Wettelijke betalingstermijn particulieren
Voor levering aan consumenten of particulieren bestaan geen wettelijke betalingstermijnen. Die kun je als ondernemer dus zelf bepalen. De termijn moet wel redelijk zijn. Vaak wordt als redelijke termijn een periode van 14 dagen gehanteerd.
Zakelijke klanten die uw factuur niet betalen, hoeven geen wettelijke minimale termijn van 14 dagen te krijgen. Een betalingstermijn van minimaal 5 tot 7 dagen wordt door rechters voor zakelijke wanbetalers als redelijk ervaren.
De maximale betalingstermijn is 60 dagen voor bedrijven en consumenten. Voor overheidsinstanties geldt 30 dagen. ZZP'ers hanteren vaak een betaaltermijn van 14 dagen. Dat mag, er is namelijk geen wettelijk minimum voor betaaltermijnen.
Bij de consumentenovereenkomst wordt vaak een betalingstermijn van 14 dagen gehanteerd. Ondernemingen mogen de betalingstermijnen zelf bepalen, mits dit een redelijk termijn is voor de consument om tot betaling over te gaan. In de praktijk komt dit neer op een redelijke betalingstermijn van 14 dagen.
Nee, dat is niet zo vastgelegd. Als je levert aan consumenten mag je dat wel zo afspreken, maar dat is niet wettelijk bepaald. Facturen tussen bedrijven en tussen bedrijven en overheden moeten uiterlijk binnen 30 dagen betaald zijn.
Breng incassokosten en wettelijke rente in rekening
Betaalt uw klant uw factuur niet of te laat? Dan mag u incassokosten en wettelijke rente in rekening brengen. Incassokosten zijn de kosten die u als schuldeiser maakt om uw geld te krijgen als uw klant de factuur niet uit zichzelf betaalt.
De gemiddelde betalingstermijn, kortweg GBT genoemd, is een term binnen het debiteurenbeheer. Het is niets anders dan de gemiddelde tijd die jouw debiteuren erover doen om jouw rekeningen te betalen. Andere veelgebruikte termen voor dit begrip zijn gemiddelde betalingstermijn of gemiddelde incassoperiode.
De meest gebruikelijke betalingstermijn tussen bedrijven is 30 dagen, maar uiteraard mag je daarvan afwijken en er een eigen invulling aan geven. Steeds vaker wordt namelijk ook een betalingstermijn van 14 dagen gehanteerd. Zeker onder freelancers en kleinere bedrijven wordt dit veelvuldig toegepast.
Wettelijke betalingstermijn voor grootbedrijven
Grootbedrijven moeten binnen 30 dagen betalen aan het midden- en kleinbedrijf (mkb) en zelfstandige ondernemers. Of uw bedrijf een mkb-onderneming is , hangt af van het aantal werknemers en de jaaromzet of het jaarlijkse balanstotaal.
Bepaal de “dagomzet” over de laatste 12 maanden (omzet laatste 12 maanden gedeeld door 365 dagen). Vervolgens deel je deze dagomzet op het actuele openstaande saldo debiteuren. De uitkomst geeft een gemiddeld betaaltermijn aan.
U moet uw factuur uiterlijk sturen op de 15e dag van de maand die volgt op de maand waarin u heeft geleverd. Daarna moet uw klant binnen de betalingstermijn de factuur betalen.
Van een fatale termijn is sprake als er een afgesproken termijn is voor nakoming van de opdracht, maar deze wordt overschreden zonder dat de schuldenaar de overeenkomst nakomt.
Geen strikte termijnen.
Dat moet gebeuren uiterlijk de 15de dag van de maand volgend op deze waarin de levering gebeurde of waarin de werken voltooid werden. Houdt uw leverancier of onderaannemer zich daar niet aan, dan riskeert hij een boete van de Btw.
Een factuur of vordering verjaart en is dus niet eeuwig incasseerbaar. De verjaringstermijn van een factuur voor zakelijke klanten is in principe vijf jaar, net als bij facturen aan consumenten als het om diensten gaat. Verkoop je een product aan een consument, dan is de verjaring van een factuur al na twee jaar.
De vervaldatum op een factuur is de factuurdatum plus de betalingstermijn van de factuur. Deze zijn onderdeel van de betalingscondities. In de betalingscondities van de factuur worden alle betalingsafspraken vastgelegd zoals het aantal dagen waarbinnen de betaling voldaan moet worden.
De standaardtermijn voor het betalen van een factuur is dertig dagen. Binnen dertig dagen na de factuurdatum moet er worden betaald. Een langere betaaltermijn van zestig dagen mag worden afgesproken. De langere betalingstermijn is alleen toegestaan als aangetoond kan worden dat dit voor beide partijen niet nadelig is.
Sinds 16 maart 2013 moeten bedrijven, zonder dat er iets is vastgelegd over de betalingstermijn, facturen binnen dertig dagen aan elkaar betalen. Indien van de betalingstermijn wordt afgeweken moet dit in een overeenkomst worden vastgelegd tot een maximumtermijn van 60 dagen.
Het is aan te raden om je opdrachtgever in gebreke te stellen voordat je je werk neerlegt. Een ingebrekestelling, oftewel een aanmaningsbrief versturen is niet verplicht, maar wel slim. Je biedt de opdrachtgever nog een laatste kans om aan zijn verplichtingen te voldoen en stelt een laatste termijn.
Dit jaar werd een factuur in Nederland gemiddeld binnen 38,4 dagen voldaan. Het betaalgedrag verslechtert in het algemeen, maar van het grootbedrijf naar het midden- en kleinbedrijf in het bijzonder: MKB-ondernemingen kregen in oktober en november 2021 pas na 44,1 dagen betaald.
Betekenis 30 dagen einde maand: 30 dagen einde maand betekent dat de 30 dagen termijn moet worden berekend vanaf het einde van de maand. Het maakt hierbij dus niet uit op welke dag de factuur is verstrekt. De betalingstermijn wordt altijd gerekend vanaf de laatste dag van de maand.
Wanneer het aantal dagen boven de 30 dagen is, dan is er ruimte voor verbetering. Indien je veel per maand factureert, is het verstandig dat je met een systeem werkt dat je inzicht kan geven. Zaken waar je inzicht in zou moeten hebben, is wat er uit staat aan debiteuren.
Algemeen wordt aangenomen dat u de factuur dient te betwisten binnen een redelijke, maar korte termijn. De korte termijn is de termijn die redelijkerwijze nodig is, gelet op aard van de overeenkomst en de complexiteit van de gegevens van de factuur, om de onterechte factuur concreet te protesteren (Kh.
Schuldeiser schakelt incassobureau in
De schuldeiser moet minimaal 1 betalingsherinnering (aanmaning) sturen, voordat hij incassokosten bij u in rekening mag brengen. U krijgt 14 dagen de tijd om de rekening alsnog te betalen.
Maak daarvoor een afspraak met een schuldhulpverlener van de afdeling Schuldhulpverlening van uw gemeente. Bel met het gratis telefoonnummer 0800 – 8815, zij verbinden u door met de gemeentelijke schuldhulpverlening. U kunt het adres van uw gemeente ook vinden op deze pagina van overheid.nl.