Vrouwen strooien makkelijker met complimentjes dan mannen. Ze willen daarmee de ander in het zonnetje zetten en uitdrukking geven aan de goede sfeer. Dat doen ze vooral met het solidariteitscompliment en gaat vaak over het uiterlijk.
Een compliment stimuleert de aanmaak van dopamine, wat bijdraagt aan een gelukkig en positief gevoel. Wij mensen zijn sociale dieren en een van onze diepste menselijke emotionele behoefte is de behoefte om gewaardeerd en erkend te worden. Een compliment, en dus erkenning, kan ons enorm motiveren en gelukkig maken.
Complimenten geven een kind een enorm gevoel gewaardeerd te worden. Hierdoor gaan ze zich goed over zichzelf voelen en kunnen ze een positief zelfbeeld ontwikkelen. Een goed compliment vertelt een kind welk gedrag gewaardeerd wordt en waarom het gedrag gewaardeerd wordt.
Een karakter-compliment gaat over de eigenschappen, vaardigheden en kwaliteiten van de ander. Wat je in de ander waardeert. Door dit uit te spreken bevestig je het positieve in de ander en dit kan helend werken voor iemands zelfvertrouwen. Het kan ook een heerlijke bevestiging zijn van wat de ander al wist.
“Bedankt” zeggen is de enige goede reactie wanneer je een compliment krijgt. Gewoon “bedankt” zeggen, dus. Dat is alles.
Complimenten krijgen is goed voor mentale gezondheid. Dat komt omdat het iemands zelfbeeld versterkt, waardoor zijn/haar hersenen dopamine aanmaken. Dat is stofje waar je een positief gevoel van krijgt. Complimentjes zorgen daarbij ook nog eens voor verbinding met anderen.
Kun je te veel complimenten geven? Volgens de onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht kun je weldegelijk te veel complimenten geven. Ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman geeft in Bites of Science aan dat veel volwassenen denken dat kinderen complimenten nodig hebben om zich goed te voelen over zichzelf.
Mooie complimenten
Jij geeft het beste van jezelf en je wilt ook nog het beste voor anderen. Je bent altijd bereid om mee te denken over hoe we dingen beter kunnen doen, en dat respecteer ik enorm! Jij verbaast me steeds weer met jouw mooie en inspirerende acties. Je bent een fantastisch persoon.
De man neemt een compliment zeer serieus. Hij zegt alleen iets positiefs over iemand, als hij het echt meent. Het gaat voor hem minder om de goede sfeer, maar meer om het delen van zijn eigen waardeoordeel. De waarheid is bij een mannencompliment dus wel van belang.
Belang van complimenten
Maar ja, het is echt zo! Een compliment versterkt het gevoel van geluk én zelfbeeld. En daarnaast zorgt het ook voor een lichamelijke reactie: de aanmaak van dopamine in onze hersenen. En dopamine is goed voor een goed en positief gevoel.
Met een compliment geef je erkenning aan de ander. Je ziet de ander echt staan en je spreekt je waardering uit. Het bevordert het vertrouwen en de natuurlijke samenwerking.
Ook complimenten over ons uiterlijk weten we te kleineren. In plaats van de ander te bedanken voor het complimentje over onze kleding, ontkrachten we het door te zeggen: 'Oh, niets bijzonders hoor, dit heb ik al heel lang', 'Oh, het was maar een koopje hoor' of zelfs: 'ik vind dat deze kleding me juist dik maakt!
Er zijn 2 soorten complimenten, resultaatgerichte en procesgerichte complimenten: Resultaatgerichte complimenten (ook wel productgerichte feedback genoemd) die gaan over het resultaat, de prestatie. Voorbeelden van resultaatgerichte feedback: Je hebt 0 fouten gemaakt.
Wat heb je leuke kleren aan, of, wat zit je haar leuk! Wat zit je haar vandaag leuk. Wat een leuke spijkerbroek heb je aan. Hoe ben je op het idee gekomen om dit of dat te zeggen.
Wanneer je een compliment krijgt smelt je weg, weet je niet waar je moet kijken of begin je te blozen. Of je wordt onzeker en je voelt je verlegen. Een compliment geven kan ook moeilijk zijn omdat je niet gewend bent openlijk de waardering uit te spreken voor iemand.
Een reden om een compliment niet te (kunnen) accepteren is omdat het compliment niet in lijn is met je zelfbeeld (cognitieve dissonantie). Ik vind mijzelf bijvoorbeeld helemaal niet empathisch. Ik vind het erg moeilijk goed te voelen hoe een ander zich voelt. Bij mij gaat dat allemaal vooral rationeel.
Complimenten werken het best als ze regelmatig gegeven worden. De kracht van herhaling doet wonderen. Tien keer per dag een complimentje schouderklopje of knipoog is echt niet te veel. Het geeft de ander het gevoel dat je om hem/haar geeft.
,,In bijna alle gevallen moet je de ander gewoon oprecht bedanken. Je kijkt hem of haar met een glimlach aan en laat blijken dat je de lof waardeert. Eventueel kan je er nog aan toevoegen: 'Wat leuk dat je dat zegt'.
Als iemand je bedankt zeg je: “Graag gedaan.” Of: “Helemaal goed!” Ook “Niets te danken” kan, al ben ik het er niet helemaal mee eens, want ik vind juist dat er wél wat te danken valt. Als ik de pakketbezorger of mijn mondhygiënist of de boekhouder bedank, vind ik “Tot je dienst” een gepaste reactie.
Wanneer je een gemeend compliment geeft is het belangrijk om het persoonlijk en concreet te maken. Geef je “goed gedaan” als compliment, dan is dat wel gemeend maar niet heel specifiek. Zeg bijvoorbeeld “wat heb je dit project goed opgezet” of “wat heb je dat moeilijke telefoongesprek goed opgepakt”.
Hij houdt rekening met jou – Wanneer een man je leuk vindt, neemt hij de moeite om je leven zo aangenaam mogelijk te maken. Dat kan iets klein zijn, zoals je zware tas dragen, of spontaan zijn trui geven wanneer je het koud hebt. Hij wil je gelukkig maken, omdat dat hem gelukkig maakt.