stadium 1: er is een lichte verzakking, deze geeft meestal geen klachten. stadium 2: er is een grotere uitstulping, maar deze komt met persen niet voorbij de ingang van de vagina. stadium 3: de verzakking komt met persen voorbij de ingang van de vagina.
Welke klachten kunt u hebben bij een blaasverzakking? U kunt door deze verzakking last hebben van een balgevoel tussen de benen. Fietsen en lopen kan daardoor vervelend zijn. U kunt ook een zeurderig gevoel onderin de buik krijgen, uitstralend naar de rug.
De huisarts
Vaak wat minder uitgebreid. Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen.
De klachten die vrouwen met een verzakking (ook wel genitale prolaps genoemd) kunnen ervaren, variëren van het gevoel van een drukkende 'bal' in de schede, lage rug- of buikpijn aan het einde van de dag tot het buiten de vagina voelen van de vaginawanden en baarmoedermond.
Bij scheefstand van het bekken staat één kant van het bekken lager dan de andere kant. Door de scheefstand kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals lage rugpijn, hoofdpijn, nekpijn en pijn in het bekken. De aandoening heeft overeenkomsten met een beenlengteverschil, maar is niet hetzelfde.
Bij bekkenklachten zijn de symptomen vooral lage rugpijn met uitstraling in de buik, lies, bilregio of schaamregio. Soms is er ook een uitstraling naar de knie. De klachten kunnen zich wisselend uiten, afhankelijk van de activiteit die op dat moment plaatsvindt, zoals zitten, lopen of liggen.